150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioen bij scheiding

De vraag is vaak “wanneer krijg ik en mijn ex-partner pensioen?” en “Wat is de ingangsdatum van het pensioen van mijn ex-partner?”. Scheidingen zijn inmiddels niet meer weg te denken in onze samenleving, het aantal scheidingen is talrijk. Over 2021 heeft het CBS berekend dat 25.962 huwelijken in een echtscheiding eindigen. Zeker is dat dit zorgt voor emotionele gevolgen. Bovendien gaat dit alles ook gepaard met de nodige pensioenproblematiek.

Direct naar:

Hoeveel pensioen krijg ik van mijn ex partner?

Je hebt samen met je ex-partner pensioenen opgebouwd. Wettelijk is het zo geregeld dat beide partners recht hebben op de helft van het opgebouwde pensioen van de ander. Dit geldt voor het opgebouwde pensioen tijdens de huwelijkse periode. Het is toegestaan om van deze wet af te wijken, later in de tekst een voorbeeld. De hoofdregel is dat de ingangsdatum van het pensioen van je ex-partner is op het moment dat je ex-partner met pensioen gaat.

Pensioen ex partner opvragen

Voordat je aan pensioenverevening kan denken, is het belangrijk om te weten hoeveel opgebouwd pensioen jij en je ex-partner hebben. Het opvragen van de opgebouwde pensioenen kun je doen bij de pensioenuitvoerder. Je vraagt dan de pensioenen van jezelf op en daarnaast ook (samen met je ex-partner) het pensioen van jouw ex-partner.

Meer weten? Ga voor een gratis adviesgesprek!

Pensioenverevening bij scheiding

Er is dus gekozen om uit elkaar te gaan. Je hebt, zelf, of via professioneel advies, inzage verkregen in elkaars opgebouwde rechten. Hoe gaan we nu de opgebouwde pensioenen verdelen?

Voorbeeld: Piet heeft tijdens het huwelijk een recht opgebouwd van €10.000,- bruto pensioen per jaar en Renate heeft op dat moment €6.000,- opgebouwd aan pensioen. Beiden besluiten om uit elkaar te gaan en zij gaan het pensioen “verevenen”, waarbij ieder aanspraak maakt op 50% van de pensioenrechten van de ander.

Piet houdt dan €5.000,- over van zijn eigen pensioen en krijgt er €3.000,- bij van Renate. Renate houdt €3.000,- over van haar eigen pensioen en krijgt er €5.000,- bij van Piet. Een andere verdeling mag ook en je mag verder ook nog afzien van elkaars opgebouwde rechten. Dit alles uiteraard wel op basis van beider overeenstemming.

Als de één wenst af te zien van verevening (stel Piet) en de ander wil volledig verevenen (Renate), dan trekt Renate aan het langste eind! Als er dan ook nog sprake is van een opgebouwd nabestaandenpensioen, dan kan de partner dit voor 100% claimen, aangezien dat deel volledig voor de partner bedoeld was.

Ouderdomspensioen gaat over echt veel geld

Het bovenstaande is geen uitzonderlijk voorbeeld. Bedenk dat de “totale waarde” van zo’n opgebouwd ouderdomspensioen een veelvoud (ongeveer 28 keer!) is van het bedrag per jaar. Een klein rekensommetje maakt dan al snel inzichtelijk dat het om behoorlijke bedragen gaat.

Wat je daarbij wel moet doen is binnen een termijn van twee jaar, nadat de scheiding is ingeschreven, het betreffende pensioenfonds inlichten over de gemaakte afspraken. Op die wijze administreert het pensioenfonds dit apart.

Wanneer krijgt ex partner pensioen?

Wanneer krijgt ex partner pensioen?

Nu is de vraag. Wanneer krijgt ex-partner pensioen. We leven in Nederland in een land waarin zowel mannen als vrouwen vaak werken. Vrouwen werken vaker parttime. In ieder geval zie je dat beide echtgenoten veelal pensioen opbouwen.

Als je uit elkaar gaat, is het goed om uit te zoeken wat te doen met de opgebouwde pensioenrechten. Vergis jezelf hier niet in, aangezien dit doorgaans om meer dan een paar honderd of een paar duizend euro gaat. Het gaat vaak om tienduizenden euro’s, maar het is niet altijd inzichtelijk. De ingangsdatum van de uitbetaling is wanneer jij met pensioen gaat.

Wil je meer weten over je opgebouwde pensioen? Lees hier meer over op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Hulp nodig? Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Ex partner pensioen bij overlijden

Nu komen we aan het antwoord op de vraag: “Wanneer krijgt ex partner pensioen?” en “Wat is de ingangsdatum van het pensioen van mijn ex-partner”? Het betreffende fonds keert het pensioen uit op de afgesproken datum. Dit gebeurd op het moment dat degene die het recht heeft opgebouwd zelf ook met pensioen gaat.

Mocht de ex-partner nu voorafgaand aan zijn of haar pensioendatum komen te overlijden, dan krijgt de andere ex-partner niet meer het bedongen recht (zoals de helft in dit voorbeeld), maar het bijzonder nabestaandenpensioen. Het deel dat was afgestaan aan deze overleden ex-partner vloeit weer terug naar het eigen pensioen.

Stel Renate komt te overlijden voordat zij met pensioen gaat, dan krijgt Piet niet meer de bedongen €3.000,- erbij, maar krijgt het bijzonder nabestaandenpensioen (vaak lager). Anderzijds vloeit het afgestane deel aan Renate, zijnde €5.000,- weer terug naar hem.

Conversie pensioen bij scheiding

Er bestaat nog wel een uitzondering op het moment “Wanneer krijgt ex-partner pensioen”. Dat geldt wanneer je afspreekt dat de waarde van het deel van de partner volledig overgaat naar het pensioenfonds van de andere partner. In dat geval spreek je over conversie. Jouw ex-partner ontvangt dan pensioen op het moment dat hij/zij zelf met pensioen gaat. Indien één van beide ex-partners komt te overlijden, dan wijzigt er niets meer.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Persoonlijk advies over jouw pensioen

Heb je hulp nodig bij het regelen van je pensioen bij scheiding? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken tijdens kantooruren via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina, dan nemen wij contact met je op.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Paul Verbeek

Paul Verbeek (PensioenVizier Schinveld) is niet alleen een gepassioneerd pensioenadviseur, hij coacht na een succesvolle eigen volleybalcarrière ook diverse volleybalteams. Het coachen van mensen zit hem in het bloed. Zo brengt hij jou met plezier en humor naar jouw doel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.