160+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Broodfonds of AOV?

Het broodfonds is voor sommige beroepen/mensen best een geschikt alternatief voor een AOV. Zodra een organisatie professioneler wordt en de risico’s bij het wegvallen van de sleutelpersoon groter worden, verandert er wat. Dan is een AOV een betere optie, mede doordat je de hoogte en uitkeringsduur zelf kunt bepalen. Het broodfonds in combinatie met een AOV kan ook een goede optie zijn.

Wij krijgen vaak de volgende (goede) vraag: “Moet ik arbeidsongeschiktheidsrisico nou verzekeren of is een broodfonds beter?” In dit artikel worden de voor- en nadelen besproken.

Het broodfonds is een sympathiek initiatief. Onderling vertrouwen, één voor allen, allen voor één, dat spreekt iedereen aan! Maar er zijn meerdere alternatieven, het broodfonds is er maar één. Maar wie betaalt de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Doe je dit privé of toch via de BV? Op deze vraag geven we graag antwoord.

Lees hier meer over een arbeidsongeschiktheidsverzekering!

PensioenVizier neemt ons de zaken uit handen die voor ons bijzaak zijn maar wel essentieel voor later. Een professioneel bedrijf met oprecht persoonlijk contact.

Arend Talsma

Aantallen broodfonds in perspectief

Er zijn op dit moment rond de 29.000 deelnemers van een broodfonds of schenkkring in Nederland. Er zijn 250.000 ondernemers met een AOV, waarom doet niet iedereen mee in een broodfonds? Hieronder geef ik in het kort weer waarom niet.

Neem vrijblijvend contact op!

Voordelen

  • Simpel
    De opzet van het fonds is simpel, iedereen begrijpt het.
  • Gelijkheid
    De regeling bij arbeidsongeschiktheid is voor iedereen hetzelfde.
  • Jouw geld blijft van jou
    Je stort iedere maand geld op de rekening van het broodfonds. Dit geld blijft van jou maar de kosten van het fonds en de schade-uitkeringen worden in mindering gebracht.
  • Deelnemers kennen elkaar
    Je weet dus wie een schenking heeft gehad, waarom en hoeveel. Dit kan overigens ook een nadeel zijn.
  • Geen onderscheid
    Zware beroepen en ziekteverleden tellen niet mee. Er is ook geen hogere inleg.
  • Vrijheid
    Je zit nooit vast aan het broodfonds, in- en uitstappen is makkelijk.
  • Veilig
    Er wordt niet belegd met jouw inleg. Het geld komt op een gewone betaalrekening.

Nadelen

  • Uitkeringsduur
    De uitkeringsduur is maximaal twee jaar. Dit is dus een  belangrijk en duidelijk nadeel van het Broodfonds ten opzichte van een gegarandeerde arbeidsongeschiktheidsverzekering. De uitkering van het Broodfonds is overigens ook de eerste twee jaar niet gegarandeerd.*Is het Broodfonds bij de Broodfondsalliantie aangesloten (sinds november 2016 mogelijk) dan kan het Broodfonds de uitkering gedurende 24 maanden garanderen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden voor het deelnemende Broodfonds. Hier zie je dat het Broodfonds zich dus min of meer toch een beetje als verzekeraar gedraagt. Dit is een soort herverzekeren. Echter in dit geval wel op kosten van de deelnemers. Een startend Broodfonds is zelfs verplicht hieraan mee te doen en dus ook verplicht hieraan (extra) te betalen.
  • Het regelen
    Een Broodfonds regel je niet even snel zelf en een Broodfonds past ook niet bij iedereen.
  • Uitkering
    Er is een maximale uitkering!
  • Eén zelfde regeling
    Het is één zelfde regeling voor iedereen. Personaliseren is (behalve de hoogte van de inleg en uitkeringsbedrag) niet mogelijk. Wij denken daarbij aan: de wachttijd, dus meer of minder wachtdagen dan de standaard 30 dagen;
    – drempelbedrag, dus uitkeren vanaf welk percentage arbeidsongeschikt.
    – meer uitkeren dan €2.500 per maand.

Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl

  • Het fonds is geen verzekering, dus je kan niet zomaar lid worden of een aanvraag doen.
  • Als je al een fonds in de buurt hebt, is het de vraag of ze nog plek hebben.
  • Hebben ze plek en je mag meedoen dan duurt het zomaar een half jaar voordat je kan intreden.
  • Moet het fonds opgericht worden dan kan het nog langer duren, ondertussen ben je onverzekerd. Er bestaat niet zoiets als ” voorlopige dekking” zoals bij een AOV verzekering.
  • Het fonds is niet voor iedereen beschikbaar. (o.a. ondernemer zijn, hoofdinkomen uit bedrijf en minimaal 1 jaar het bedrijf draaien, € 750,- winst per maand minimaal).
  • Je moet je inkomen aantonen omdat het een substantieel deel van je inkomen uit onderneming dient te zijn.
  • Er moet wel plek zijn bij een fonds (in de buurt?).
  • Je dient regelmatig (verplicht) bijeenkomsten te bezoeken en samen te zijn.
  • Je moet worden voorgedragen en toegelaten worden door de groep (groepscontrole/sociale controle).
  • Privacy! Bij ziekte is er controle/bezoek van medeleden. Ziekmeldingen zijn bekend in de hele groep. In een fonds kan je niet anoniem ziek zijn als je tenminste een schenking vraagt.
  • Je kan eruit gezet worden. Er worden diverse afspraken gemaakt binnen een Broodfondsgroep die contractueel worden vastgelegd. Deelnemers die zich niet houden aan de afspraken of niet aan de verplichtingen voldoen, worden uit een groep gezet.

Onze mening hebben we al eerder in dit artikel gegeven. Het broodfonds is voor sommige beroepen/mensen best een geschikt alternatief voor een AOV. Zodra een organisatie professioneler wordt en de risico’s bij het wegvallen van de sleutelpersoon groter worden, verandert er wat. Dan is een AOV een betere optie.

Vergelijk zelf je AOV via Yezzer!

Je wilt nu lekker leven en later ook!

Arbeidsongeschiktheid maakt deel uit van een financiële planning. Jij wilt toch ook nu lekker leven, maar later ook? Daar dragen wij zorg voor, door ieder jaar weer een aantal gesprekken te voeren om dat doel te bereiken. Dat heeft dus te maken met inzicht! Inzicht in hoeveel geld er is voor;

  • de mensen die je lief zijn bij je overlijden;
  • jezelf wanneer je het rustig aan gaat doen;
  • wanneer je door een calamiteit niet meer kunt werken.

Bij dit inzicht nemen wij alle bronnen mee die je om je heen hebt verzameld; je spaargeld, je huis, je bedrijf en overige middelen. Wil je ook dat wij jouw zorgen op het gebied van arbeidsongeschiktheid wegnemen? Neem dan gerust contact met ons op. We spreken dan de verschillende mogelijkheden door. Je kunt ons bereiken tijdens kantooruren via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina, dan nemen wij contact met je op.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig op onze kosten is? Vaak besparen we duizenden euro’s voor je en weet je bovendien waar je aan toe bent.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.