145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Uitkerende lijfrente

Een uitkerende lijfrente biedt mogelijkheden! Je kunt dit vrijgekomen geld namelijk op verschillende manieren inzetten. Voor veel mensen is beleggen met geld komend uit een lijfrente niet de eerste optie waaraan gedacht wordt. De meeste kiezen voor zekerheid. Een uitkering gebaseerd op een vaste rente gedurende een vooraf vastgestelde looptijd.

Voor deze zekerheid wordt voor lief genomen dat na aftrek van de kosten behorend bij een dergelijke propositie men in sommige gevallen net de inleg terug krijgt of soms zelfs nog minder! Moet we dan gaan beleggen? Dat brengt weer onzekerheid en risico’s met zich mee. Zitten we daar dan op te wachten? In dit artikel leggen we het één en ander uit. Wij doen dit aan de hand van verschillende rekenvoorbeelden.

Direct naar:

Beschermd beleggen?

Maar wat als je kiest voor beschermd beleggen? Of hoe ziet het eruit wanneer je een combinatie maakt tussen één deel rente en één deel beschermd beleggen, dus een uitkerende lijfrente op basis van beschermd beleggen en rente. Dit is namelijk goed mogelijk. Hoe langer de uit te keren periode, hoe groter het verschil wordt van de maandelijkse uitkering tussen een uitkerende lijfrente op basis van een vaste rente en een uitkerende lijfrente op basis van beleggen, dan wel combinatie van sparen en beleggen.

Bij beschermd beleggen wordt ervoor zekerheid gekozen. Dit zorgt ervoor dat u weliswaar risico loopt over de beleggingen, maar deze zijn wel beperkt tot bijvoorbeeld een waardedaling van 10%. Dit geeft je rust enerzijds en kans op een aanzienlijk hoger rendement behorend bij aandelen anderzijds. Deze vorm van beleggen wordt steeds populairder, zeker daar waar men een hoger rendement wenst dan bij sparen maar met een beperkt risico. Wil je direct meer weten over beschermd beleggen? Vraag nu een gratis adviesgesprek aan!

Bereken een uitkerende lijfrente!

Rekenvoorbeeld uitkerende lijfrente 1

Bijgaand geven wij een uitgewerkt rekenvoorbeeld. Wij nemen daarbij een uitkerende lijfrente van €100.000, een looptijd van 10, 15 en 20 jaar, met een bruto rente van 3% (en 1% kosten) en/of beschermd beleggen met een te verwachte gemiddeld bruto rendement van 8% (en 2% kosten). Ook zullen wij enkele slechte scenario’s aangaande het beleggen voorleggen. Onderstaand tref je de bruto maandbedragen die je kunt verwachten bij de diverse direct ingaande uitkerende lijfrentes.

Uitkerende lijfrente

Zoals je ziet is de bruto uitkering per maand bij 40% sparen en 60% beschermd beleggen ruim €100,00 meer per maand gedurende 10 jaar. Dat is elke maand naar verwachting 12% bruto meer. Voor een looptijd van 20 jaar (veel gekozen looptijd) is het verschil zelfs 20% !

Rekenvoorbeeld beschermd beleggen 2

Maar wat als de beleggingen met beschermd beleggen toch tegenvallen. Hoe ziet het er dan uit? Stel er is gedurende de looptijd elke 5 jaar een terugval van 10% in de beleggingen.

Uitkerende lijfrente

Zoals je ziet vallen alle maanduitkeringen van de uitkerende lijfrente evengoed hoger uit dan bij 100% sparen. En zo raar is deze uitkomst niet. Temeer doordat het reëel is te veronderstellen dat de beleggingen daadwerkelijk niet verder terugvallen dan 10% door het beschermd beleggen.

Rekenvoorbeeld 3 terugval

 Nu hebben we elke 5 jaar met een terugval van 10% gerekend, maar wat gebeurd er als er elke 3 jaar een terugval van 10% is?

Uitkerende lijfrente

Nu heb je toch enig nadeel en vallen de maanduitkeringen van de uitkerende lijfrente lager uit. Natuurlijk is hiermee een zeer negatief scenario uitgewerkt aangaande de te behalen rendementen met beschermd beleggen binnen een uitkerende lijfrente. Evenwel is het goed om eens zeer kritisch naar de risico te kijken in plaats van jezelf rijk te rekenen. Naar een hoger risico kijken dat gaan we nu een keer doen in het volgende rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld 4 hoog rendement

Stel we realiseren geen 8% bruto op de beschermde beleggingen maar 12%. Dan ziet het er als volgt uit.

Uitkerende lijfrente

Dat ziet er natuurlijk wel anders uit. Je hebt zelfs bij een looptijd van 20 jaar meer dan een verdubbeling van de maanduitkering gedurende de gehele periode. Aan jou de keus om toch eens te bekijken wat de mogelijkheden zijn om te kiezen voor een combinatie van sparen en beschermd beleggen met jouw lijfrente die je moet laten uitkeren.

Gratis adviesgesprek aanvragen!

Meer weten over een uitkerende lijfrente?

In dit artikel hebben wij de mogelijkheden van een uitkerende lijfrente besproken. Heb je nog vragen of wil je hier meer over weten? Wij helpen jou graag. Neem gerust contact met ons op! Je kunt ons telefonisch bereiken op 088 – 9000 900 of mail naar info@pensioenvizier.nl. Ook kun je hieronder jouw gegevens achterlaten , wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.