Kennisbankartikel:

Waarom niemand een financial planning heeft en wat je eraan kunt doen…

Kennisbank » Waarom niemand een financial planning heeft en wat je eraan kunt doen…

Financial planning en het stellen van doelen

Er is een mythe over het stellen van doelen en het behalen van succes. Dit artikel legt uit wat wij bedoelen met financial planning en het stellen van doelen. Lang geleden in 1953 is er een case study geweest op de universiteit van Harvard onder de geslaagden. Zij ontdekten dat maar 3% van deze geslaagden een duidelijk doel hadden gesteld voor het verloop van hun leven. Twintig jaar later is er een tweede onderzoek gedaan bij deze groep. De resultaten lieten zien dat de 3% met een doel duidelijk meer bereikt hadden dan de 97% die geen concrete doelen hadden opgesteld voor zichzelf. Er schijnt echter bewijs te zijn dat deze mythe onjuist is.

Nou kun je ons eigenwijs noemen, maar wij geloven werkelijk dat de eerder beschreven case waar is, hieronder wordt duidelijk waarom.

 

Wat bedoel je met financial planning?

Er is nog nooit iemand geweest die naar ons toe kwam en zei: “Jullie moeten mij helpen met mijn persoonlijke financiële doelen”. Vragen wij relaties naar hun financiële planning dan is de reactie meestal: “Wat bedoel je?”. Wanneer wij vervolgens uitleggen wat een financial planning en het stellen van doelen precies is en wat erbij komt kijken, vragen relaties altijd of wij ze kunnen helpen met het opstellen van een financial planning en het stellen van doelen. Nu zijn wij ervan overtuigd dat het stellen van doelen essentieel is voor het behalen van succes. En alhoewel wij er zeker van zijn dat succes bepaalt wordt door het stellen van doelen, zien we dat bijna niemand het doet!

Wanneer ik succesvolle mensen voor de geest haal, kan ik sowieso een aspect benoemen dat zij allemaal bezitten. Ze hebben een doel!

 

En er zijn natuurlijk nog meer goede voorbeelden te noemen.

 

Waarom heeft bijna niemand een financial planning?

97% van de mensen geen financiële planning, hoe komt dat ? Er zijn drie basisredenen waarom iemand geen financiële planning maakt:

 1. Er is nooit een financial planning “geaccepteerd”;
 2. Je stelt verkeerde doelen;
 3. Je stelt geen doel, omdat je bang bent om het niet te halen.

 

Lees meer over financiële planning

 

Er is nooit een financial planning geaccepteerd

Een plan gemaakt ? Ja!
Maar geaccepteerd, nee!

Stel je voor, je krijgt een telefoontje van een oude vriend die vraagt het volgende: “Ik heb geweldig nieuws voor je. Je bent uitgenodigd om een driedaagse reis te maken naar Hawaii, als gezelschap van onze vriendengroep en het kost je niets! We vertrekken morgen om 8 uur ’s morgens en we hebben nog plaats voor twee mensen, jouw vrouw mag ook mee. We reizen met een privéjet en logeren in een villa op het strand”.

Je vertelt je vriend dat je niet weet of je agenda het toelaat en je even moet overleggen met jouw vrouw. Nadat je hebt opgehangen loop je naar jouw vrouw, die direct lyrisch reageert. Jullie beginnen direct met het plannen van de reis. Je pakt pen en papier en jullie schrijven alles op wat er nodig is zodat jullie mee kunnen met de trip. Vervolgens “orden” je de lijst van zaken met een hoge prioriteit tot zaken met een lage prioriteit. Welke zaken stel je uit, welke delegeer je en wat moet je toch echt zelf doen? Je belt vervolgens een aantal mensen, stelt afspraken uit en vraagt aan een collega of hij wat afspraken kan overnemen. Dan bel je je vriend terug en zegt: “hey, ik heb mijn agenda herschikt en we kunnen mee!

Zie je nu dat, als je de bestemming voor ogen hebt, je meer kunt doen in 24 uur, dan normaal in dagen of weken? Hoe komt dit? Dit komt doordat je een doel hebt. En je doet er alles aan om dat doel te bereiken. Het doel is geaccepteerd!

financial planning

 

Het stellen van verkeerde doelen

Ik kom regelmatig relaties tegen die wel degelijk doelen stellen. Zij hebben een nummer. Dit nummer is een onbenullig bewegend doel. Kun je je voorstellen dat mijn relatie zegt: “mijn nummer is € 2.000.000”.  Wanneer hij dan uiteindelijk stopt met werken zegt hij misschien: oh dat bedrag geeft me niet het gevoel dat ik er ben. Misschien is er werkelijk € 3.000.000 nodig” Het gevoel van zekerheid of weten dat je er met de som geld bent, is niet een vast nummer.

Bereken hier jouw pensioen!

 

Je stelt geen financial planning op, omdat je bang bent het niet te halen

Waarom zeilt een schip terwijl het veiliger is om in de haven te blijven? Waarom vliegt een vliegtuig terwijl het veiliger is om aan de grond te blijven? Misschien gebeurt er wel iets ergs.. Het schip kan zinken, het vliegtuig kan crashen en jij kan een verkeerde financial planning hebben. Het voordeel van geen plan hebben is het ingebouwde excuus dat je eigenlijk niet gefaald hebt omdat je de doelen nooit gesteld had. Maar als het schip niet zeilt, wordt het snel onzeewaardig en het vliegtuig roest veel sneller aan de grond.

Er zit een risico aan het stellen van een financial planning, maar het risico is veel groter om geen financial planning te stellen.

De reden is simpel. Net zoals schepen moeten varen en vliegtuigen moeten vliegen, moeten mensen een doel hebben. Dit doel kan een droom zijn. Wil jij tijdens jouw oude dag elke uithoek van de wereld verkennen of lekker loungen in een ver oord waar je kan genieten van de zon? Klinkt goed toch? Maar hoe ga je dit bereiken? Door middel van financial planning! Meer lezen over financial planning? Klik dan hier.

 

Hoe kom ik aan een financiële planning?

 1. Erken dat je geen financial planning hebt! Dus op papier en precies omschreven.
 2. Maak je eigen plan. Het financial planning dat je omarmt en accepteert.
 3. Stel een groot doel, denk groot. Van grote doelen word je enthousiast, bovendien ga je ze halen!
 4. Pleeg onderhoud aan je financial planning. Dus kijk op gezette tijden of je op schema ligt!

 

Wij kunnen jou helpen met het goed inrichten van jouw financial planning. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op via 088 9000 900, onze contactpagina, of laat hieronder jouw gegevens achter. Ook jouw oude dag komt dichterbij, dus wacht niet te lang met het maken van een afspraak. Wist je dat het kennismakingsgesprek geheel vrijblijvend is?

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.