145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

bedrijfspensioen regelen, hoe werkt dat?

Wij krijgen vaak de vraag: ”Hoe werkt bedrijfspensioen nou eigenlijk?” Hieronder leggen we het uit.

In 90% van de gevallen valt jouw bedrijf onder een bedrijfstakpensioenfonds (BPF). Bedrijven die volgens de staatscourant onder zo’n pensioenfonds vallen zijn verplicht zich bij het betreffende pensioenfonds aan te sluiten! Hierdoor is het belangrijk dat je een aantal stappen doorloopt bij het regelen van een bedrijfspensioen. De eerste van stap is altijd de vraag; “Val ik onder een BPF?”. De rest van het stappenplan vind je verderop in de tekst! Eerst een korte toelichting van het begrip bedrijfspensioen.

Laat een adviseur met je meedenken!

Welke bedrijfspensioenen zijn er?

Binnne bedrijfspensioen zijn er drie verschillende soorten pensioenen;

1. Ondernemingspensioenfondsen

Deze eerste vorm van bedrijfspensioen is ondernemingspensioenfondsen. Voorbeelden hiervan zijn het pensioenfonds van KLM of het pensioenfonds van Philips. Deze bedrijven zijn groot genoeg om zelf een pensioenfonds aan te kunnen houden. Deze pensioenfondsen geldt dat deze moet voldoen aan een groot aantal regels zoals beschreven in de Pensioenwet.

2. Verzekeraars

Er zijn natuurlijk ook verzekeraars die een bedrijfspensioen kunnen aanbieden. Je kan als bedrijf gebruik maken van deze verzekeraars als je niet onder een bedrijfstakpensioenfonds valt. Om hier achter te komen doen we een werkingssfeeronderzoek.

3. Bedrijfs(tak)pensioenfonds

Bedrijfstakpensioenfondsen zijn, zoals de naam al zegt, pensioenfondsen voor een bedrijfstak of sector. De grootste pensioenfondsen in nederland zijn het ABP, PFZW en PMT. Wanneer je onder een bedrijfstakpensioenfonds valt, kan je hier niets tegen doen. Daarom is het van belang om tijdig een BPF-check of werkkingssfeeronderzoek te laten doen.

Hoe werkt een bedrijfspensioen dan?

Een bedrijfstakpensioenfonds beheert het geld van alle werknemers (deelnemers) die onder het pensioenfonds vallen. In het huidige systeem komen alle ingelegde premies in één centrale pot, deze pot met geld wordt vervolgens belegd met als doel het maken van rendement. Natuurlijk zijn er ook deelnemers die al de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, voor deze deelnemers haalt het pensioenfonds het uit te keren bedrag uit de grote pot. Zo kan het dus zijn dat jouw ingelegde euro gebruikt wordt om een andere deelnemer uit te betalen. Met de komst van de Wet Toekomst Pensioenen gaat dit systeem veranderen. Wat er precies veranderd kan je hier lezen.

Een ondernemingspensioenfonds werkt in principe op dezelfde manier. De deelnemers leggen de premies in, deze worden ook verzameld om vervolgens te beleggen en uit te keren.

Een verzekeraar doet dit net even anders. Deze pensioenregelingen zijn op basis van een beschikbare premie. Eén van de kenmerken van een beschikbare premieregeling is dat een deelnemer een individueel “pensioenpotje” opbouwt. Hierbij wordt jouw ingelegde geld dus niet gebruikt voor een andere deelnemer, maar komt direct in jouw individuele potje. Hier lees je alle over een beschikbare premieregeling.

Bereken hier het collectief pensioen!

Stappenplan bedrijfspensioen regelen

Je hebt op dit moment nog geen bedrijfspensioen geregeld voor jouw werknemers. Voor het regelen van een bedrijfspensioen doorloop je een aantal stappen:

1. Controller of je onder een bedrijfstakpensioenfonds valt

Laat een BPF-check of werkingssfeer uitvoeren. Zo weet je precies of je wel of niet onder een bedrijfstakpensioenfonds valt. Wij kijken naar jouw werkzaamheden en gaan na of deze niet bij een BPF horen. Door deze check uit te laten voeren voorkom je achteraf veel kosten. Wanneer je wel onder een bedrijfstakpensioenfonds blijkt te vallen, kan het namelijk zo zijn dat je de premies terug moet betalen totaan de datum in dienst van je medewerkers. Dit kan een behoorlijke som geld worden.

2. Zoek contact met een goede adviseur

Bij het regelen van een bedrijfspensioen komt veel kijken, je moet rekening houden met de verschillende kenmerken van verzekeraars. Nadenken over een opbouwpercentage(?) plus goed communiceren naar jouw werknemers. Doordat dit proces ingewikkeld is zijn er veel verzekeraars die alleen zaken doen met bedrijven die zich laten adviseren. Hier speelt PensioenVizier een belangrijke rol. Wij kijken naar jouw wensen en budget en vertalen dit in de best passende verzekeraar.

3. Vergelijk de verschillende offertes

Een goede, onafhankelijke adviseur komt met 14 verschillende offertes. Wanneer zij dit niet doen zijn ze niet onafhankelijk! Bekijk ook ons vergelijkingsdocument. PensioenVizier vergelijkt al deze offertes en komt met het advies voor de best passende partij bij jouw bedrijf. Wanneer jij akkoord bent met de offerte, gaan we naar de volgende stap.

4. Betaalbaarheidsanalyse uit laten voeren

Wanneer wij voor jou kijken naar een geschikt bedrijfspensioen is het natuurlijk verstandig om te kijken of deze pensioenregeling niet te duur is voor jouw bedrijf, en hiermee jouw bedrijfsvoering negatief beinvloed. Daardoor maakt PensioenVizier altijd een betaalbaarheidsanalyse. Hiermee voorkom je een te dure regeling en zorg je ervoor dat jouw bedrijf financieel gezond blijft!

5. Presentatie van de pensioenregeling

Wanneer het duidelijk is hoe de pensioenregeling wordt ingericht is het tijd om jouw mederwekers op de hoogte te stellen. Door wet pensioencommunciatie ben je verplicht om dit te doen. PensioenVizier komt bij jullie op de zaak en vertaald de gecompliceerde informatie rondom pensioen in een helder en eenvoudig verhaal. Daarnaast krijgt elk van onze relaties toegang tot PensioenSimpel.nl, hierin krijgen jouw werknemers toegang tot alle informatie rondom pensioen.

Begin vandaag met het regelen van jouw bedrijfspensioen

Na het lezen van dit artikel heb je de eerste stap gezet! Nu is het tijd om je goed te laten adviseren. Neem daarom vandaag nog contact op! Wij helpen jouw naar het best passende bedrijfpensioen, gewoon goed geregeld.

Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!

Wij als pensioenadviseurs vinden het extra belangrijk om het pensioenbewustzijn al op jonge leeftijd te creëren en als werkgever speel jij hierin een essentiële rol. Onze pensioenadviseurs gaan graag met jouw personeel in gesprek om mee te denken over hun financiële planning. Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Paul Verbeek

Paul Verbeek (PensioenVizier Schinveld) is niet alleen een gepassioneerd pensioenadviseur, hij coacht na een succesvolle eigen volleybalcarrière ook diverse volleybalteams. Het coachen van mensen zit hem in het bloed. Zo brengt hij jou met plezier en humor naar jouw doel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.