150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Tien manieren om pensioen op te bouwen

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het regelen van je eigen pensioen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om pensioen op te bouwen. Natuurlijk heeft iedereen recht op de AOW-regeling, maar er zijn nog meer mogelijkheden om je pensioen veilig te stellen, zoals sparen bij de bank en het investeren in een lijfrenteverzekering. In dit artikel zullen we 10 manieren beschrijven om pensioen op te bouwen.

1. Je pensioen opbouwen door te sparen bij de bank

Bij de bank sparen voor jouw pensioen is de eenvoudigste manier. Het gemak brengt natuurlijk ook nadelen met zich mee. Sparen bij de bank heeft weinig rendement en het geeft geen vrijstellingen. Dus je betaalt gewoon vermogensrendementsheffing (VRH) indien je boven de vrijstelling uitkomt. Stel je hebt meer dan €57.000 (2024) vermogen, dan moet je vermogensrendementsheffing betalen. Voor fiscale partners is dat bedrag €114.000. Door de inflatie en de rente ga je er in principe dus op achteruit. Ieder jaar weer!

Bereken hier jouw pensioen

2. Fiscale oudedagsreserve (FOR) bestaat niet meer.

Als ondernemer kon je voor 1-1-2023 sparen voor je oude dag met fiscale oudedagsreserve (FOR). Dit betekende dat je een schuld mag creëren op de creditzijde (dat is de schuldzijde) van jouw balans. Het voordeel was dat je minder belasting betaalde, maar het geld moet er wel zijn bij bedrijfsbeëindiging! Nu kan dat niet meer. Je kan de FOR dotatie wel omzetten naar een lijfrente. Zo haal je deze van de balans af.

Pensioen opbouwen

3. Pensioen opbouwen met je huis

Je pensioen opbouwen met je huis, dat kan! Maar ook huizenprijzen kunnen fluctueren. Wij gebruiken altijd een simpel voorbeeld om mensen ervan bewust te maken hoeveel geld je pensioen nou eigenlijk waard is. Heb je een huis van ongeveer € 200.000,-, dan is jouw pensioen ook ongeveer € 200.000,- waard. Dit houdt dus ook in, dat je meer pensioen nodig zal hebben, als je naar een groter huis verhuist. Het nieuwe huis is immers meer waard, dus de behoefte aan meer pensioen is ook groter.

4. Mijn bedrijf is mijn pensioen

Pensioen opbouwen met je bedrijf, het klinkt simpel en dat is het ook! Maar wat is jouw bedrijf over 20 jaar waard? Jouw bedrijf zou genoeg kunnen opleveren voor je pensioen. Je moet hier wel rekening houden met een aantal zaken. Wij helpen je hier graag bij.

5. Verplichte pensioenregeling

Het kan zijn dat je tot een beroepsgroep hoort die een verplichte eigen pensioenregeling heeft. Voorbeelden hiervan zijn fysiotherapeuten en schilders. Weet je niet zeker of je tot een beroepsgroep hoort? Twijfel niet en neem contact met ons op. Wij beantwoorden graag al je vragen.

Vraag hier een vrijblijvend gesprek aan!

6. Bancaire lijfrente / beleggingsrekening om pensioen op te bouwen

Met een bancaire lijfrente kun je fiscaal gunstig sparen voor later. Nu trekt je de premies af van je inkomstenbelasting, maar later moet je er belasting over betalen. Het voordeel zit in uitstel van belasting betaling, maar ook in lagere belastingtarieven na je AOW datum. Nabestaandenuitkering en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid zijn hier niet mogelijk. Vaak heeft deze vorm een lage kostenstructuur. Een ander voordeel is dat je over de waarde geen vermogensrendementsheffing betaalt.

7. Lijfrente verzekeren om pensioen op te bouwen

Dit is hetzelfde als punt zes, maar nu ondergebracht bij een verzekeraar. Nabestaandenuitkering en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid zijn hier wel mogelijk. Ook hier betaal je over de waarde geen vermogensrendementsheffing.

Weet jij niet wat een lijfrente inhoudt? Klik dan hier!

8. Je oude pensioen voortzetten

Ben je net je eigen bedrijf begonnen? Dan kun je vaak jouw oude pensioen voortzetten. Je moet dan wel ook het werkgeversdeel gaan betalen. Dit kun je maximaal 10 jaar doen. Zo ben je wel pensioen aan het opbouwen. Deze methode is wel duur. Je betaalt namelijk ook het werkgeversgedeelte.

9. Erfenissen en opbouwen van pensioen

Vergeet bij pensioen de erfenissen niet! Je bent natuurlijk nooit zeker van een erfenis, maar toch kunnen veel mensen op zo’n ”meevaller” rekenen. Pensioen en erfenissen hebben op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken. Maar pensioen en erfenissen hebben wel degelijk invloed op elkaar. Als je vermogende familieleden hebt, dan is dit een serieuze factor waar je rekening mee moet houden.

Bereken hier het collectief pensioen

10. Kansspelen zoals lotto en staatsloten

Het klinkt altijd prachtig, de marketingverhalen van instanties als de Postcodeloterij of Staatsloterij. Als je wint dan zit je natuurlijk goed. Dan hoef je nooit meer te werken en dan kan je genieten van jouw pensioen. De kans dat je wint is echter niet zo groot. Hierdoor is pensioen opbouwen hiermee hoogstwaarschijnlijk niet aan de orde. Bij de Lotto is de win kans op het winnen van de jackpot 1 op 49 miljoen.

Pensioen opbouwen bij PensioenVizier

Graag kijken we samen met jou naar een passende manier om pensioen op te bouwen. Deze richten wij volledig in op jouw situatie. Wil je meer weten over de mogelijkheden en onze werkwijze op dit gebied? Neem dan gerust contact op door te bellen naar (088) 9000 900. Je kan ook je gegevens achterlaten. Dan wij nemen zo snel mogelijk contact op met jou. Het eerste gesprek is volledig vrijblijvend!

Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!

Voor werknemers is pensioen ver weg, ingewikkeld en abstract. Toch is het belangrijk om na te denken over hun financiele toekomst. Hierbij komt pensioencommunicatie om de hoek kijken!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.