Kennisbankartikel:

Is pensioen verplicht?

Kennisbank » Is pensioen verplicht?

Is Pensioen verplicht?

Ja en Nee! Binnen de meeste bedrijfstakken is het pensioen verplicht. Wanneer er een regeling binnen het bedrijf van toepassing is, dan is dit in 75% van de gevallen verplicht. Als er een vrijwillig pensioen wordt aangeboden, dan is het zaak om iedereen deel te laten nemen. Pensioen is dus niet verplicht als er geen sprake is van een verplichtstelling. De werkgever kan dan beslissen om wel of niet een regeling aan te bieden. Wij helpen jou hier graag bij! Maar is pensioen verplicht als de werkgever een eigen pensioenvoorziening aanbiedt? In dit artikel geven we antwoord op de bovenstaande vraag. 

Wetgeving pensioen met name voor werknemer

In de afgelopen twee decennia is er behoorlijk wat veranderd in de maatschappelijke omgeving van de Nederlanders. Het werken bij één werkgever voor 30 jaar of langer komt bijna niet meer voor. Mensen scheiden vaker en kiezen in groeiende mate bewust voor geen kinderen. Ook starten de arbeidscontracten doorgaans voor bepaalde tijd. Ook op het gebied van pensioen heeft dit langzamerhand zijn effect. We schrijven bewust langzamerhand, aangezien pensioen traag is. Er zit een enorme wetgeving aan vast. Deze wetgeving is bedoeld voor de bescherming van de werknemer en dus de pensioengerechtigde.

Meer informatie over collectief pensioen!

In hoeverre is pensioenopbouw verplicht?

Mede ingegeven door de kredietcrisis, maakt de pensioenwetgeving een transitie door. Dit komt ook zeker door de gewijzigde maatschappelijke en sociale omstandigheden. De vraag die wij vaak voorbij zien komen gaat over het zelf opbouwen van pensioen. Binnen de meeste bedrijfstakken is het pensioen verplicht. Als werknemer heb je dan weinig tot geen keuzemogelijkheden. In hoeverre is pensioen dan verplicht? Om antwoord te geven op deze vraag, leggen wij hieronder meer uit.

 

is pensioen verplicht

Gemoedsbezwaarde en verplicht pensioen

Een gemoedsbezwaarde is een persoon die op grond van zijn of haar religieuze overtuiging geen verzekeringen wenst af te sluiten. Dit heeft gevolgen voor het pensioen. Deze mensen wensen geen aansluiting voor AOW, ANW, WIA en een pensioenfonds. Dat geldt ook voor de andere sociale wetgeving ( WW, ZorgverzekeringsWet etc.). De overheid in Nederland houdt hiermee rekening. Als gemoedsbezwaarde dien je bij het UWV een verklaring in te dienen. Daar wordt de aanvraag beoordeeld. Als je hiervoor de erkenning ontvangt, hoef je ook geen premies te betalen. Daarmee ben je niet per definitie goedkoper uit. In plaats van de verzekerde variant, betaalt de gemoedsbezwaarde een premie voor een spaarvariant. De premie wordt betaald over een speciaal geopende spaarrekening met een rentevergoeding. Tegen de pensioengerechtigde leeftijd krijgt hij dit in termijnen uitbetaald, totdat de pot leeg is.

Geen verplicht bedrijfstakpensioenfonds

Is pensioen verplicht als er geen sprake is van een verplichtstelling? In principe is dat niet het geval. Dat wil zeggen dat de betreffende werkgever daar niet toe verplicht is. Heeft de werkgever door een pensioenconsultant laten uitzoeken dat er geen verplichtstelling is, dan kan deze werkgever wel beslissen om een regeling aan te bieden.

Afzien van pensioen raden wij af

Zo gaat het vaak niet alleen om een deel opbouw voor de oudedagsvoorziening, maar ook vanuit de verzorgingsgedachte. Dit gaat dan over een dekking in het geval van overlijden of arbeidsongeschiktheid. Is pensioen verplicht als de werkgever een eigen pensioenvoorziening aanbiedt? Dit is een heel interessante vraag. Het antwoord hierop luidt in beginsel namelijk nee. De Nederlandse Wet biedt, in dit specifieke geval, ruimte voor de werknemer om af te zien van pensioen. Hiervoor zag je voornamelijk in het verleden vaak dat er een zogenaamde afstandsverklaring of zelfs afstandsovereenkomst voor opgesteld werd. De werkgever vond het wel in orde, hij hoefde voor deze werknemer dan ook geen premies af te dragen en was dus, dacht hij, gunstiger uit. Vanuit de adviespraktijk raden wij dit altijd ten strengste af. De rechters in Nederland hebben tot nu geoordeeld dat pensioen een hele lastige materie is voor werknemers en hun partners.

De werkgever heeft daarbij ook nog eens een forse zorgplicht. Stel een werknemer ziet af van pensioen (er is geen verplicht gestelde CAO of pensioenfonds van toepassing). Na vijf jaar in dienst komt deze werknemer helaas te overlijden. De betrokken werknemer en de partner hebben een afstandsovereenkomst getekend bij de indiensttreding van de werknemer, waarin precies vermeld staat waar hij/zij vanaf zien. Toch komt de partner van deze overleden ex-werknemer bij de werkgever aankloppen voor een nabestaandenpensioen. Tot nu toe oordeelt de rechter dat deze partner nooit goed heeft kunnen overzien wat de gevolgen waren bij een dusdanig scenario. Het gevolg hiervan is dat de werkgever het nabestaandenpensioen uit eigen middelen jaarlijks en levenslang mag gaan betalen. Het spreekt dus voor zich dat een goed advies hierbij zeker op zijn plaats is.

Neem vrijblijvend contact op!

Conclusie verplicht pensioen

Wanneer er een regeling binnen het bedrijf van toepassing is, dan is dit in 75% van de gevallen verplicht. Als er een vrijwillig pensioen wordt aangeboden, dan is het zaak om iedereen deel te laten nemen. Heb je nog vragen en/of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Bel naar 088 9000 900, stuur een mail naar info@pensioenvizier.nl of laat je gegevens hier achter! Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op en het eerste gesprek is altijd vrijblijvend!

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.