145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Arbeidsongeschiktheid pensioen

Wat gebeurt er met je pensioen bij arbeidsongeschiktheid? Of jij nog pensioen opbouwt als je arbeidsongeschikt raakt hang af van de pensioenregeling. Bij de meeste pensioenregelingen en pensioenverzekeringen is opgenomen dat je pensioenopbouw door blijft lopen als je arbeidsongeschikt raakt. Dit doe je dan zonder je premie te hoeven betalen. Dit wordt “premievrijstelling” genoemd. Voor het deel dat je arbeidsgeschikt bent, moet je wel gewoon premie blijven betalen. Premievrije pensioenopbouw voor mensen met een WAO- of WIA uitkering is echter niet wettelijk geregeld.

Veel werknemers bouwen via hun werk een aanvullend pensioen op. Sommige zelfstandige ondernemers doen hetzelfde door een pensioenverzekering af te sluiten. Doordat je nu een pensioenpremie afdraagt, ben je later verzekert van een aanvulling op je AOW. Maar wat gebeurt er met je pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid? In dit artikel wordt het bovenstaande verder uitgewerkt.

Lees meer over collectief pensioen!

Premievrij pensioen bij arbeidsongeschiktheid?

Gewoonlijk geldt: hoe meer arbeidsongeschikt, hoe minder premie je betaalt. Voor het deel dat je nog wel arbeidsgeschikt bent, moet je wel gewoon premie blijven betalen. Je hebt dan dus niet een geheel premievrij pensioen! Sommige pensioenfondsen en –verzekeraars hanteren bovendien de ondergrens. Ze geven alleen een premievrijstelling als je minimaal een bepaald percentage (vaak 50% of zelfs 60%) arbeidsongeschikt bent. In andere gevallen bouw je uitsluitend pensioen op je over je gewerkte uren. De werkgever heeft de keus uit een staffelvolgende premievrijstelling of een gelijkblijvende premievrijstelling. Beide opties zijn hieronder uitgewerkt.

1. Staffelvolgende premievrijstelling

Na arbeidsongeschiktheid stijgt de premie door naarmate de werknemer ouder wordt (ook al is deze vrijgesteld door arbeidsongeschiktheid). Het uiteindelijke pensioen blijft dus in stand.

2. Gelijkblijvende premievrijstelling

Na arbeidsongeschiktheid stijgt de premie niet meer. De geldende premie is dan vrijgesteld door arbeidsongeschiktheid. Naarmate de werknemer ouder wordt zal de premie gelijk blijven. Het uiteindelijke pensioen zal dan dus lager uitvallen. Het is belangrijk om te weten wat u heeft. Indien u meer informatie nodig heeft neem dan contact op met een pensioenprofessional.

Doe hier een BPF check voor jouw bedrijf!

Meer informatie

Heb je meer informatie nodig, neem dan contact op met een van onze pensioenprofessional via 088-9000 900. Wij staan jou graag te woord en helpen jou met al jouw pensioenvragen. Mailen kan naar info@pensioenvizier.nl. Ook kan je hieronder jouw gegevens achterlaten. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Het eerste gesprek is volledig vrijblijvend!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.