Kennisbankartikel:

Synthetische ETF en fysieke ETF

Wat is een fysieke ETF?

Een fysieke ETF belegt daadwerkelijk in een aandeel of index. De fysieke ETF volgt in zijn geheel een bepaalde index. Denk hierbij aan de AEX of S&P 500. Een fysieke ETF is volledig transparant, de ‘koper’ kan immers nagaan uit welke aandelen de ETF bestaat. Een synthetische ETF is daarentegen minder transparant, maar heeft wel lager kosten. Welke kies jij? Lees hieronder meer over een synthetische ETF!

synthetische tracker
Direct naar:

Wat is een synthetische ETF?

Synthetische ETF zijn beleggingsproducten die op een kunstmatige wijze een bepaalde index nabootsen.

Onlangs gaf AFM een waarschuwing af, volgens hen krijgen particuliere beleggers te weinig informatie (die nodig is) om de risico’s van een synthetische ETF in te schatten. De AFM wil daarom dat aanbieders zulke producten niet langer zonder advies aan particuliere beleggers verkopen of zelfs helemaal niet meer verkopen.

De sterkste argumenten voor deze ETF’s zijn transparantie, eenvoud en prijs. Fondsen die fysieke replicatie gebruiken, berekenen gewoonlijk hogere kosten, de total expense ratio of TER. Zij tonen een grotere tracking error dan fondsen met synthetische replicatie.

Wat is een tracking error of trackingfout?

Dat is het verschil tussen het rendement van een portefeuille en de benchmark of index die bedoeld was om na te bootsen. Trackingfout noem je ook wel actief risico.

Bij een fysieke replicatie koop je vrijwel alle aandelen die deel uitmaken van de referentie-index. Daarom is deze strategie arbeidsintensiever en kostbaarder dan synthetische replicatie. Deze extra kosten komen aan het eind van de rit voor rekening van de belegger. De belleger betaalt dit door een hogere TER, dit is de grootste en meest expliciete bron van tracking error bij een synthetische tracker.

Bekijk hier of PensioenVizier iets voor jou is!

KNVB-criteria als referentiekader

De AFM vindt het belangrijk dat index trackers aan een aantal criteria voldoen. Een middel daarvoor zijn de KNVB-criteria als referentiekader. De adviseurs gebruiken deze criteria bij het selecteren van passende fondsen voor hun klanten.

  1. Kostenefficiëntie: biedt de propositie waar voor zijn geld?
  2. Nut: geeft de propositie invulling aan een gefundeerde behoefte van een doelgroep?
  3. Veiligheid: doet de propositie wat ze beoogt in allerlei omstandigheden en is de uitkomst dan acceptabel voor de doelgroep?
  4. Begrijpelijkheid: is de propositie niet onnodig ingewikkeld en kan de consument de kwaliteit en passendheid goed beoordelen?

 

Met name het laatste criterium staat op gespannen voet met de synthetische ETF’s. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat er aanbieders zijn (met deze producten) die maatregelen treffen. Heb je meer vragen over een synthetische tracker of andere zaken? Neem dan gerust contact met ons op.

Benieuwd wat andere mensen van ons vinden? Bekijk onze referenties

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.