150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Eerder stoppen met werken?

Veel Nederlanders willen eerder stoppen met werken. Er is vanzelfsprekend veel kapitaal nodig om de jaren tot je pensioenleeftijd te overbruggen. Maar als je tijdig begint met vermogensopbouw is het heel goed mogelijk om eerder te stoppen met werken. Eerder stoppen met werken heb je zelf in de hand. Je kunt zelf beginnen met het opbouwen van een apart vermogen. Dit noemen we ook wel aanvullend pensioen. Wil je weten hoe je kunt zorgen voor een aanvullend pensioen? Lees dan ons artikel over lijfrente. Stoppen met werken, dat is toch wat iedereen eigenlijk graag wil. Wij regelen dat! Maar er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten:

  • Begin vroeg met een plan (minimaal 20 jaar eerder of wees gelukkig in de loterij of met erfenissen)
  • Kijk samen met de financieel planner hoe je je doel gaat bereiken en hou dit ieder jaar bij!
Wat kost eerder stoppen? Bereken het hier!

AOW pensioen bij stoppen met werken

Ga je stoppen met werken en ga je met pensioen, dan verandert er van alles in je leven. Je dagbesteding ziet er compleet anders uit en je ontvangt geen loon meer maar AOW. De AOW ontvang je op pensioengerechtigde leeftijd. Ga je stoppen met werken en ga je met pensioen, dan heb je recht op AOW. AOW is de afkorting voor Algemene Ouderdomswet. De AOW leeftijd wordt geleidelijk verhoogd. In dit artikel lees je hoe de AOW in elkaar zit en wat de verhoging van de AOW leeftijd voor jou inhoudt. De AOW is het basispensioen voor mensen die de AOW pensioen leeftijd bereiken. Heb je in Nederland gewerkt of gewoond dan ontvang je AOW van de Sociale Verzekeringsbank (het SVB). Meer informatie over het AOW pensioen vind je hier.

Werkgeverspensioen bij stoppen met werken

Wanneer je in loondienst bent geweest bouw je via de werkgever je pensioen op. Tegenwoordig word je hier transparant, ieder jaar over geïnformeerd door middel van het Uniform Pensioen Overzicht. Alle informatie die je moet weten over dit onderwerp lees je hier. Om tijdig met pensioen te gaan stuurt je werkgever je normaal gesproken enkele maanden voor jouw pensioengerechtigde leeftijd al een aanvraag toe. Er zijn ook gevallen waarbij dit niet gebeurd en dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw pensioenfonds.

Meer lezen over pensioen bij eerder stoppen met werken, klik dan hier!

Ben je een ondernemer?

Als je een ondernemer bent, bouw je vanzelfsprekend geen pensioen via je werkgever op. Je bent immers zelf de werkgever. Als ondernemer regel je dan zelf je pensioen en hier zijn allerlei mogelijkheden voor. Je kunt een bancaire lijfrente of een verzekerde lijfrente afsluiten om het pensioentekort dat je later hebt, aan te vullen. Binnen de besloten of naamloze vennootschap kan er binnen de onderneming een reservering worden gemaakt. Op deze manier bouwt de ondernemer toch een pensioen op, buiten een CAO. Er zijn tal van slimme manieren om een winstgevend pensioen op te bouwen.

Wanneer jouw onderneming de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma heeft kan er een deel van winst worden gereserveerd voor later. Op deze manier bouwt de ondernemer dan toch pensioen op, geheel op eigen wijze. In het mooiste geval verhoog je de waarde van het bedrijf zodat er op pensioenleeftijd, bij een overname, veel geld vrij komt.

Stoppen met werken
 

Hypotheek al afgelost?

Op het moment dat je met pensioen en gaat stoppen met werken gaat valt het inkomen vaak terug. Over het algemeen wordt uitgegaan van 70% van het laatstverdiende loon en veel mensen willen vaak zelfs 100% overhouden. Maar in de praktijk blijkt dit vaak minder te zijn.

Ook de verlaging van het jaarlijkse opbouwpercentage heeft tot gevolg dat er straks nog weinig Nederlanders zijn die als pensioenuitkering 70% van het laatstverdiende loon krijgen. Het is dan ook belangrijk om bij het aangaan van een hypotheek rekening te houden met je inkomen bij pensionering zodat je zonder problemen in jouw huis kunt blijven wonen. Vroegtijdig je hypotheek aflossen is natuurlijk ook een uitstekende manier van pensioenopbouw.

Wil je eerder stoppen met werken?

Weet jij of je al kunt stoppen met werken? PensioenVizier zoekt graag uit of je kunt stoppen met werken of dat er nog andere zaken geregeld moeten worden. Schroom niet om contact op te nemen, wij beantwoorden graag al jouw vragen. Je kunt ons bereiken via 088 9000 900. Je kan ook hier jouw gegevens achterlaten, wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig vrijblijvend is?

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.