145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Een pensioenrekening is een financieel product

Een pensioenrekening is een financieel product en heel eerlijk… dat interesseert me geen zier. Het gaat er niet om of je een pensioenrekening hebt of dat je je laat adviseren, of niet. Het gaat er om dat je nu lekker leeft … en straks ook!

Soms biedt een pensioenrekening uitkomst en soms ook niet! Lees hier manieren hoe een pensioengat ontstaat en hoe je het oplost.

Dus eerst kijken we wat je wilt en dan kijken we wat je hebt. Pas daarna komen er eventueel financiële producten aan te pas! Een pensioenrekening zou zo een financieel product kunnen zijn….

Er zijn een aantal manieren om pensioen op te bouwen… lees hier hoe.

Het opzetten van een pensioenrekening, ook wel banksparen genoemd, is sinds 2008 mogelijk. Het is een tegenhanger van de lijfrenteverzekering en een zeer aantrekkelijke manier om voor je pensioen te sparen. Hoe dit allemaal werkt en welke voor- en nadelen er aan vastzitten lees je in dit artikel. Zo kun je, na het lezen van dit artikel, zelf een goede keuze maken hoe je wilt sparen voor later.

Bereken hier jouw pensioen!

Hoe werkt een pensioenrekening?

Een pensioenrekening bestaat eigenlijk uit twee fases. De opbouwfase en de uitkeringsfase.

In de eerste fase, de opbouwfase, open je de pensioenrekening waarop je tot je pensioendatum gaat sparen. Dit kan met eenmalig een groot bedrag. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld elke maand 200 euro te sparen. Dit als aanvulling op je pensioen. Je mag in de eerste fase geen geld opnemen van je pensioenrekening. Doe je dit wel, dan betaal je een hoge boete over het opgenomen bedrag.

De tweede fase wordt ook wel de uitkeringsfase genoemd. De uitkeringsfase gaat in op het moment dat je met pensioen gaat, maar in ieder geval voor de dag van je 70e verjaardag. Vanaf dan begint de bank met het uitkeren van het gespaarde bedrag op de rekening. Bij de meeste aanbieders van de pensioenrekening kies je voor een uitkeringstermijn tussen de 5 en 20 jaar.

In het geval dat je komt te overlijden voordat de uitkeringstermijn is verstreken, komt het overige geld ter beschikking aan je nabestaanden. Daarnaast bestaat ook de kans dat je langer leeft dan de uitkeringsperiode. In dit geval stopt de bank met uitkeren en ontvang je geen aanvulling op je pensioen meer.

Het kiezen van een pensioenrekening

Zoals bij bijna alle financiële producten zijn er veel verschillende aanbieders met verschillende voorwaarden. Ook bij uitkerende lijfrentes. Dit maakt het dus ook lastig om met zekerheid te zeggen welke de beste aanbieder is. Dit hangt af van je wensen. Punten waarop alle aanbieders verschillen zijn rente, aanvangskosten, onderhoudskosten en de voorwaarden. Zo kunnen verschillende aanbieders verschillende tarieven hanteren voor het wijzigen van je voorkeuren.

Daarnaast maak je ook nog een keuze over het risico wat je wilt en kunt accepteren. Er zijn in principe drie verschillende soorten pensioenrekeningen, de spaarvariant, de beleggingsvariant en een combinatie hiervan. Zoals vaak in de financiële wereld bepaalt het risico dat je wilt lopen ook het rendement. Het is dus logisch dat je bij de beleggingsvariant meer rendement behaalt dan bij de spaarvariant. Je loopt bij de beleggingsvariant ook meer risico om een negatief rendement te halen. Het is dus verstandig om vooraf goed na te gaan welk risico je wilt en kunt nemen.

Kiezen pensioenrekening

Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Fiscaal voordeel van de pensioenrekening?

Mocht het zo zijn dat je geen of onvoldoende pensioen opbouwt bij je werkgever dan heb je jaarruimte over. Jaarruimte kun je opvullen met terugwerkende kracht tot wel 10 jaar. Het gedeelte dat je met terugwerkende kracht kunt opvullen heet reserveringsruimte.

In dat geval kun je geld storten op je pensioenrekening zonder dat je daarvoor eerst inkomstenbelasting betaalt. Deze belastingheffing is van toepassing in de uitkeringsfase. Let op: na je pensioendatum gaat het belastingtarief voor inkomen sterk omlaag. Op deze manier hou je dus meer geld over voor je pensioen!

Gratis adviesgesprek aanvragen!

De voor- en nadelen op een rijtje

Zoals je gelezen hebt in dit artikel zijn er een aantal voor- en nadelen aan een pensioenrekening. Hier staan ze nog een keer netjes in een overzicht.

Voordelen

  • Een fiscaal voordeel als je beschikt over jaarruimte of reserveringsruimte. Dit berekenen we graag voor je!
  • Mocht je overlijden voordat het volledige bedrag is uitgekeerd, dan gaat het resterende deel naar je nabestaanden.
  • De pensioenrekening valt onder de bankgarantie, dit betekent dat een bedrag tot €100.000 verzekerd is.

Nadelen

  • Je mag geen geld opnemen voor jouw AOW datum.
  • Er bestaat een kans dat de uitkeringstermijn verstrijkt voordat je overlijdt.

 

Hulp bij je pensioen

Heb jij ook hulp nodig met jouw pensioenrekening? Wij helpen je graag, van pensioen hebben wij ons vak gemaakt. Je kan ons bereiken op 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina en wij nemen contact op met jou.

Wij vinden het erg leuk om kennis met jou te maken en nemen dit dus ook voor onze kosten. Tijdens een kennismakingsgesprek nemen wij al jouw pensioenpapieren door en bekijken wij wat we voor je kunnen doen.

Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!

Wanneer je als werkgever een goed communicatiekanaal richting het personeel hanteert, creëer je pensioenbewustzijn. Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.