Aanvullend pensioen, hoe werkt dat?

Wat is aanvullend pensioen?

Om te kijken of je aanvullend pensioen nodig hebt, moet je eerst naar je opgebouwd pensioen kijken. Als je met pensioen gaat dan zijn er drie potjes waaruit je geld kunt krijgen en samen vormen deze potjes jouw gehele pensioeninkomen. Het eerste potje is jouw AOW, die krijg je van de staat. Het tweede potje is het potje dat je hebt opgebouwd bij jouw werkgever(s).

Veel mensen denken dat deze twee potjes ongeveer 70% is van het laatstverdiende loon, maar in werkelijkheid is dit gemiddeld slechts 45%. De meeste mensen hebben dus een flink pensioentekort. En daarom is er een derde manier om je pensioen aan te vullen. Dit noemen we een aanvullend pensioen.

Heb jij ons artikel over pensioen voor de consultant al gelezen? Klik hier!

Hoe werkt dat eigenlijk zo’n aanvullend pensioen?

Heel simpel, je opent een beleggingsrekening bij een verzekeraar of een bank. Daarop stort je geld eenmalig of per maand, dat mag je zelf weten. Die pot met geld gaat groeien. En als je met pensioen gaat, krijg je uit die pot met geld een inkomen.

Zo’n aanvulling kent twee smaken, namelijk een beleggingsrekening lijfrente (box 1) of beleggingsrekening vrij vermogen (box 3).

Voor- en nadelen beleggingsrekening lijfrente (box1)

Voordelen:

  • Een voordeel van een lijfrente als aanvullend pensioen is dat je geen vermogensrendementsheffing betaald.
  • Daarnaast is de inleg aftrekbaar.
  • Je mag zelf weten waar en bij wie je jouw opgebouwde zak met geld aankoopt, maar hierover betaal je wel belasting.

Nadelen:

  • Een lijfrente als aanvullend pensioen heeft ook een nadeel. Tot aan je pensioen mag je niet aan het geld van je rekening komen, anders verlies je het belastingvoordeel.
  • Een nadeel is dat je niet zoveel geld mag storten als je wilt. Er is een maximum. Dit noemt men jaarruimte.

Voor- en nadeel sparen vrij vermogen is:

Voordeel:

  • Sparen als aanvullend pensioen heeft het volgende voordeel. Je hebt namelijk geen regels, hierdoor is deze spaarvorm flexibeler.

Nadelen:

  • Je betaalt vermogensrendementsheffing als je over de drempel zit, dit is een nadeel van sparen als aanvullend pensioen
  • Met zo’n pensioenaanvulling zorg je er zelf voor je later genoeg geld hebt om je levensstandaard voort te zetten.

Meer informatie?

Weet jij wat een pensioentekort is of wil jij weten of jij er één hebt? Bekijk dan ook onze interessante video over pensioentekort! Meer weten over aanvullend pensioen? Je kunt ook contact met ons opnemen, door hier te klikken of door het formulier hieronder in te vullen! Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar op 088-9000900. Het eerste gesprek is volledig vrijblijvend!

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.