145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioen is onbelangrijk

Ja werkelijk, pensioen is onbelangrijk. Je kan immers prima doorleven zonder een pensioen te hebben.

Nergens last van…. Toch?

Pensioen wordt pas belangrijk in twee gevallen:

1. Pensioen is onbelangrijk behalve :”Plots 67 jaar!”

Als je “plots” 67 of ouder wordt ga je “ineens” denken: “waar is mijn pensioen nou?”

Ik kan je een ding vertellen. Dan is het te laat. Pensioen bouw je op in 49 jaar (van je 18e tot aan jouw 67e) Iedere maand betaal je een beetje pensioenpremie. Dat resulteert in een pensioenuitkering op je 67e.

In de ideale situatie begin je dus vroeg met pensioen opbouwen.

Jij of je partner komt te overlijden

Overlijden is de grootste stressfactor. Het is emotioneel zwaar. Daarnaast nog eens geldzorgen, daar zit niemand op te wachten. Dan is een nabestaandenpensioen wel ineens belangrijk. Ook in deze situatie moet het van te voren geregeld zijn. Achteraf lukt echt niet.

Bereken hier het collectief pensioen!

Je wordt langdurig ziek

Nu hoor ik je denken “wat heeft dat nou te maken met pensioen?” Bij langdurige ziekte ben je arbeidsongeschikt en het pensioen wat in deze situatie van pas komt is een arbeidsongeschiktheidspensioen.

Werknemers hebben een arbeidsongeschiktheidspensioen via de werkgever. Dat zijn de eerste twee jaar en daarna komt de werknemer in de WIA. Dat is geen rijkdom, maar er is een vangnet.

Een ondernemer of ZZP’er heeft he-le-maal niets, nada, noppes. Het is dus zaak dat de ondernemer zelf een arbeidsongeschiktheidspensioen regelt. De oplossing ligt in een AOV of in een broodfonds. Beide oplossingen hebben voor- en nadelen.

Pensioen is onbelangrijk

2. Pensioen is onbelangrijk behalve als je van baan verandert.

Een derde van het personeel is altijd aan het solliciteren. Bij het veranderen van baan is pensioen wel een issue. Je weet wat voor pensioen je hebt, maar je wilt ook weten wat voor pensioen je krijgt. Het vergelijken van pensioen is geen eenvoudige zaak. Daarom is een goede voorlichting van de arbeidsvoorwaarden (pensioen is de duurste) essentieel.

Pensioen is “maar” een onderdeel van jouw oudedagsvoorziening!

Partner met een pensioen

Jazeker je leest het goed. Er zijn meer zaken waar je rekening mee kunt houden als je stopt met werken. Allereerst heb je waarschijnlijk een partner…die heeft ook pensioen dat kun je gewoon meetellen. Er is een handige tool in www.mijnpensioenoverzicht.nl waar je jullie beide pensioenen zowel bruto als netto weergegeven worden. Dat is handig!

Wat kun je nog meer meenemen in jouw berekening hoeveel je later hebt..?

Waarde eigen huis

Misschien heb je een eigen huis en een hypotheek op dat huis. Is er overwaarde in het huis..? Wat ben je van plan te doen… blijven wonen of verhuizen naar iets kleiner of toch maar huren…. Dan kun je de overwaarde gebruiken om jouw pensioen te verbeteren.

Erfenissen

Iedereen heeft ouders…! Jij je partner iedereen! Ouders hebben vaak vermogen opgebouwd. Soms is het een spaarrekening, beleggingen of een afgelost eigen huis. Dat betekent dat dit eigendom een keer van jou wordt. Houd er rekening mee dat er een deling plaatsvindt tussen de broers en zussen, daarna gaat de erf belasting (successierechten) er nog af.

Waarde van je eigen bedrijf is ook pensioen

Dat is een “no brainer”. Je hebt een eigen bedrijf en dat heeft waarde. De makkelijkste manier om te zien hoeveel is om op de balans te kijken naar de rechterkant. Daar staat het eigen vermogen en dat is de nominale (=kale) waarde van je bedrijf. Daarbij komt goodwill. Prijzen variëren in hoogte, maar de netto waarde (het eigen vermogen) plus 3-5 keer de jaarwinst zijn normale berekeningen.

Weet je echt niet hoeveel jouw bedrijf waard is laat het dan eens taxeren door een makelaar. Zij hebben zicht op de markt en weten wat een bedrijf als het jouwe (ongeveer) waard is.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Oude lijfrentes

Wellicht spaar je al jaren in een lijfrente. Dat is ook inkomen na pensioendatum. Misschien is jouw lijfrente premie vrij. Je hebt er wel een gehad, maar je betaalt al jaren geen premie meer. Toch rendeert de waarde van de oude lijfrente gewoon door.

Best veel dus!

Alles bij elkaar is het best veel. Nu kan het zijn dat je denkt WOW veel te complex en ingewikkeld dat kan/wil ik zelf niet…

Goed nieuws … dan doen wij alle berekeningen gewoon voor je. Dat doen we dagelijks voor veel mensen.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Paul Verbeek

Paul Verbeek (PensioenVizier Schinveld) is niet alleen een gepassioneerd pensioenadviseur, hij coacht na een succesvolle eigen volleybalcarrière ook diverse volleybalteams. Het coachen van mensen zit hem in het bloed. Zo brengt hij jou met plezier en humor naar jouw doel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.