150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een goede en betaalbare manier om jezelf als ondernemer te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid is het nemen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook wel AOV genoemd. Je wordt voorzien van een periodieke uitkering bij ziekte of invaliditeit. Zo ben je toch in staat om jouw vaste lasten te betalen, ook al kun je (tijdelijk) niet werken.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is maatwerk

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is in feite maatwerk. Niet elke ondernemer of zelfstandige verkeert in gelijke omstandigheden en loopt dezelfde risico’s. Je dient daarom dus keuzes te maken die bij jou passen. Keuzes waarmee je de premie ook flink kunt verlagen. Een AOV is meestal niet goedkoop, maar geen inkomensverzekering nemen is vaak duurkoop als er onverhoopt wat met je gebeurt.

Voor wie is de AOV van belang?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is opgezet voor zelfstandig ondernemers. Als zelfstandig ondernemers worden aangemerkt:

Een tandarts is meestal een vrije beroepsbeoefenaar en zal een AOV moeten afsluiten.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Waarom je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit

In het algemeen gelden er een paar goede redenen om een AOV als ondernemer of zelfstandige, ZZP’er, freelancer af te sluiten:

  • Er zijn geen andere inkomensbronnen waarop je kunt terugvallen wanneer je werk door arbeidsongeschiktheid vervalt.
  • De organisatie, waarin je zit, verplicht je om een AOV af te sluiten.
  • De bank eist, dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit.

Meer lezen over een AOV, klik dan hier.

Premieverlaging door goed te kiezen

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering hoeft niet duur te zijn. Draai alleen aan de goede knoppen!
Wij noemen een aantal van deze ´knoppen´.

Verlaag je AOV premie door goed te kiezen!
Er zijn verschillende manieren om de premie voor de verzekering te verlagen. Nogmaals dat is maatwerk. Hieronder noemen we een aantal manieren.

Bepaal je eigen risico

Welke periode je door kunt komen zonder een uitkering van de verzekering te krijgen, is bepalend voor het eigen risico dat je wilt en kunt nemen. Immers deze wachttijd tussen arbeidsongeschiktheid en uitkering kies je zelf. Wordt het een korte tijd van twee weken of kies je voor een wachttijd van een jaar.
Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie.

Wat word je uitkeringsdrempel AOV?

De uitkeringsdrempel heeft te maken met de mate van arbeidsongeschiktheid. Standaard is de drempel gezet op 25 procent arbeidsongeschiktheid. Kies je voor een drempel van bijvoorbeeld 50%, dan is de premie ook een stuk lager.

Tot welke leeftijd keert de verzekering uit?

Hoe korter de periode van uitkering is waarvoor je kiest, hoe lager de premie.

Wie een appeltje voor de dorst heeft of een goed pensioen, kan de uitkering bijvoorbeeld laten stoppen op de leeftijd van 60 jaar. Wie dat niet heeft, kan beter voor een langere duur kiezen, maar betaalt daarvoor ook meer premie.

Wat is je hoogte uitkering AOV?

Vaak bedraagt de uitkering van de AOV maximaal 80% van het laatst verdiende inkomen. Maar je kunt ook voor een lager percentage kiezen.

Vergelijk zelf via Yezzer!

Beroepsarbeidsongeschiktheid of passende arbeid

Het maakt nogal uit of je verzekerd wilt zijn uitgaande van je huidige beroep of vanuit passende arbeid. Vanuit je huidige beroep wordt bij arbeidsongeschiktheid niet naar een andere baan gezocht. Hier krijg je meteen bij arbeidsongeschiktheid een uitkering.

Bij de plicht tot passende arbeid kunnen er nog vele mogelijkheden van werk open te liggen. Dit op basis van bijvoorbeeld je opleiding en ervaring. Doordat deze laatste variant in de praktijk een lagere premie met zich meebrengt, is het daarmee ook een goedkopere verzekering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hoeveel premie moet ik betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De standaard premie blijft gedurende de hele looptijd gelijk. Bovendien kun je ook ook kiezen voor een leeftijdgebonden tarief. Dit tarief gaat omhoog naarmate je ouder wordt en dus het risico voor de verzekeraar toeneemt. Wie het standaardtarief kiest, betaalt op jongere leeftijd relatief te veel, maar op latere leeftijd relatief lage kosten.
Bij het standaardtarief worden de tarieven in feite gemiddeld. Vervolgens kijken wij wat voor jou het goedkoopste is.

Bereken hier jouw AOV-premie!

Waarvoor ben ik nu verzekerd met de AOV?

Bij de verzekering kun je dus een aantal zaken uitsluiten die premie verlagend werken.

Denk hierbij aan:

  • Burn-out en overbelasting;
  • Zwangerschapsverlof;
  • Psychische aandoeningen.

Aan de andere kant kun je ook extra zaken in de verzekering meenemen zoals een ongevallenverzekering of een jaarlijkse medische scan.

Welke indexering van de verzekering geldt er?

Bij indexering wordt alles geïndexeerd: de premie, het verzekerde bedrag en de uitkering. Bepalend voor de premie is de mate van indexering waarvoor je kiest. Immers een volledige indexering pakt veel duurder uit dan een gedeeltelijke indexering of geen indexering.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Daarnaast moet je altijd rekening houden met het risico van een verminderde arbeidsgeschiktheid op enig moment. Stel daarom je inkomen veilig met een goede AOV. Wij vragen altijd voldoende offertes aan en vergelijken de voorwaarden van de verzekering goed met jouw wensen. Met een AOV bent je tegen een redelijke premie goed verzekerd van een passend vervangend inkomen in de situaties waarin dat nodig is.

Klik hier om contact met ons op te nemen!

Relaties over PensioenVizier

Het eerste belang voor PensioenVizier is het belang van de klant. Dit belang kan verschillende invalshoeken hebben bijvoorbeeld:
Inzicht in alle regelingen, overzicht en samenhang tussen de fiscaliteit, vermogensbeheer en verzekerde zaken, voordeel in prijs en persoonlijke begeleiding. Onze relaties delen hun ervaring met de diensten van PensioenVizier. Bekijk de ervaringen van verschillende referenties door op de link hieronder te klikken!

Lees meer…

Heb je vragen?

Wil je meer weten over een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Of ben je benieuwd naar onze werkwijze? Neem dan gerust contact met ons op! Wij zijn telefonisch bereikbaar op (088) 9000 900, daarnaast kun je ook altijd het contactformulier hieronder invullen. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met jou op!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.