Kennisbankartikel:

Antwoord op jouw pensioenvraag

Kennisbank » Antwoord op jouw pensioenvraag

Antwoord op jouw pensioenvraag 

Heb ik genoeg pensioen? Kan ik eerder met pensioen? Dit zijn twee van de vele pensioenvragen die ons regelmatig gesteld worden. In dit artikel geven wij antwoord op jouw pensioenvraag en op de meest gestelde pensioenvragen.

Wellicht staat jouw pensioenvraag en antwoord er niet bij. Als dat het geval is, twijfel dan geen moment om contact met ons op te nemen en jouw persoonlijke pensioenvraag te stellen. Telefoon: 088 9000 900 of e-mail info@pensioenvizier.nl

Wanneer moet ik naar mijn pensioen kijken?

Dit is een belangrijke pensioenvraag. Elke financial planner zal zeggen: zo vroeg mogelijk! Vooral voor de ondernemer is het van belang om het verloop van je inkomen nu en later in de gaten te houden. Veel voorkomende argumenten die wij horen zijn: mijn bedrijf is mijn pensioen, ik ben al rijk, het is nog zo ver weg… Zo makkelijk werkt het niet. Door gebruik te maken van je jaarruimte, kun je eerder beginnen met je pensioenopbouw. Des te meer kapitaal er opgebouwd kan worden. Over alles wat je inlegt krijg je een samengesteld rendement, dit betekent dat je ook weer rendement krijgt over het reeds verkregen rendement. Om een bepaald doelkapitaal te bereiken hoef je op jongere leeftijd dus veel minder in te leggen dan wanneer je ouder bent. Op dit moment zijn de dekkingsgraden van de verschillende pensioenfondsen laag, aanvullend pensioen is in dit geval een oplossing.

Gebeurtenissen

Verder is het van belang om bij bepaalde gebeurtenissen in je leven te bekijken welke gevolgen deze hebben voor je pensioen, zoals:

 

Gratis adviesgesprek aanvragen!

Heb ik genoeg pensioen?

Voor velen is waarschijnlijk de belangrijkste pensioenvraag: ”Heb ik genoeg pensioen?” Het antwoord op deze pensioenvraag is volkomen afhankelijk van jouw inkomenswens na het bereiken van jouw pensioengerechtigde leeftijd. Bij PensioenVizier geloven wij dat iedereen een financieel onbezorgd leven verdient. Nu lekker leven, straks lekker leven. Dit betekent het behouden van dezelfde levensstandaard als voor jouw pensioengerechtigde leeftijd. Uiteraard hangt het nogmaals volkomen af van jouw eigen inkomenswens. Wat wij bij PensioenVizier vaak zien is het tijdelijk behouden van de huidige levensstandaard voor een aantal jaren na de pensioenleeftijd welke vervolgens wordt afgebouwd. Er komt namelijk een moment wanneer je minder uit gaat geven.

Wil jij weten wanneer jij AOW krijgt en hoeveel AOW jij recht op heb? Klik dan hier!

Financieel dashboard

In onze software, het financieel dashboard, worden alle factoren met betrekking tot je vermogen voor en na pensioendatum meegenomen. Dit om een zo goed mogelijk beeld te geven van je inkomen, inkomenswens en vaste lasten. Hieronder volgt een fictieve weergave van het ouderdomspensioen. Uiteraard komt het arbeidsongeschiktheidspensioen en het nabestaandenpensioen ook aan bod in de software. In de grafiek is af te lezen of het huidige oudedagspensioen afwijkt van de inkomenswens en de vaste lasten, wanneer dit het geval is wordt hier vervolgens advies over gegeven.

Zoals aangegeven betreft het netto inkomen.

De rode lijn geeft de gespecificeerde vaste lasten aan.

De blauwe lijn betreft de inkomenswens zoals eerder besproken.

pensioenvraag

Kan ik eerder stoppen met werken?

Een pensioenvraag die ook regelmatig gesteld wordt waar je graag antwoord op wilt. Niet iedereen wil doorwerken tot de AOW-gerechtigde leeftijd. De mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan is aanwezig. Je kunt dit mogelijk doen door eerder aanspraak te gaan maken op je pensioen of door op tijd in te gaan leggen in een spaarproduct of een lijfrente. Misschien heb je ook nog andere vermogensdelen waarop aanspraak gemaakt kan worden zoals een erfenis, overwaarde van je huis, vastgoed. Wanneer je stopt met werken bouw je geen pensioen meer op, het te bereiken bedrag wordt dus lager.

Voorbeeld

Mocht je op 60 jarige leeftijd willen stoppen met werken en je verdient op dit moment € 30.000,- netto per jaar dan heb je minimaal 7* € 30.000= €210.000,- netto nodig om 7 jaar te overbruggen. Deze € 30.000,- is dus je inkomenswens oftewel de huidige levensstandaard. Het uitgavenpatroon is op dit bedrag gebaseerd. Door deze 7 jaar te overbruggen bouw je van 60 tot 67 jaar geen pensioen op, het ouderdomspensioen valt dan lager uit.

Hoe kan ik mijn pensioen aanvullen?

Wij geven antwoord op de laatste pensioenvraag in dit artikel. Elke Nederlander krijgt een AOW-uitkering, mogelijk heb je in loondienst gewerkt waar je pensioen hebt opgebouwd. Toch heb je het idee dat je niet genoeg pensioen hebt. Een eerste stap is dan een inventarisatie, vervolgens zijn er verschillende manieren om je pensioen aan te vullen. Hieronder staan alleen de bij ons meest voorkomende opties.

Lijfrente of bankspaarproduct

Hiermee leg je periodiek een bedrag in die op einddatum zorgt voor een uitkering. De inleg oftewel premie is af te trekken van de belasting. De hoogte van jouw maximale inleg is afhankelijk van jouw jaarruimte. Voor een uitleg van dit begrip verwijzen wij jou door naar dit artikel.

Zelf sparen en/of beleggen

Wanneer je zelf spaart of belegt heb je altijd beschikking over je eigen geld zonder dat het tot einddatum niet toegankelijk is. Hierover moet dan wel vermogensbelasting (BOX3) betaald worden. Je kunt bijvoorbeeld periodiek geld opzij leggen om dit na AOW-datum aan te spreken als extra pensioen.

Hypotheek aflossen

Een andere manier is het aflossen van de hypotheek. Wanneer je weet dat je na AOW-datum minder geld tot je beschikking hebt kan het verstandig zijn om voor AOW-datum meer van je hypotheek af te lossen. Dit zorgt voor minder vaste lasten na je pensioen.

Overige vermogensdelen aanspreken

Mogelijk zijn er overige vermogensdelen die je aan kunt spreken om je pensioen aan te vullen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de overwaarde van je huis, huurinkomsten, overige inkomsten niet uit arbeid, waarde bedrijf, waarde bedrijfspand en nog vele andere.

Wij adviseren jou graag over het aanvullen van jouw pensioen. Door eerst een inventarisatie te doen en vervolgens te bekijken wat voor jou de beste mogelijkheden zijn.

Bereken hier jouw pensioen!

Wanneer ontvang ik AOW?

De algemene ouderdomswet is een pensioen die je ontvangt van de overheid. Wanneer je in Nederland woont of hebt gewoond heb je recht op AOW. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog, naar 66 jaar in 2018 en naar 67 jaar in 2021. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. De hoogte van de AOW is bovendien afhankelijk van het feit of je alleenstaand bent of een partner heeft.

Wellicht heeft dit artikel een pensioenvraag of op meerdere van jouw vragen antwoord gegeven. Is dit niet het geval? Dan mag je altijd contact met ons opnemen en jouw persoonlijke pensioenvraag stellen.

Telefoon: 088 9000 900 of e-mail info@pensioenvizier.nl

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.