Kennisbankartikel:

Pensioen en erfenissen

Pensioen en erfenissen

Vergeet bij pensioen de erfenissen niet! Je bent natuurlijk nooit zeker van een erfenis, maar toch kunnen veel mensen op zo’n ‘meevaller’ rekenen. Pensioen en erfenissen lijken op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken te hebben. Maar pensioen en erfenissen hebben wel degelijk invloed op elkaar.

Zo adviseren wij iedereen om goed te kijken naar wat je nu, voor je pensioendatum, uitgeeft. Kijk vervolgens naar hoeveel pensioen je hebt. Veel mensen denken dat ze 70% van hun laatst verdiende salaris krijgen. In werkelijkheid is dat vaak rond de 50%. Op zich is dat niet erg als je voldoet aan twee voorwaarden:

  1. Je weet wat je krijgt.
  2. Je bent er tevreden mee.

 

Meer pensioen

Stel dat je toch meer pensioen wilt, dan zijn er een aantal zaken waar je aan kunt werken. Stel dat je niets van de onderstaande zaken doet maar je hebt vermogende ouders/schoonouders, lees dan vooral verder!

 

Erfbelasting

Een erfenis kan onverwacht op je pad komen. Hou dan rekening met erfbelasting, de successierechten. Deze kunnen behoorlijk oplopen. Eén van de manieren om de belastingdruk te verminderen is om een papieren schenking te doen. Wat is dat en waar moet je dan aan denken? Een papieren schenking kan veel belasting besparen. Vind je dat je al genoeg belasting hebt betaald? Wanneer je komt te overlijden, komt de belasting voor de laatste keer langs om met de erfgenamen af te rekenen over jouw vermogen. Dit voorkom je door het tijdig treffen van de juiste maatregelen.

Pensioen en erfenissen

Papieren schuld

Het belangrijkste is dat bij een schenking ‘op papier’ de schenker het bedrag niet uitbetaalt aan de ‘begiftigde’, maar dit alleen aan degene als schuldig erkent. Met andere woorden: de schenker houdt het geld in de portemonnee, maar bespaart zo wel belasting. Er is één belangrijke ‘maar’: de schenker moet jaarlijks rente betalen aan de begiftigde over dit schuldig erkende bedrag. Doet de schenker dit niet, dan draait de fiscus de schenking later alsnog terug!

Bereken hier jouw pensioen!

Schenkbelasting en erfbelasting

Bij een schenking op papier betaal je weliswaar schenkbelasting  maar dit is minder dan erfbelasting. Op elke schenking is namelijk een vrijstelling van toepassing en elke schenking wordt tot een bepaald bedrag belast naar de laagste tariefschijf. Terwijl er bij overlijden maar één keer een vrijstelling geldt en de erfgenamen in een hogere tariefschijf kunnen vallen. Wil je dus belasting besparen en vind je het geen probleem om rente aan de kinderen te betalen, dan is een papieren schenking wellicht iets voor jou! Wil je weten hoeveel procent jij aan erfbelasting moet betalen? Klik dan hier.

Meer weten over pensioen en erfenissen?

Wil je weten wat voor jou voordelig is? Bel voor een vrijblijvende afspraak: 088-9000 900 of laat je gegevens even achter op onze contactpagina.

PensioenVizier is al sinds 1 maart 2003 iedere dag bezig met pensioen. We hebben al meer dan 10.000 adviezen uit mogen brengen voor jong en oud. Wij denken mee met onze relaties over individueel en collectief pensioen. Kenmerk van ons advies is dat we het belang van onze klant altijd voorop stellen. Uiteraard voldoen we aan de wetgeving en handelen we integer.

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.