Jouw opgebouwde lijfrente laten uitkeren of uitstellen?

Je hebt jouw oudedagsvoorziening opgebouwd in een lijfrente.

Komt je opgebouwde lijfrente vrij dan kun je twee dingen doen met deze pot geld. De eerste optie is om het direct om te zetten in een uitkering (lijfrente uitkeren). Daarnaast kan je het geld nog een periode laten staan (lijfrente uitstellen).

Direct naar:

Bij beide opties kun je kiezen uit:

  • een lijfrente op rentebasis
  • een lijfrente op basis van een beleggingsrekening

De keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijk situatie en risicoprofiel.

Blijf je bijvoorbeeld doorwerken of komt de einddatum op je polis niet overeen met je AOW-gerechtigde leeftijd? Dan kan het aantrekkelijk zijn om je lijfrente uit te stellen. Zodra je je AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en/of stopt met werken kun je je lijfrente laten uitkeren (minimaal 5 jaar en maximaal 20 jaar).

Een belangrijke vraag die je jezelf hierbij kan stellen is; hoeveel inkomen wil ik en hoeveel inkomen heb ik? Met andere woorden, wanneer is de beste timing om mijn lijfrente te laten uitkeren? Wat je doet met je lijfrente is dus afhankelijk van je financiële planning en je risicoprofiel. Hier komen we later in het artikel op terug.

Gratis adviesgesprek

Jouw lijfrente komt vrij wat nu..?

Aan de hand van dit artikel leggen we uit welke stappen je kan nemen. Verwacht je dat de economie gaat groeien? Dan is doorbeleggen een serieuze optie bij zowel uitstellen maar ook bij uitkeren.

Door de lage marktrente en een stijgende levensverwachting kan het aantrekkelijk zijn om na jouw pensioenleeftijd door te beleggen. Het geld van een vrijkomende lijfrente breng je bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar onder. Echter, hou hierbij wel rekening met de kosten van de opties.

Lijfrente komt vrij

Banksparen of een beleggingslijfrente?

Wil je lijfrente op basis van rente opbouwen dan kun je kiezen voor banksparen. Banksparen kent minder kosten. Echter zitten er aan beide opties voor- en nadelen, deze voor- en nadelen zijn:

Voor- en nadelen van een bancaire lijfrente: 

Voordelen bancair:

 • Meer sturing op je vermogen
 • Lagere kosten
 • Valt in nalatenschap
 • Valt onder depositogarantiestelsel

Nadelen bancair:

 • Beperkte uitkeringsduur (minimaal 5 jaar en maximaal 20 jaar)
 • Tussentijds niet vrij opneembaar (alleen tegen +/- 72% belasting)

Voor- en nadelen van een beleggingslijfrente:

Voordelen beleggen:

 • Aantrekkelijk rendement dus kans op (!) hogere uitkering
 • Valt in nalatenschap
 • Je blijft altijd eigenaar van de aandelen

Nadelen:

 • Partner moet apart verzekerd worden als begunstigde
 • Hogere kosten
 • Beperkte uitkeringsduur (minimaal 5 jaar en maximaal 20 jaar)

Hoe is het met de rentestand?

De marktrente is momenteel laag, dit is om de economie te stimuleren. Zo is het voor particulieren en bedrijven voordeliger om te lenen en te investeren. Echter is er een keerzijde aan de aanhoudende lage marktrente. Hierdoor word je in de toekomst geconfronteerd met een lagere lijfrente-uitkering dan verwacht.

Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl!

Wat kan PensioenVizier voor mij betekenen?

Bij PensioenVizier krijg je onafhankelijk pensioenadvies. Maar wat houdt een onafhankelijk pensioenadvies in? Onafhankelijke pensioenadvies bestaat uit de volgende drie criteria:

Ten eerste: Het belang van de klant. De belangen van de klant bekijken we vanuit verschillende invalshoeken. We bekijken dit vanuit de fiscaal-juridische, het vermogensbeheer en de verzekeringstechnische kant. Persoonlijke begeleiding staat bij ons hoog in het vaandel.

Ten tweede: Voldoen aan de wetgeving. Voldoen aan de wetgeving nemen wij serieus, zo krijg je als klant het dienstverleningsdocument, daarin staat wat je van PensioenVizier als financieel dienstverlener kunt verwachten.

Ten derde: Integer handelen. PensioenVizier gaat eerlijk en betrouwbaar om met jouw persoonlijke gegevens en adviseert de klant vanuit onafhankelijk belang.

Financiële planning

Wat je kunt doen met je lijfrente is afhankelijk van jouw financiële planning. Een financiële planning geeft overzicht en rust. Daarnaast geeft het ook aan wat er nodig is om jouw wensen en doelen te realiseren. Bij PensioenVizier kennen we drie tariefvormen: een tarief per uur, een vast verrichtingentarief (vast bedrag, of vaste aanneemsom) en een abonnement. Met hulp van onze betrouwbare en professionele adviseurs heb je grip op je financiële toekomst en kun je lekker financieel onbezorgd leven en later ook!

Bereken hier het collectief pensioen

Mijn lijfrente komt vrij.. en nu?

Interesse in bancaire lijfrente of een beleggingslijfrente? Twijfel niet en neem contact met ons op! Je kunt ons bereiken op 088 9000 900. Daarnaast kun je ook het contactformulier hieronder invullen, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.