150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

De 5 mogelijkheden bij een expirerende lijfrente

Jarenlang heb je gespaard voor later, nu is het zover! Je mag gaan genieten. Je lijfrentekapitaal komt vrij, dit heet een expirerende lijfrente. Een mooie term, maar wat is een expirerende lijfrente nou precies? Wij leggen het je uit en geven je de mogelijkheden.

  • Het geld dat vrijkomt, komt op een geblokkeerde bankspaarrekening;
  • Over dit geld krijg je van de bank een vaste rente;
  • Je krijgt op vastgestelde momenten een vastgesteld bedrag uitgekeerd.
  • Je kunt zelf bepalen op welke leeftijd de uitkering begint.

1. Laat deze expirerende lijfrente uitkeren

Je koopt hierbij een direct ingaande lijfrente. Zo ontvang je in termijnen een uitkering. Dit kan wanneer je voldoende lijfrente hebt opgebouwd. Hier zijn wel kosten aan verbonden doordat het een polis betreft. Beleggen kan ook, maar hier zit meer risico aan.
We leggen graag uit wat de voor- en nadelen zijn. De expirerende lijfrente knippen kan ook!
Stel je hebt €100.000 nu, dan kun je €50.000 levenslang laten uitkeren en de andere €50.000 over 5 jaar uitsmeren. Dit zijn geen keuzes die je zomaar even maakt, eenmaal gekozen is gekozen. Dan staat de uitkering voor de rest van je leven (!) vast. Wij helpen je graag bij het maken van een keuze!

2. Stort het kapitaal door naar een latere periode

Wanneer het kapitaal nog niet nodig is, dan kan dit door worden gestort. Hier zijn wel kosten mee gemoeid. Wij zetten al de kosten/benefits van de aanbieders voor jou op een rij. Hierbij krijg je een duidelijk overzicht. Het zijn namelijk niet de meest eenvoudige keuzes. Dit kan bij verschillende aanbieders met verschillende methodes. Vaste rente is een mogelijkheid, maar beleggen ook. Beleggen kan met een laag of hoog risicoprofiel.

Bereken een uitkerende lijfrente!

3. Eerder een expirerende lijfrente aankopen

Het kan zijn dat de waarde eerder nodig is door veranderingen in uw persoonlijke situatie. Het is in dit geval mogelijk eerder een lijfrente aan te kopen. Er zijn natuurlijk veel zaken waarmee je dan rekening moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de belasting? Er zijn verschillende belastingregimes, hierbij is het van belang wanneer je de lijfrente bent begonnen. Zo gelden er verschillende regels voor ieder regime.

expirerende lijfrente

4. Expirerende lijfrente premievrij maken

Hierbij stop je met het betalen van premie en loopt de polis door tot de einddatum. Als je de premie niet meer fiscaal kunt aftrekken bij de belasting is dit vaak het geval. Wil je graag weten of je tot deze groep behoort? Bel ons een keer op en wij geven je graag een vrijblijvend (gratis!) advies. Er is sprake van een oud regime polis als:

– er premie is betaald (bv maandelijks) polis moet dan gestart zijn voor 16 oktober 1990

– als er een koopsom is gestort (groot bedrag ineens) dan moet dit gedaan zijn voor 1 januari1992

Oud regime geeft meer vrijheid dan nieuw regime. Wij leggen je de verschillen  graag uit.

Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl

5. Afkopen lopende lijfrentepolis

Als de lijfrente vrij komt en je wilt direct het hele bedrag op je bankrekening hebben, gelden er bepaalde voorwaarden. De eerste voorwaarde is: je lijfrente is in 2024 € 5.364 of lager. De tweede voorwaarde is: je lijfrente valt onder het oude regime.

Hierboven zie je wat het oude regime betekent.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat jouw mogelijkheden zijn bij een expirerende lijfrente? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag verder. Je kan ons tijdens kantooruren bereiken via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina.

Wist jij dat het kennismakingsgesprek volledig vrijblijvend is?

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.