150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Wat is een fysieke ETF?

Een fysieke ETF belegt daadwerkelijk in een aandeel of index. De fysieke ETF volgt in zijn geheel een bepaalde index. Denk hierbij aan de AEX of S&P 500. Een fysieke ETF is volledig transparant, de ‘koper’ kan immers nagaan uit welke aandelen de ETF bestaat. Een synthetische ETF is daarentegen minder transparant, maar heeft wel lager kosten. Welke kies jij? Lees hieronder meer over een synthetische ETF!

synthetische tracker
Direct naar:

 

Wat is een synthetische ETF?

Synthetische ETF zijn beleggingsproducten die op een kunstmatige wijze een bepaalde index nabootsen.

Onlangs gaf AFM een waarschuwing af, volgens hen krijgen particuliere beleggers te weinig informatie (die nodig is) om de risico’s van een synthetische ETF in te schatten. De AFM wil daarom dat aanbieders zulke producten niet langer zonder advies aan particuliere beleggers verkopen of zelfs helemaal niet meer verkopen.

De sterkste argumenten voor deze ETF’s zijn transparantie, eenvoud en prijs. Fondsen die fysieke replicatie gebruiken, berekenen gewoonlijk hogere kosten, de total expense ratio of TER. Zij tonen een grotere tracking error dan fondsen met synthetische replicatie.

Onlangs werd het tijd voor activatie van mijn lijfrente, dus weer aan de bel getrokken bij PensioenVizier. Het opgebouwde kapitaal is, passend bij mijn situatie, gebalanceerd ondergebracht bij enkele uitkerende partijen.

Piet den Toom

Wat is een tracking error of trackingfout?

Dat is het verschil tussen het rendement van een portefeuille en de benchmark of index die bedoeld was om na te bootsen. Trackingfout noem je ook wel actief risico.

Bij een fysieke replicatie koop je vrijwel alle aandelen die deel uitmaken van de referentie-index. Daarom is deze strategie arbeidsintensiever en kostbaarder dan synthetische replicatie. Deze extra kosten komen aan het eind van de rit voor rekening van de belegger. De belleger betaalt dit door een hogere TER, dit is de grootste en meest expliciete bron van tracking error bij een synthetische tracker.

Bekijk hier of PensioenVizier iets voor jouw is!

KNVB-criteria als referentiekader

De AFM vindt het belangrijk dat index trackers aan een aantal criteria voldoen. Een middel daarvoor zijn de KNVB-criteria als referentiekader. De adviseurs gebruiken deze criteria bij het selecteren van passende fondsen voor hun klanten.

  1. Kostenefficiëntie: biedt de propositie waar voor zijn geld?
  2. Nut: geeft de propositie invulling aan een gefundeerde behoefte van een doelgroep?
  3. Veiligheid: doet de propositie wat ze beoogt in allerlei omstandigheden en is de uitkomst dan acceptabel voor de doelgroep?
  4. Begrijpelijkheid: is de propositie niet onnodig ingewikkeld en kan de consument de kwaliteit en passendheid goed beoordelen?

Met name het laatste criterium staat op gespannen voet met de synthetische ETF’s. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat er aanbieders zijn (met deze producten) die maatregelen treffen. Heb je meer vragen over een synthetische tracker of andere zaken? Neem dan gerust contact met ons op.

Benieuwd wat andere mensen van ons vinden? Bekijk onze referenties

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.