145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Wat is indexatie op je pensioen?

Pensioenindexatie (indexatie van jouw pensioen) zorgt ervoor dat jouw opgebouwde pensioenpot niet in waarde vermindert door inflatie. Om te voorkomen dat jouw opgebouwde pensioenpot door inflatie in waarde vermindert, kunnen er toeslagen worden verleend op pensioenaanspraken. Dit betekent dat je ieder jaar iets meer euro’s krijgt en hetzelfde kunt kopen als de jaren daarvoor.

In dit artikel leggen we uit wat indexeren precies is en hoe dat werk op jouw pensioen. Je wilt natuurlijk graag weten waar je later aan toe bent en hoe de indexatie geregeld is! Hieronder hebben wij het inzichtelijk voor jou op een rijtje gezet.

Direct naar

Eerder stoppen en indexatie

Je kan natuurlijk eerder stoppen met werken. Hoe indexatie dan geregeld is, staat in het pensioenreglement.

Indexatie in de opbouw – of uitkeringsfase?

Deze indexatie gaat over 2 fases, namelijk tijdens de opbouw en tijdens de uitkeringsperiode. Meestal zijn deze indexaties gelijk. Het kan zo zijn dat de pensioenuitvoerder wel de opbouw indexeert maar de uitkering niet. In de startbrief vind je terug of je recht hebt op indexeren van jouw werkgeverspensioen. Wil je graag direct persoonlijk advies? Klik dan op de groene knop hieronder.

Bekijk of financiële planning wat voor jou is!

Actieve deelnemers of slapers?

Het kan ook zo zijn dat de pensioenopbouw voor actieve deelnemers nog wel geïndexeerd wordt maar voor ex-werknemers niet meer. Wanneer je voor 2 jaar geen indexatie krijgt dan mis je bij een inflatie van 2%, 4% inflatiecompensatie. Wanneer je nog 20 jaar moet sparen tot pensioendatum kan dit een aanzienlijke aanslag zijn op jouw w te bereiken pensioenkapitaal. De indexatie kan voorwaardelijk zijn of onvoorwaardelijk. Bij een onvoorwaardelijke indexatie is de werkgever verplicht om jouw pensioenkapitaal te indexeren. Hier heb je dus recht op!

Je moet er wel op letten welke indexatie onvoorwaardelijk is toegezegd. Bij een voorwaardelijk indexeren is de werkgever niet verplicht om te indexeren.

Meer informatie?

Heb je meer informatie nodig over indexatie, neem dan contact op met een van onze pensioenprofessionals via 088-9000 900. Mailen kan naar info@pensioenvizier.nl. Ook kan je hieronder jouw gegevens achterlaten. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Wij staan jou graag te woord en helpen jou met al jouw pensioenvragen. Het eerste gesprek is volledig vrijblijvend!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.