145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS)

Hoe wordt het pensioen verdeeld na een scheiding? Dit staat in de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding. De Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding heeft de situatie t.a.v. een drietal punten drastisch gewijzigd ten opzichte van het “Boon van loon arrest”. Het ouderdomspensioen wordt nu verdeeld over de periode dat het huwelijk heeft plaatsgevonden. Dus niet over de periode daarvoor. De verdeling is van toepassing voor zowel echtparen die getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden en voor echtparen die in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. In de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding wordt de uitkering door het pensioenfonds gedaan. Voorwaarde is dan wel, dat het pensioenfonds op de hoogte moet zijn van de scheiding.

Wat is Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding?

Deze wet regelt het recht op pensioenverevening bij echtscheidingen na 1 mei 1995. Deze wet geldt alleen als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Indien je was gescheiden tussen 27 november 1981 en 30 april 1995 was het Boon van Loon arrest van toepassing.

Gratis adviesgesprek aanvragen!

Historie verevening pensioen

Indien je was gescheiden tussen 27 november 1981 en 30 april 1995 was het Boon van Loon arrest van toepassing. Indien je in deze periode gescheiden bent dan kan het zijn dat je nog steeds recht hebt op een deel van het pensioen van je ex-partner. In de tijd voorafgaand aan het Boon van Loon arrest was er geen sprake van pensioenverevening. In die tijd bleef de partner (vaak de vrouw) in slechte financiële omstandigheden achter. Onder het arrest Boon van Loon wordt het pensioen verdeeld als er sprake was van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Indien het huwelijk onder huwelijkse voorwaarden was voltrokken dan was er geen sprake van verevening. Volgens het arrest Boon van Loon valt het pensioen onder de gemeenschap van goederen.

Ja ik wil!

Zo begint het meestal. Je hebt dan nooit het idee dat het huwelijk een keer eindigt door scheiding. Als het dan toch gebeurd moet er een hoop geregeld worden. Pensioen neemt een bijzondere plaats in. Het gaat vaak om veel geld en de financiële impact op de beide partners is groot. Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding heeft hier betrekking tot.

Verevening pensioen onder Boon van Loon en WVPS

Boon van Loon:

Piet begint te werken op 20-jarige leeftijd en bouwt dan ook pensioen op. Als hij 30 is trouwt hij met Marie. Het huwelijk houdt tien jaar stand. Als Piet 40 is gaan ze scheiden. Marie heeft volgens Boon van Loon recht op de helft van het pensioen van Piet. Berekend over de periode 20-40 jaar. Over de periode na de scheiding heeft Marie geen rechten. Bij een echtscheiding krijgt de ex-partner ook een deel van het opgebouwde pensioen vóór pensioendatum. Dat is nu met de wet verevening pensioenrechten bij scheiding niet meer het geval.

Wet verevening pensioenrechten vanaf 1 mei 1995:

Nu is het dus anders geregeld. Nu is de wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding van toepassing. Deze wet heeft de situatie t.a.v. een drietal punten drastisch gewijzigd ten opzichte van het voorliggende “Boon van loon arrest”.

  • Ten eerste, het ouderdomspensioen wordt verdeeld over de periode dat het huwelijk heeft plaatsgevonden. Dus niet over de periode daarvoor.
  • Ten tweede is deze verdeling van toepassing op zowel echtparen die onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn en voor echtparen die in gemeenschap van goederen getrouwd zijn.
  • Ten derde daar waar er bij Boon van Loon sprake was dat de uitkering door de ex-partner gedaan zou moeten worden, wordt deze in de WVPS door het pensioenfonds gedaan. Voorwaarde is dan wel, dat het pensioenfonds op de hoogte moet zijn van de scheiding. Dit betekent dat deze splitsing van het pensioen binnen twee jaar na de scheiding is aangevraagd.
Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS)

Bijzonder nabestaandenpensioen

Als je eenmaal gescheiden bent heb je nog steeds recht op nabestaandenpensioen. Dat is op zich bijzonder. Vandaar de naam bijzonder nabestaandenpensioen. Je hebt recht op het nabestaandenpensioen wat is opgebouwd tijdens de huwelijkse periode. Meestal is dat 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen. Gaat je ex-partner weer trouwen, dan blijft het recht op bijzonder nabestaandenpensioen bestaan.

Let op! Indien er sprake van een nabestaandenpensioen op risico basis dan is er ook geen sprake van bijzonder nabestaandenpensioen. Er is dan geen dekking of uitkering na scheiding. Er heeft immers geen opbouw plaatsgevonden waardoor en geen waarde is.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Hoe zit het met lijfrentes en WVPS?

Lijfrentes vallen niet onder de wet verevening pensioenrechten bij scheiding. De waarde van deze lijfrentes (en andere financiële producten) moet je zelf verdelen. Vaak is dit complex door belastingregels. Een pensioenadviseur kan je verder helpen.

Afwijken van de regels

Je kunt afwijken van de wettelijke regels. Leg dit dan wel goed vast in het echtscheidingsconvenant of in de huwelijkse voorwaarden. Is alles al vastgelegd en wil je toch wijzigen? Geen nood. Maak dan een addendum op deze documenten. Laat dit traject vooral begeleiden door een jurist en een pensioenconsultant. Neem gerust contact met ons op. Bel naar 088 9000 900 of laat je gegevens hier achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.