145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Wat is een PPI pensioen?

Een PPI pensioen is een premie pensioeninstelling en is een soort verzekeraar. De PPI voert beschikbare premieregelingen uit. Dit kan een PPI doen door middel van sparen of door de beschikbare premie voor je te beleggen. Een PPI pensioen is geen product! PPI valt niet onder de pensioen wetgeving maar onder de WFT wetgeving.

Direct naar:

Voor 2011 kon je een collectief pensioen alleen maar onderbrengen bij een verzekeraar. Door de Europese wet en regelgeving is het ontstaan van de PPI een feit. Het doel van een PPI is om meer efficiency, lagere kosten te maken voor de deelnemers. Ook is een betere beleggingspropositie een belangrijk uitgangspunt.

PPI pensioen en Collectief beschikbare premieregeling

Een PPI pensioen legt zich toe op de uitvoering van collectieve beschikbare premieregelingen (‘defined contribution’) in de tweede pijler. Collectieve beschikbare premieregelingen hebben als kenmerk dat de pensioenuitkering mede afhankelijk is van het resultaat van de beleggingen. De premie pensioeninstelling biedt de mogelijkheid om in de toekomst pensioenregelingen over de grenzen uit te voeren. Voor bedrijven met vestigingen in meerdere landen biedt dit de mogelijkheid om de uitvoering te centraliseren, optimaliseren en de kosten te verlagen. Tegenwoordig zijn er een stuk of 10 PPI’s in Nederland.

Lees hier meer over collectief pensioen

Voordelen van een PPI pensioen

  • Minder regulering: Bij een PPI is er minder regulering dan dat bij een middelloon of eindloon regeling het geval was, er is geen risicodragend vehikel. Dit betekent dat een PPI veel flexibeler is dan de eerder genoemde regelingen.
  • Geen paritair bestuur nodig: Er is geen paritair bestuur nodig bij een PPI. Bij pensioenfondsen is er een vertegenwoordiging nodig van zowel werkgevers als werknemers. Deze werknemers en werkgevers moeten in het bestuur zitten. Een PPI valt niet onder de pensioen wetgeving maar onder de WFT wetgeving, dus simpelere (=goedkopere! ) aansturing.
  • Er is geen verplichte solidariteit: Iedereen heeft zijn eigen (beleggings) rekening. Vaak zijn deze met een dashboard 24/7 inzichtelijk voor het personeelslid. Je ziet dan niet alleen het saldo, maar ook het te bereiken kapitaal en hoeveel pensioen dit oplevert. Door deze tools kun je dagelijks je beleggingen volgen, pensioen is voor op lange termijn. Een (licht) negatief jaar is niet erg, zo zullen er nog wel een paar volgen. Maar er zullen ook jaren komen waar het een stuk beter gaat.

Nadelen van een PPI pensioen

  • Er is maar één vorm: Dit is de beschikbare premie variant. Meer lezen over de vastlegging van de maximale premie? Lees dan het Staffelbesluit.
  • Een PPI heeft een beperkte scope: Er mogen geen biometrische risico’s gedragen worden. Dit betekent dat er geen nabestaandenpensioen, geen premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en geen arbeidsongeschiktheidspensioen aangeboden mag worden. En dat is voor een pensioenregeling natuurlijk onacceptabel. Daarom zijn er samenwerkingsvormen gevonden met verzekeraars, die deze risico’s voor de deelnemers aan de PPI overnemen. Natuurlijk tegen betaling van premie. In de praktijk werkt een PPI dus altijd samen met één of meerdere verzekeraars en verzorgt zelf alleen de pensioenopbouw. Gelukkig is het meestal zo geregeld dat de deelnemer er geen last van heeft dat meerdere partijen betrokken zijn bij zijn pensioenregeling. Hij ontvangt meestal één Uniform Pensioenoverzicht en ziet in zijn online polis overzicht ook bijvoorbeeld zijn verzekerde nabestaandenpensioen staan. N.B. PPI mag ook geen garanties afgeven.

Voor wie is PPI pensioen interessant?

PPI pensioen is interessant voor iedereen die nu (vrijwillig) bij een verzekeraar of pensioenfonds zit. Doordat een PPI pensioen veel transparanter functioneert met een simpelere administratie, is er vaak sprake van meer rendement. Daar waar er pensioentekorten zijn opgebouwd, kan je deze met een PPI pensioen mogelijk inlopen.

Op welk rendement kun je rekenen?

Op welk rendement je kunt rekenen is helemaal afhankelijk van je risicoprofiel en je beleggingskeuze. Want iedere PPI heeft een life cycles. Dit is een beleggingsmethodiek waar steeds veiliger belegd wordt naarmate je leeftijd toeneemt. Het kan niet zo zijn dat je pensioengeld vlak voor pensioendatum verdampt is.. Je hebt een aantal soorten lifecycles, defensief neutraal en offensief. Je mag met een PPI buiten je eigen domein, dit betekent dat je dus ook in het buitenland kan opereren. Maar let op, het buitenland mag ook in Nederland opereren!

Lees hier meer over rendement!

Meer informatie over PPI pensioen?

Heb jij ook interesse in het regelen van jouw PPI pensioen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen jou graag om jouw PPI pensioen te regelen. Wacht niet te lang. Hoe langer je wacht, des te minder tijd je hebt om pensioen op te bouwen. Je kan ons tijdens kantooruren bereiken op 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contact pagina en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig gratis is?

Vraag hier een adviesgesprek aan, of vul het formulier hieronder in!

Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!

Als werkgever heb je een zorgplicht voor je werknemers. Sinds de Wet pensioencommunicatie (2015) in werking is getreden, wordt de werkgever ook grotendeels verantwoordelijk gehouden voor het informeren en begeleiden van de werknemers omtrent hun pensioen. Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Paul Verbeek

Paul Verbeek (PensioenVizier Schinveld) is niet alleen een gepassioneerd pensioenadviseur, hij coacht na een succesvolle eigen volleybalcarrière ook diverse volleybalteams. Het coachen van mensen zit hem in het bloed. Zo brengt hij jou met plezier en humor naar jouw doel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.