145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Beleggen via een vermogensbeheerder; de voordelen

Wij van PensioenVizier zijn onafhankelijke financieel adviseurs die jou helpen bij al jouw pensioenvraagstukken. “Nu lekker leven, straks lekker leven” is ons motto en wij kijken dan ook graag samen met jou naar de manier waarop jij (en/of je naasten) de huidige levensstijl kunt handhaven na bijvoorbeeld pensioendatum, overlijden of arbeidsongeschiktheid. Pensioen gaat immers over geluk, niet over geld!

Wij zijn gedreven om voor jou de beste financiële oplossingen aan te dragen en dit is natuurlijk maatwerk; voor iedereen is immers een andere oplossing passend, afhankelijk van de persoonlijke situatie.  Toch zijn er aspecten die voor veel mensen gelijk zijn, denk aan een hypotheek en aan het opbouwen van vermogen via een beleggingsrekening. Dat laatste komt tegenwoordig veelvuldig voor vanwege de lage spaarrente, een terugtrekkende overheid en vanwege de behoefte aan een beter pensioen.  Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je beleggingsrekeningen zelf te beheren, maar beleggen via een vermogensbeheerder levert vaak een beter resultaat op. In het volgende zullen we uitleggen hoe dit komt.

Beleggen- het gevaar van emoties

Eén van de gevaren van zelf beleggen, is dat er vaak emoties om de hoek komen kijken. Want wat nu als je ziet dat het onrustig is op de beurzen? Zowel bij een sterke daling als bij een harde stijging kun je de drang voelen om direct actie te ondernemen. Deze beslissingen zijn echter vaak niet rationeel. Een vermogensbeheerder kan objectief naar de situatie kijken en overwogen keuzes maken op basis van ratio. Wist je dat er onderzoek gedaan is naar de resultaten van beleggers die hierin zelf keuzes maken? Zij maken 1% tot 1,5% minder rendement per jaar, meestal doordat zij de verkeerde handelingen op het verkeerde moment uitvoeren.

Spreiding dempt risico

Het is bij beleggen belangrijk om de risico’s zoveel mogelijk te spreiden. Spreiding houdt in dit geval in dat specifieke gebeurtenissen weinig tot geen invloed hebben op het rendement. Dit kunnen we uitleggen door middel van het volgende voorbeeld. Stel dat je belegt in een enkel bedrijf en dit bedrijf gaat failliet; als belegger ben je dan je geld kwijt. Wanneer je echter in meerdere bedrijven belegt, dan wordt je verlies veel kleiner en heeft het dus maar weinig invloed op het rendement. Een vermogensbeheerder zorgt continu voor een goede spreiding van risico’s. Dit doet hij bijvoorbeeld door de portefeuille aan te passen en door rekening te houden met onderliggende bewegingsverbanden die er tussen de verschillende beleggingscategorieën zijn. Dit is lastige materie, maar een vermogensbeheerder weet wat hij doet. Kortom; door een goede spreiding blijft het risico acceptabel en verbetert het uiteindelijke resultaat.

Discipline – vasthouden aan je strategie

Wanneer je begint met beleggen, breng je eerst in kaart hoe lang je wilt beleggen, wat je uiteindelijke doel is, hoeveel geld je kunt missen, hoeveel risico je wilt lopen, etc. Op basis van jouw persoonlijke en financiële situatie kies je vervolgens een beleggingsstrategie die bij jou past, bijvoorbeeld 100% in aandelen of 50% in aandelen en 50% in obligaties. Je hebt discipline nodig om je beleggingsportefeuille in balans te houden; je hebt je strategie immers niet voor niets gekozen. Hier komt punt 1 weer om de hoek kijken; het gevaar van emoties. Dit in balans brengen van je portefeuille kan namelijk flink tegen je natuur in gaan. Want waarom zou je goedlopende aandelen of obligaties weer verkopen? Een vermogensbeheerder maakt die strategische keuze voor je. Dit kan je wel 1,7% extra rendement opleveren.

Vraag een adviesgesprek aan!

Beleggen is waar voor je geld?

Wij horen vaak dat mensen liever zelf beleggen, zodat zij geen geld kwijt zijn aan de diensten van de vermogensbeheerder. Want ja, je betaalt natuurlijk wel voor het werk dat een vermogensbeheerder voor je doet. Maar onze ervaring is dat dit wel uit kan en wel om de volgende redenen. Ten eerste kunnen vermogensbeheerders beter aankopen dan de doe-het-zelf-belegger. Vergelijk het met een groothandel; een vermogensbeheerder kan soms dezelfde producten aankopen tegen gunstigere prijzen. Ten tweede kiezen de vermogensbeheerders die wij adviseren zoveel mogelijk voor fiscale beleggingsinstellingen (FBI’s). Dit houdt in dat je hiermee je betaalde dividendbelasting kunt terugvragen en dat is natuurlijk gunstig. De derde reden is dat een vermogensbeheerder door betere spreiding, discipline en een doordacht beleggingsbeleid een beter nettorendement behaalt dan de index die je zelf zou kunnen kopen. Tot slot is het natuurlijk een voordeel dat jij je kostbare tijd aan iets anders kunt besteden en dat is zeker geld waard. Sommige mensen nemen toch ook een schoonmaakster of een financieel adviseur in dienst om zelf tijd over te houden voor leukere dingen?

Beleggen is geen doel op zich

Beleggen is natuurlijk geen doel op zich; het werkelijke doel is immers dat je je huidige levensstandaard kunt handhaven. Doordat je bij een vermogensbeheerder belegt, krijgen je beleggingen meer richting. Jouw persoonlijke en/of financiële situatie kan veranderen en een vermogensbeheerder blijft met jou in overleg om ervoor te zorgen dat je beleggingsportefeuille blijft aansluiten op jouw situatie. De vermogensbeheerders die wij adviseren, onderkennen hun rol in dit geheel en zorgen ervoor dat jouw vermogen op de juiste manier wordt opgebouwd en dat je niet teveel of juist te weinig risico neemt. Onderzoek wijst uit dat beleggers die via een vermogensbeheerder beleggen tot wel 3,75% meer rendement kunnen krijgen!

Natuurlijk begrijpen wij dat je weloverwogen keuzes wilt maken als het gaat om de opbouw van jouw vermogen. Onze pensioenadviseurs helpen jou graag om je dromen te verwezenlijken. Neem gerust contact met ons op via 088- 9000 900 of via info@pensioenvizier.nl!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Sabine Terwisscha

Mijn naam is Sabine Terwisscha en sinds 2021 werk ik als adviseur bij PensioenVizier.

Ik heb aan de Rijksuniversiteit Groningen de studies Nederlandse Taal en Cultuur en Neerlandistiek gevolgd, beiden met de specialisatie Historische Letterkunde. Aanvullend heb ik nog een kortere opleiding tot orthomoleculair voedingsdeskundige gevolgd. Ik studeer graag en toen ik bij PensioenVizier kwam werken, heb ik me dan ook zo snel mogelijk omgeschoold tot adviseur. Ik heb hiervoor alle relevante WFT-opleidingen succesvol afgerond, waaronder WFT Vermogen, WFT Inkomen en WFT Pensioen.

Als adviseur voor ondernemers mag ik mij bezighouden met een heel andere tak van sport. Ik kijk graag samen met onze relaties naar hun situatie om de beste oplossing te vinden voor al hun pensioenvraagstukken. Daarnaast adviseer ik werkgevers over de pensioenregeling voor hun werknemers.

“Nu lekker leven, straks lekker leven”! Dat is onze missie, voor zowel onze klanten als voor onszelf, en daar draag ik dan ook graag aan bij!

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.