Bijdrage pensioen werkgever

Sanne werkt sinds kort bij haar eerste werkgever. Tijdens het sollicitatiegesprek komt ook het onderwerp pensioen naar voren. Bij Sanne borrelt er een aantal vragen op: hoe is het pensioen geregeld? Betaal ik dit zelf en hoeveel betaal ik dan? Is er een bijdrage pensioen van mijn werkgever? Hoeveel bouw ik dan op en is dat voldoende? Met andere woorden, een aantal interessante vragen. In dit artikel zoomen we verder in op de bijdrage pensioen van de werkgever.

Direct naar
Gratis adviesgesprek aanvragen!

Wie betaalt voor mijn pensioen?

In principe betalen er drie partijen mee aan de opbouw van jouw pensioen. In de eerste plaats jij zelf als werknemer. Het is immers ook jouw pensioen. In de meeste gevallen is het een bepaald percentage wat je zelf bijdraagt aan jouw pensioen. Werkgevers houden dit bedrag in op het brutoloon en storten dit in jouw pensioenpotje. Daarnaast betaalt de werkgever mee aan het pensioen. Dit is het overige percentage. Stel, je betaalt als werknemer 40% van de pensioenpremie, dan betaalt de werkgever 60% van de pensioenpremie. De werkgever houdt jouw bijdrage in op het brutoloon en na je pensioengerechtigde leeftijd betaal je minder belasting. De Belastingdienst doet dus ook een beetje mee. Je behaalt hierdoor een stukje belastingvoordeel. Op deze manier werken meerdere partijen samen aan het opbouwen van jouw pensioen.

bijdrage pensioen werkgever

Werkgeversdeel pensioen?

Hoeveel het werkgeversdeel pensioen is, verschilt per bedrijf. Soms is het bedrijf gebonden aan een bedrijfstakpensioenfonds. Dan wordt deze verdeling tussen de werkgever en werknemer bepaald door het pensioenfonds. De verdeling kun je terugvinden in de juridische documenten van het pensioenfonds. Wanneer een werkgever zelf een pensioenregeling mag opstarten, dan stelt de werkgever de verdeling vast. De bijdrage voor het pensioen van de werkgever is in dit geval dus zelf vast te stellen door de werkgever.

Kijk of je jou pensioenregeling goed geregeld hebt!

Hoeveel moet ik zelf betalen?

Doordat het bedrijfstakpensioenfonds zelf of de werkgever de premie vaststelt, verschilt ook het werkgeversdeel pensioen. Deze verdeling staat vaak vermeld in de pensioenovereenkomst tussen de werkgever en de pensioenmaatschappij. Deze documenten zijn voor jou als werknemer inzichtelijk in het persoonlijke portaal. De werknemersbijdrage wordt ingehouden op jouw brutoloon. Dit betekent dat je er netto minder van merkt.

Voorbeeld eigen bijdrage pensioen

Voorbeeld: stel, jouw eigen bijdrage is € 45,- bruto per maand, netto merk je dit ongeveer € 28,-. Dit heeft te maken met de hoogte van het belastingtarief voor de inkomstenbelasting. Op deze manier spaar je fiscaal vriendelijk voor jouw pensioen. De waarde van jouw pensioenpot is voor pensioendatum overigens belastingvrij. Je hoeft over het opgebouwde kapitaal geen belasting te betalen tijdens de opbouwfase.

Bereken hier het collectief pensioen!

De hoogte van de eigen bijdrage berekenen

In het geval van een verplichtgesteld pensioen, stelt het pensioenfonds de hoogte van de eigen bijdrage vast. In andere gevallen mag een werkgever zelf een pensioenregeling opstarten. De bijdrage voor de werknemer wordt dan bepaald door de werkgever. Vaak heeft de werkgever een bepaald bedrag in gedachten wat de bijdrage voor het pensioen moet worden. Er is een bepaald budget. Hier vloeit een werkgeversbijdrage uit en vervolgens wordt de werknemersbijdrage vastgesteld. De eigen bijdrage is afhankelijk van jouw salaris, het geldende franchisebedrag en het opbouwpercentage. Aan de hand van deze gegevens wordt de totale pensioenpremie berekend. Daarna wordt de verdeling tussen de werknemer en werkgever gemaakt.

De bijdrage voor het pensioen van de werkgever verschilt dus per werkgever. Het is afhankelijk van het feit of het bedrijf verplicht is zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. Indien dit niet zo is, mag een werkgever zelf een pensioenregeling opstarten. Bij het pensioenfonds is de verdeling verplicht en vastgesteld door het pensioenfonds. Bij een zelf op te starten pensioenregeling kan de werkgever deze verdeling bepalen. Op deze manier is de bijdrage pensioen van de werkgever overal anders.

Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!

Het is belangrijk dat jouw werknemers niet alleen weten hoe ze er op dit moment voorstaan, maar ook of ze nog op de goede weg zijn om hun doel op hun AOW-datum te bereiken. Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en ik ben mede-eigenaar van PensioenVizier. Sinds 2009 ben ik lekker bezig met pensioenen (vanuit Sneek). Vanaf 2015 ondersteun ik met veel plezier werkgevers over de aan te bieden pensioenregeling voor de medewerkers. Daarnaast informeer ik medewerkers over de pensioenregeling en alle mogelijkheden daarin.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.