145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Geld sparen

Iedereen spaart op de één of andere manier. Soms voor later, en soms voor je droomreis of voor je kinderen. Vaak gaat dit niet zonder slag of stoot. Wat zijn de manieren om geld te (be)sparen? PensioenVizier geeft je graag 9 tips voor geld sparen, zodat jij op korte en lange termijn geld overhoudt!

Waarom zou je geld sparen?

Spaargeld is handig als extra buffer, zo heb je altijd iets achter de hand. Voor praktische dingen, zoals je droger of vaatwasser die er ineens mee ophoudt. Of voor als je een nieuwe fiets of auto wilt kopen. Maar natuurlijk wil je ook sparen voor de toekomst.

Het kan zijn dat je een duidelijk doel hebt, zoals het rijbewijs of een studie voor de kinderen, of een caravan/boot. Tegenwoordig levert sparen niet zoveel meer op, de rente is laag. Bovendien moet je rekening houden met inflatie en vermogensrendementsheffing. Eén tip om te sparen is daarom een beleggingsrekening. Deze zijn er in veel varianten, ook met minder risico.

Het is natuurlijk mogelijk dat je eerder wilt stoppen met werken of meer pensioen wilt dan je nu hebt. De fiscus biedt vaak mogelijkheden om hier iets aan te doen. Ook hier is een beleggingsrekening vaak een aardige optie, deze zijn er in veel varianten, ook weer met minder risico.

Lees hier meer over pensioenopbouw!

Op tijd beginnen met sparen

Nu volgen er een aantal tips voor sparen.

Je kunt beginnen met sparen na belangrijke gebeurtenissen in je leven, zoals geboorte van een kind, trouwen.

Na de geboorte van hun kind, openen veel ouders direct een spaarrekening waarop ze maandelijks een vast bedrag laten storten. Dat loopt natuurlijk lekker op over de jaren en daarnaast hebben veel banken speciale kinderrekeningen met gunstige rentes. De belangrijkste voorwaarden om succesvol te sparen voor je kind:

  • Op tijd beginnen
  • Niet aan het spaargeld komen voor andere dingen
  • Spaar op een vast moment (bv. maandelijks)

Een spaarrekening openen is natuurlijk niet de enige mogelijkheid om te sparen voor je kind. Je kunt ook sparen door geld opzij te zetten op een eigen spaarrekening of door je kleingeld in een spaarpot te doen en dit elke maand op je rekening te storten. Ook extra meevallers zoals je vakantiegeld of je belastingteruggave zijn mooie momenten om een bedrag opzij te zetten.

Tips voor sparen
 
Bereken hier jouw pensioen!

9 Tips voor sparen

Vind je sparen erg lastig omdat je aan het einde van de maand nooit geld overhoudt? Maak dan een onbewust spaarplan. Stel bij je bank tien verschillende bedragen in die op verschillende datums in de maand naar je spaarrekening worden afgeschreven. Bijvoorbeeld op de 2de dag van de maand €2,83 op de 7de €5,90 op de 11de €9,80. Zo spaar je onbewust, net of je een tijdschrift of een pakje kauwgom koopt. En aan het einde van de maand heb je een leuk bedrag op je spaarrekening bijgeschreven. Hieronder vind je nog eens 9 tips om te sparen.

1. Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje

Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje met behulp van een Excel sheet. Zo zie je meteen waar het meeste geld naartoe gaat en waar je op kunt besparen. Mocht je ergens geld op besparen kun je dat geld opzij zetten voor later.

2. Lopende abonnementen

Ga alle lopende abonnementen af; zoals de krant, tv-gids, de sportschool, tijdschriften e.d. Bedenk wat je nog echt nodig hebt en zeg de rest van de abonnementen op.

3. Speur naar aanbiedingen

Speur de folders af voor aanbiedingen, zo bespaar je een hoop geld. Dat geld kun je weer opzij zetten. Kijk wel uit dat je je niet laat verleiden om dingen te kopen die je niet gebruikt.

4. Spullen verkopen

Zet spullen die nog in goede staat zijn, maar je niet meer gebruikt, op Marktplaats. Zo maak je iemand anders blij en houd je zelf een leuk zakcentje over.

5. Maak boodschappenlijstjes

Maak een boodschappenlijstje en hou je hier aan. Op die manier koop je alleen de boodschappen die je nodig hebt en bespaar je op snacks en impulsaankopen.

6. Gebruik alternatief vervoer

Pak eens wat vaker de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de auto. Je bespaart benzine en hoeft geen parkeergeld te betalen.

7. Bespaar op energie

Zet de verwarming lager, koop spaarlampen en een waterbesparende douchekop. Op lange termijn bespaar je hiermee tientallen euro’s. Overweeg ook zonnepanelen….

8. Speur naar leuke acties

Zin om lekker een dagje weg te gaan? Kijk dan eens op internet naar aanbiedingen. Op sites als www.vakantieveilingen.nl en www.groupon.nl komen vaak genoeg leuke acties langs.

9. Geef jezelf een budget

Ben je een gedachteloze pinner? Neem dan elke week een bedrag op en laat je pinpas thuis. Zo voorkom je impulsaankopen en leer je omgaan met een budget.

Heb je voldoende aan deze tips over sparen? Heb je vragen, neem gerust contact met ons op via 088 9000 900 of ga naar onze contactpagina. Het kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.