150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Jouw opgebouwde lijfrente laten uitkeren of uitstellen?

Je hebt jouw oudedagsvoorziening opgebouwd in een lijfrente. Wanneer je opgebouwde lijfrente vrij komt, kun je twee dingen doen met deze pot geld. De eerste optie is om het direct om te zetten in een uitkering (lijfrente uitkeren). Ook is het mogelijk om je geld nog een periode te laten staan (lijfrente uitstellen). Bij beide opties kun je kiezen uit; een lijfrente op rentebasis of een lijfrente op basis van een beleggingsrekening. De keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijk situatie en risicoprofiel. Hier komen we later in dit artikel op terug.

Direct naar:

Bereken jouw uitkerende lijfrente!

Lijfrente uitkeren

Mijn lijfrente komt vrij… wat nu? Wanneer je niet langer werkzaam bent en je het geld op dit moment wilt gaan gebruiken om jouw levensstandaard te kunnen handhaven, kies je ervoor om de lijfrente uit te keren. Op het moment dat je besluit om de lijfrente tot uitkering te laten gaan moet je wel opletten, want je mag de lijfrente minimaal 5 en maximaal 20 jaar laten uitkeren. Dit maakt dat het vaak verstandig is om een financieel advies in te winnen, zodat je zeker weet dat dit het juiste moment is om jouw lijfrente tot uitkering te laten komen. Wil je graag iemand die met je mee kijkt naar jouw financiële situatie? Neem dan vooral contact met ons op!

Lijfrente uitstellen

Mijn lijfrente komt vrij… uitstellen? Ga je de komende jaren nog doorwerken, heb je het geld nog niet nodig of komt de einddatum op je polis niet overeen met je AOW-gerechtigde leeftijd? Dan is het uitstellen van je lijfrente een aantrekkelijke keuze. Je kunt bij je huidige verzekeraar of bank blijven maar het is ook verstandig om een offerte aan te vragen bij meerdere aanbieders. Op het moment dat je besluit om te stoppen met werken of wanneer je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebt kun je je lijfrente laten uitkeren (minimaal 5 jaar en maximaal 20 jaar).

Jouw lijfrente komt vrij, maar hoe kom je er nu achter wat de juiste timing is om uit te keren? Stel je jezelf de volgende vraag; Wanneer is het juiste moment om mijn lijfrente te laten uitkeren? Dit is afhankelijk van je financiële planning en je risicoprofiel. Hieronder behandelen wij twee verschillende vormen van een lijfrente.

Bankspanksparen

Het opbouwen van een lijfrente kan op verschillende manieren, een van deze vormen is door middel van banksparen of een bancaire lijfrente. Hierbij zet je geld opzij en krijg je rente over dit opgebouwde kapitaal, net als je “normale” spaarrekening. Deze heeft zo zijn voor en nadelen;

Lijfrente uitstellen, Voordelen bancaire lijfrente

De voordelen van een bancaire uitgestelde lijfrente zijn:

 • Meer sturing op je vermogen
 • Lagere kosten
 • Valt in nalatenschap
 • Valt onder depositogarantiestelsel

Nadelen bancaire lijfrente

De nadelen van een bancaire lijfrente zijn:

 • Beperkte uitkeringsduur (minimaal 5 jaar en maximaal 20 jaar)
 • Tussentijds niet vrij opneembaar (alleen tegen +/- 72% belasting)

Lijfrente komt vrij, Beleggingslijfrente

Een andere vorm van een lijfrente is een beleggingslijfrente, hierbij spaar jij geld op een rekening en dit geld wordt in meer of mindere mate belegd, waardoor je geld dus meer of minder waard kan worden.

Voordelen beleggen

De voordelen van beleggen zijn:

 • Aantrekkelijk rendement dus kans (!) op hogere uitkering
 • Valt in nalatenschap
 • Je blijft altijd eigenaar van de aandelen

Nadelen beleggen

De nadelen van beleggen zijn:

 • Partner moet apart verzekerd worden als begunstigde
 • Hogere kosten
 • Beperkte uitkeringsduur (minimaal 5 jaar en maximaal 20 jaar)

Invloed van de rentestand

De marktrente is momenteel laag, dit is om de economie te stimuleren. Zo is het voor particulieren en bedrijven voordeliger om te lenen en te investeren. Echter is er een keerzijde aan de aanhoudende lage marktrente. Hierdoor word je in de toekomst geconfronteerd met een lagere lijfrente-uitkering dan verwacht.

Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl!

Wat kan PensioenVizier voor mij betekenen?

Bij PensioenVizier krijg je onafhankelijk pensioenadvies, dus ook advies over het uitstellen of uitkeren van een lijfrente. Maar wat houdt een onafhankelijk pensioenadvies in? Dit bestaat uit de volgende drie criteria:

Ten eerste: Het belang van de klant. De belangen van de klant bekijken we vanuit verschillende invalshoeken. We bekijken dit vanuit de fiscaal-juridische, het vermogensbeheer en de verzekeringstechnische kant. Persoonlijke begeleiding staat bij ons hoog in het vaandel.

Ten tweede: Voldoen aan de wetgeving. Het voldoen aan de wetgeving vinden wij bij PensioenVizier zeer belangrijk. Daarom krijgt de een dienstverleningsdocument, waarin staat wat je van PensioenVizier als financieel dienstverlener kunt verwachten.

Ten derde: Integer handelen. PensioenVizier gaat eerlijk en betrouwbaar om met jouw persoonlijke gegevens en adviseert de klant vanuit onafhankelijk belang.

Financiële planning

Wat je kunt doen met je lijfrente is afhankelijk van jouw financiële planning. Een financiële planning geeft je rust en overzicht. Daarnaast geeft het ook aan wat er nodig is om jouw wensen en doelen te realiseren. Bij PensioenVizier kennen we drie tariefvormen: een tarief per uur, een vast verrichtingentarief (vast bedrag, of vaste aanneemsom) en een abonnement. Met hulp van onze betrouwbare en professionele adviseurs heb je grip op je financiële toekomst en kun je lekker financieel onbezorgd leven en later ook!

Bereken je pensioen hier!

Adviesgesprek

Wil je inzicht in de beste keuze voor jou; uitstellen of uitkeren van jouw lijfrente? Twijfel niet en neem contact met ons op! Je kunt ons bereiken op 088 9000 900. Daarnaast kun je ook het contactformulier hieronder invullen, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.