Kennisbankartikel:

Beleggen in tijden van crisis

Beleggen in tijden van crisis

In tijden van crisis worden wij regelmatig gebeld door relaties die willen uitstappen. Uitstappen als de beurzen bloedrood staan is onverstandig. Alleen als je het geld echt nodig hebt, is het aan te raden om uit te stappen. Is dit niet het geval dan gewoon blijven zitten! Hier geldt het spreekwoord; “als je geknipt en geschoren wordt moet je stil blijven zitten”. Hoe kun je profiteren van slechte tijden, wat doe je met beleggen in tijden van crisis?

Beleggen: Buy low, sell high

Het klinkt simpelere dan het is, maar koop je aandelen laag en verkoop ze hoog. De uitdaging is dat we niet weten wanneer de beurs laag of hoog staat. In tijden van crisis is er wel degelijk geld te verdienen met beleggen!

Stel dat je €10.000 op de bank hebt staan en je hebt dit geld niet onmiddellijk nodig.
In deze dalende markt wil je een gemiddelde inkoopprijs genereren. Dit doe je door voor je zelf vast te stellen hoe lang deze dalende markt aanhoudt. Laten we veronderstellen, dat je denkt dat deze ellende nog twee maanden duurt. Dan investeer je jouw €10.000 verspreid over deze twee maanden.

Dit betekent dat je de komende 40 dagen, de beurs is immers 5 dagen per week open, met regelmaat geld gaat investeren. Bij €10.000 zou dat in 20 gelijke porties van €500 zijn. Op deze manier creëer je een gemiddelde inkoopprijs. Neem wel de tijd om te wachten. Verwacht niet onmiddellijk resultaat bij beleggen. Wij denken zelf aan een periode van 2-4 jaar om het uiteindelijke resultaat van je beleggingen te bekijken.

Beleggen

Bron: NNEK

Beleggingen spreiden

Je kan beleggen in bedrijven dicht bij huis Ahold en DSM, maar ook verder weg. Denk hierbij aan bedrijven als Coca Cola, McDonalds of Apple. Nog beter is het om je beleggingen te spreiden en te beleggen in een hele brede mix van verschillende bedrijven over de gehele wereld. Hierdoor verspreidt je het risico dat je neemt bij beleggen.

Op de langere termijn worden aandelen steeds meer waard omdat we uitgaan van twee zaken. De productiviteit van bedrijven neemt toe en daarnaast groeit de bevolking (meer mensen gaan beleggen). De afgelopen honderden jaren en in het bijzonder de afgelopen honderd jaar is dit doorlopend het geval geweest.

En helaas zijn daarin momenten dat een terugval in koersen plaatsvindt doordat de paniek toeslaat omdat er twijfel bestaat over deze uitgangspunten. Op de langere termijn bekeken, blijken die zorgen en koersterugval echter veelal mooie instapmomenten zijn geweest om te beleggen.

Neem vrijblijvend contact op

Zoals Waren Buffet aangaf: “We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.”
Met andere woorden als iedereen aandelen wil kopen, wees dan voorzichtig. Wanneer iedereen bang is, koop dan.

Risico’s beperken bij beleggen

Beleggen brengt altijd een risico met zich mee. Sommige beleggingsproducten zijn minder risicovol dan andere. Hiervoor is het belangrijk dat je slim belegt en op de hoogte bent van de verschillende risico’s die beleggen met zich meebrengt. Risico’s beperken bij beleggen.

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.