AOV ondernemer

Ben jij een ondernemer? Een goede en betaalbare manier om jezelf als ondernemer te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid, is het nemen van een AOV. Je wordt voorzien van een periodieke uitkering bij ziekte of invaliditeit. Zo ben je toch in staat om jouw vaste lasten te betalen, ook al kun je (tijdelijk) niet werken. Hierdoor hoef je geen aanspraak te maken op het door jou opgebouwde vermogen en heb je geen inkomensderving.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is maatwerk

Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering is in feite maatwerk. Niet elke ondernemer of zelfstandige verkeert in gelijke omstandigheden en loopt dezelfde risico’s. Je dient daarom keuzes te maken die bij jou passen. Keuzes waarmee je de premie ook flink kunt verlagen. Een AOV is meestal niet goedkoop, maar geen inkomensverzekering nemen is vaak duurkoop als er onverhoopt wat met je gebeurt.

Neem hier contact met ons op!

Voor wie is de AOV bedoeld?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is opgezet voor zelfstandig ondernemers. Met zelfstandig ondernemers wordt bedoeld:

  • Zelfstandigen (ZZP’ers);
  • Directeuren-grootaandeelhouders;
  • Vrije beroepsbeoefenaren;
  • Meewerkende echtgenoten.

In het algemeen gelden er een paar goede redenen om een AOV als ondernemer, ZZP’er, freelancer af te sluiten:

  • Er zijn geen andere inkomensbronnen, waarop je kunt terugvallen wanneer je werk door arbeidsongeschiktheid vervalt.
  • De organisatie, waarin je zit, verplicht je om een AOV af te sluiten.
  • De bank eist, dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit.

Een tandarts is meestal een vrije beroepsbeoefenaar en zal een AOV moeten afsluiten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering hoeft niet duur te zijn. Draai alleen aan de goede knoppen!

Verlaag je AOV-premie door goed te kiezen! Hierbij zijn verschillende manieren om de premie voor de verzekering te verlagen. Nogmaals dat is maatwerk. Ik noem er een paar:

Bepaal je eigen risico

Welke periode kun je doorkomen zonder een uitkering van de verzekering te krijgen, is bepalend voor het eigen risico dat je wilt en kunt nemen. De wachttijd tussen arbeidsongeschiktheid en uitkering kies jijzelf. Hierbij kan het een korte tijd van twee weken zijn. Daarnaast kan het ook een wachttijd van een jaar zijn.

Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie.

Wat wordt je uitkeringsdrempel AOV?

De uitkeringsdrempel heeft te maken met de mate van arbeidsongeschiktheid. Standaard is de drempel gezet op 25 procent arbeidsongeschiktheid. Als je kiest voor een drempel van bijvoorbeeld 50%, wordt de premie een stuk lager, maar loop je wel het risico dat er niet wordt uitgekeerd als je “onvoldoende” arbeidsongeschikt bent.

Tot welke leeftijd keert de verzekering uit?

Hoe korter de periode van uitkering is waarvoor je kiest, hoe lager de premie

Wie een appeltje voor de dorst heeft of een goed pensioen, kan de uitkering bijvoorbeeld laten stoppen op de leeftijd van 60 jaar. Wie dat niet heeft, kan beter voor een langere duur kiezen, maar betaalt daarvoor ook meer premie.

Wat is de hoogte van de AOV-uitkering?

Vaak bedraagt de uitkering van een AOV maximaal 80 procent van het laatst verdiende inkomen. Het is ook mogelijk om jezelf voor een lager percentage te verzekeren.

AOV ondernemer

Beroepsarbeid ongeschiktheid of passende arbeid

Het maakt nogal wat uit of je verzekerd wilt zijn uit hoofde van je huidige beroep of vanuit passende arbeid. Vanuit je huidige beroep zal bij arbeidsongeschiktheid niet naar een andere baan worden gezocht, alvorens uit te keren. Bij de plicht tot passende arbeid kunnen er nog vele mogelijkheden van werk open liggen op grond van bijvoorbeeld je opleiding en ervaring. Doordat deze laatste variant in de praktijk lagere kosten met zich meebrengt, is het daarmee ook een goedkopere verzekering.

Hoeveel premie moet ik betalen voor een AOV als ondernemer?

De standaard premie blijft, ongerekend indexering voor de inflatie, gedurende de hele looptijd gelijk. Je kan ook kiezen voor een leeftijdgebonden tarief dat hoger wordt naarmate je ouder wordt en het risico voor de verzekeraar toeneemt. Wie het standaardtarief kiest, betaalt op jongere leeftijd relatief te veel, maar op latere leeftijd relatief lage kosten Bij het standaardtarief worden de tarieven in feite gemiddeld. Bekijk wat voor jou het goedkoopste is.

Waarvoor ben ik nu verzekerd met een AOV als ondernemer?

Van de verzekering kunnen een aantal zaken worden uitgesloten die premie verlagend werken. Denk hierbij aan:

  • Burn-out en overbelasting;
  • Zwangerschapsverlof;
  • Psychische aandoeningen.

Aan de andere kant kunnen ook extra zaken in de verzekering worden meegenomen. Zoals een ongevallenverzekering of een jaarlijkse medische scan.

Welke indexering van de verzekering geldt er?

Als je hebt over indexering hebt, wordt alles geïndexeerd: de premie, het verzekerde bedrag en de uitkering. Hierbij is bepalend welke premie jij kiest. Dit omdat de mate van indexering verschilt per premie. Een volledige indexering pakt veel duurder uit dan een gedeeltelijke indexering of respectievelijk geen indexering.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Slot arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Houd altijd rekening met het risico van een verminderde arbeidsgeschiktheid op enig moment. Stel daarom je inkomen veilig met een goede AOV. Wij vragen altijd voldoende offertes aan en vergelijken de voorwaarden van de verzekering goed met je wensen. Met een AOV als ondernemer bent je tegen een redelijke premie goed verzekerd van een passend vervangend inkomen in de situaties waarin dat nodig is.

Wil jij meer informatie?

Wil jij weten bij welke verzekeringsmaatschappij je tegen de beste prijs verzekerd bent met een AOV? Wij helpen jou graag! Je kan ons bereiken tijdens kantooruren op 088 9000 900. Of laat een bericht achter op onze contactpagina en wij nemen contact met jou op.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig op onze kosten is?

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.