Financial planning door PensioenVizier

Wat is financial planning?

Oké, laten we beginnen. Financial planning kan het beste worden uitgelegd middels een voorbeeld. Wij vinden het verhaal met de emmer hier perfect voor.

Het emmer verhaal

Iedereen heeft een emmer. In deze emmer stort je jouw inkomen. Heb je een partner? Dan wordt zijn/haar inkomen ook in de emmer gestort. Na verloop van tijd worden er steeds meer euro’s in de emmer gestort en wordt de emmer voller en voller. Het geld dat in de emmer wordt gestort is netto-inkomen. Je hebt immers al inkomensbelasting betaald.

Aan de onderkant van de emmer zitten drie kranen

De eerste kraan laat zien wat jouw uitgaven zijn op dit moment. Jouw uitgaven categoriseren wij op drie gebieden, namelijk:

  • Boodschappen
  • Vervoer
  • Vakantie

Het geld dat je op deze gebieden uitgeeft, zijn netto uitgaven. Want ook over deze gelden is al belasting betaald.

De tweede kraan laat zien wat jouw uitgaven zijn als je stopt met werken. Wat ik vaak hoor is dat ondernemers dezelfde levensstandaard willen behouden, na het stoppen met werken, als voor het stoppen met werken. Het geld dat je op dit moment uitgeeft aan boodschappen, vervoer en vakantie zal dus ongeveer hetzelfde zijn. Dit betekent dat jouw inkomen, als je stopt met werken, minimaal even hoog moet zijn, als nu.

De derde kraan geeft jouw financiële situatie weer als je oud bent. Onder oud verstaan wij 74 jaar en ouder. Als je oud bent heb je minder nodig en geef je dus ook minder geld uit. Dus de geldstroom zal hierdoor minder zijn dan van de eerste twee kranen.

Financial planning bij overlijden

Laten we er niet omheen draaien… Uiteindelijk kom je te overlijden. Gebruik je tijdens jouw leven, jouw gehele vermogen? Of wil je een erfenis achterlaten voor jouw nabestaanden? Het is aan jou om te bepalen met hoeveel vermogen je komt te overlijden.

Tot slot zijn er nog drie zaken waar nog niet over is gesproken, maar wel geld waard zijn.

Ten eerste heb je een huis. Als je oud bent heb je minder ruimte nodig en verhuizen veel mensen van een grote woning, naar een kleinere woning. Het geld dat je overhoudt van deze transactie noemt men overwaarde.

Ten tweede heb je een zak met geld, waar je niet aan kan komen. Dit is jouw pensioen of een lijfrente.

Tot slot heb je de waarde van jouw eigen bedrijf. Als het goed is vertegenwoordigd deze ook waarde. Het geld dat vrijkomt uit het verkopen van jouw woning, bedrijf en het pensioen/lijfrente komt allemaal in de emmer. Dit is financiële planning. PensioenVizier maakt gebruik van duidelijke en gebruiksvriendelijke software, die alles in een oogwenk voor jou uitrekent.

Meer weten?

Heb je interesse in het hanteren van goede financiële planning? Wij helpen jou graag. Je kan contact met ons opnemen via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina en wij nemen contact op met jou!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.