150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Hoe werkt pensioen?

Pensioen is werkgever en werknemer gerelateerd. Pensioen valt onder de pensioenwet en is goed beschermd! Als werkgever kan je een collectieve regeling opstarten. Omdat een ondernemer geen werkgever heeft, is er eigenlijk geen sprake van pensioenopbouw. De ondernemer bouwt geen pensioen op, hij of zij heeft alleen recht op een AOW regeling. Er zijn echter meerdere wegen die naar Rome leiden, een goede oudedagsvoorziening is er voor iedereen! Als je er maar tijd en aandacht aan besteed. Wij helpen je hier graag bij!

De vraag: “Hoe werkt pensioen?” zal in dit artikel uitgebreid(er) beantwoord worden.

Hoe werkt pensioen voor de werknemer?

Hoe werkt pensioen dan voor de werknemer? Bij pensioen voor de werknemer is het de werkgever die een pensioencontract afsluit met een pensioenaanbieder. Dit waren in het verleden de verzekeraars, maar tegenwoordig hebben we meer smaken in de aanbieding. Zo zijn er:

Gesloten PPI’s

Wat is een PPI? Een PPI staat voor premie pensioeninstelling en is een soort van verzekeraar. Het mooie van een PPI, is dat zij niet onder de pensioenwetgeving valt, maar onder de WFT wetgeving. Bij deze vorm zien we nog steeds een vorm van gedwongen winkelnering. Er is één aanbieder die alle componenten voor een pensioen aanlevert. Deze componenten zijn: sparen, verzekeren en het administratieve systeem. Voorbeelden zijn Brand New Day, AEGON, Be Frank.

PensioenVizier geeft duidelijke adviezen en helder inzicht in de kosten en baten, en je krijgt alle afspraken in een handig boekwerk, zodat je later makkelijk terug kunt vinden hoe je pensioen / financiële planning eruitziet en wat de afspraken zijn.

— S. Nagelhout, Het4kant

APF’s

Een algemeen pensioenfonds (APF) is relatief nieuw en zal vooral voor kleine pensioenfondsen interessant zijn. Het is een mengvorm waarbij de middelloonregeling minder rigide in elkaar zit. Waarbij de werknemer minder beschermd is. Daarnaast is de werkgever wel zeker van zijn uitkering in vergelijking met de bedrijfstakpensioenfondsen.

Oké prachtig, maar hoe werkt pensioen voor de ondernemer en voor collectief? Lees verder en je komt erachter!

Gratis adviesgesprek aanvragen!

Pensioen voor collectief; het opstarten van een collectieve regeling

Hoe werkt pensioen voor collectief? Een pensioentraject is niet zo maar afgerond. Er is veel werk te verzetten. In de regel kost het jou ongeveer 10 uur aan input en aan de adviseurszijde is dat 42 uur. Zo maken we o.a. een BPF check (we kijken dan of je wel of niet onder een bedrijfs(tak) pensioenfonds valt. Ook kijken we of je de gewenste pensioenconstructie wel kunt betalen op middellange termijn. We bestuderen de jaarstukken en kijken naar de current ratio, werkkapitaal e.d. Er zijn een aantal stappen die je moet nemen om een collectieve pensioenregeling op te starten. Lees hier meer over op onze pagina voor collectief. Maar hoe werkt pensioen voor een ondernemer? Dat zal hieronder duidelijk worden.

Hoe werkt pensioen

Hoe werkt pensioen voor de ondernemer?

Hoe werkt pensioen voor de ondernemer? Omdat de ondernemer geen werkgever heeft is er eigenlijk geen sprake van pensioenopbouw. De ondernemer bouwt geen pensioen op, hij of zij heeft alleen recht op een AOW regeling.

Hoe werkt pensioen dan voor een ondernemer?

Er bestond wel zoiets als “pensioen in eigen beheer”, maar dat is per april 2017 afgeschaft. Dus dan moet je op een andere manier pensioen opbouwen. Dit wordt mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld: fiscale oudedagsreserve (FOR), bancaire lijfrentes, sparen in de BV of sparen in box 3.

Er zijn altijd een aantal componenten die meedoen voor de oudedagsvoorziening:

  • Waarde eigen bedrijf
  • Spaargeld in privé
  • Overwaarde huis
  • Andere beleggingen waaronder vastgoed, boten e.d.

Pas als we deze posten op waarde hebben meegenomen gaan we kijken of er een tekort is, en zo ja hoeveel dat is! Vervolgens kijken we of we fiscaal gunstig kunnen en willen sparen in bijvoorbeeld bancaire lijfrentes of FOR. Hoe financial planning werkt, laten we graag zien aan de hand van een filmpje, klik hier om ‘Het emmerverhaal’ te bekijken. Maar hoeveel pensioen heb je nou precies verzameld? Moet ik nog geld opzij zetten voor later? Hoe wil ik mijn nabestaanden achterlaten? Om hier inzicht in te krijgen kun je heel makkelijk bij ons terecht!

Bereken hier jou pensioen!

Fiscale oudedagsvoorziening (FOR)

Een fiscale oudedagsvoorziening is niets anders dan een papieren belofte aan jezelf die credit (=schuldzijde) op de balans staat. Het is dus geen geld of spaarpot! Het is ieder jaar een fiscaal voordeel, maar je moet aan het einde het geld wel debet(=bezit zijde) hebben staan anders heb je nog niets!

Ons advies is dus om te sparen en dit geld vast te zetten om de FOR te “dekken”.

Bancaire lijfrentes

Anders dan de naam doet vermoeden zijn het lang niet altijd bankrekeningen waarover het saldo rente op gestort wordt. Er zijn ook beleggingsrekeningen waar rendement op of afgaat! Bij deze beleggingsrekeningen is het belangrijk dat jij je bewust bent van de risico’s. Er zijn beleggingsrekeningen met nauwelijks risico, maar er zijn er ook waar een enorm risico in zit. Verdiep je dus goed in welke beleggingen je stapt of vraag ons om een second opinion. We helpen je graag verder.

In dit artikel vertellen we meer over een bancaire lijfrente!

Sparen in de BV of in privé

Hoe werkt pensioen bij sparen? Veel ondernemers vragen zich af waar ze moeten sparen, in de BV of privé?

In de BV betaal je geen vermogensrendementsheffing en privé wel. Maar in de BV betaal je over het rendement vennootschapsbelasting. Als je het vermogen naar privé overhaalt betaal je dividend belasting.
In dit artikel lees je er alles over!

Wij hopen dat het artikel “hoe werkt pensioen” jou wat inzicht heeft gegeven. Heb je nog vragen? Wij van PensioenVizier lichten jouw pensioen graag toe in een persoonlijk gesprek. Je kunt contact met ons opnemen via 088-9000 900 of klik op de link om naar onze contactpagina te gaan.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig vrijblijvend is?

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.