Kennisbankartikel:

Premiepensioeninstelling ofwel PPI

Wat is een premiepensioeninstelling ofwel PPI?

De premiepensioeninstelling voert beschikbare premieregelingen uit. Dit kan door middel van sparen of door de beschikbare premie voor je te beleggen. Een PPI mag binnen Europa grensoverschrijdende beschikbare premieregelingen (premieovereenkomsten) uitvoeren. Eenvoudig gezegd is het “collectief bancair sparen voor pensioen”. Vanaf 1 januari 2011 bestaat de mogelijkheid om een PPI op te richten.

Uitvoeringskosten

De uitvoeringskosten van de PPI worden van de premie afgetrokken of in rekening gebracht. Dit gebeurd door middel van een aparte factuur. Wil je een nabestaandenpensioen of premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid verzekeren, dan wordt dit ondergebracht bij een verzekeraar. De verzekeringspremie hiervoor komt ten laste van de beschikbare premie. De verzekeringspremie kan ook apart bij jouw werkgever of bij jou in rekening worden gebracht.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Kenmerken van een PPI

De PPI kan beschikbare premieregelingen uitvoeren. Een kenmerk van een beschikbare premieregeling is dat de deelnemer individueel pensioenkapitaal opbouwt. Daarbij loopt de deelnemer zelf het beleggingsrisico en het renterisico. Bovendien kent een PPI geen garanties. Dit betekent ook dat de deelnemer geen zekerheid heeft over de opbrengst van zijn beleggingen of van zijn spaartegoed. Het is dus onzeker hoe hoog het pensioen uiteindelijk zal zijn. Met het in de PPI opgebouwde pensioenkapitaal koop je (op je pensioendatum) een pensioenuitkering in bij een verzekeraar.

Daarnaast kan een PPI zelf geen pensioenuitkeringen doen. De financiële eisen (solvabiliteitseisen) die aan een PPI worden gesteld, zijn anders dan de eisen die voor pensioenfondsen of verzekeraars gelden. De reden daarvoor, is dat een PPI geen risico’s mag verzekeren en geen garanties mag geven. Eén PPI kan meerdere pensioenregelingen uitvoeren. Zonder de verplichting om de vermogens van de verschillende pensioenregeling juridisch te scheiden. Dit betekent dat je mogelijk meer risico loopt in een PPI, dan bij een verzekeraar of bij een pensioenfonds.

Collectieve pensioenregeling

Kortom, heb je al een collectieve pensioenregeling? Wij kijken deze graag voor je na. Hierbij kijken wij of er een aantrekkelijker aanbod kan gelden!

Bereken hier het collectief pensioen!

Meer informatie

Wil je meer informatie over een PPI of collectieve regelingen? PensioenVizier is onafhankelijk specialist in pensioenen. Wij denken graag met je mee over collectief pensioen. Graag kijken we samen met jou naar een passende oplossing. Wil je meer weten over de mogelijkheden en onze werkwijze op dit gebied? Neem gerust contact met ons op via onze contactpagina of bel naar (088) 9000 900. Ook kan je mailen naar info@pensioenvizier.nl

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend!

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.