Kennisbankartikel:

Papieren schenking – ontwijk erfbelasting

Kennisbank » Papieren schenking – ontwijk erfbelasting

Hoe werkt een papieren schenking precies?

Wat heeft een erfenis met een papieren schenking te maken? Als iemand overlijdt, gaat de erfenis naar de erfgenamen toe. Een nalatenschap of erfenis bestaat uit alle bezittingen én schulden die een overledene nalaat. Erfgenamen zijn personen (of instellingen) die door het overlijden iets krijgen uit de erfenis. Dit kan bijvoorbeeld een geldbedrag of een kostbaar voorwerp zijn.

Heeft de overledene geen erfenis geregeld, en dus geen testament opgesteld, dan regelt het erfrecht wie jouw erfenis krijgt. Het erfrecht staat in het Burgerlijk Wetboek.

Papieren schenking

Schenken aan je kind om minder belasting te betalen. Dat is het doel van een zogeheten papieren schenking bij notarissen. De ouders leggen in een akte bij de notaris vast dat zij hun kind geld schenken en dat de ouders dit bedrag dan direct weer terug ‘’lenen’’. Je kunt nu dus zeggen dat de ouders een schuld hebben bij hun kinderen omdat zij geld van hun kinderen ‘’lenen’’.

Overlijden de ouders, dan betaal je minder erfbelasting. Deze papieren schuld moet namelijk eerst worden ‘afbetaald’ aan de kinderen voordat je over het restant successierecht betaalt. Successierechten, of erfenisrechten, is een directe belasting die wordt geheven over erfenissen.

Papieren schenking

Erfbelasting

Hoeveel erfbelasting je betaalt (in het jaar 2020), hangt af van jouw relatie met de overledene en de waarde van de erfenis. Voor meer informatie over erfenis kan je via deze link een kijkje nemen op de site van de Belastingdienst.

Een tweede eis van de fiscus is dat je de papieren schenking aan de kinderen bij de notaris vastlegt. Voor de duidelijkheid: niet als de ouders het geld gewoon aan hun kind geven, maar wel als de ouders het geschonken bedrag eigenlijk bij zich houden.

Dus bij een schenking op papier bespaar je alleen belasting als je naar de notaris toe gaat om het vast te leggen in een akte. Doe je dit niet dan heft de Belastingdienst bij overlijden gewoon erfbelasting over het geschonken bedrag.

Neem hier contact met ons op!

Vrijstelling belasting

Je kunt ook de erfenis verkleinen door jaarlijks een bedrag te schenken aan je kinderen. Net als eerder genoemd ligt het bedrag lager als je schenkt aan anderen dan je directe (pleeg)kinderen.

Kinderen mogen eenmalig € 26.881,- (2021)  belastingvrij ontvangen van hun ouders. Dan mogen ze zelf bepalen wat ze met het geld doen. Ook mag je deze schenking verhogen naar € 55.996,- maar dan moet het meerdere gebruikt worden voor de financiering van een eigen woning of (dure) studie.

Eenmalig voor een eigen woning mag je €105.302 schenken.

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.