Pensioen 2024: zes voornemens/adviezen
Het is alweer 2024. Er ligt een raar jaar achter ons, maar op de beurs heb je dit jaar prima kunnen verdienen. Zo steeg de belangrijke Amsterdamse AEX-index met meer dan 14 procent en dat is dan nog zonder dividend. Oorlog in de Ukraine en onrust in het midden oosten. Toch liet de AEX (YTD) in 2023 een mooie plus zien. Door de jaarwisseling ben je in ieder geval weer een jaar dichter bij jouw pensioen. Al enig idee hoe je dit gaat invullen? Wanneer stop je met werken? Wij helpen je graag een eind op weg met zes voornemens/adviezen, om pensioen in 2024 te regelen.
1. Regeren is vooruitzien (Pensioen 2024: appeltje-eitje)
De oermens was een jager. Als hij honger had, ging hij jagen. Onmiddellijk kreeg de jager de beloning voor zijn inspanningen. Dit oerinstinct maakt dat we in de regel niet ver vooruitkijken en niet plannen. Bij pensioenzaken is plannen helaas onvermijdelijk. Wij maken dit makkelijk door het probleem in stukjes te hakken. In jaren wel te verstaan: ieder jaar (begin januari is een goed moment) zet je de zaken op een rijtje op één A4’tje. Het maakt niet uit of je dat in Excel of in Word doet. Stuur een mail naar info@pensioenvizier.nl en dan sturen wij een format naar jou toe. Begin tijdig met het regelen van je pensioen.
2. Tel je zegeningen (en vermogen)
Als je eenmaal weet wat je wilt als je stopt met werken en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt, dan is het goed om rekening te houden met alles wat je al hebt. Met alles bedoelen wij ook echt alles. Bijvoorbeeld de waarde van jouw vastgoed, de waarde van jouw bedrijf en eventuele erfenissen.
3. Niet in paniek raken!
We kennen goede en slechte jaren. Zo ook de beurs. Als je geknipt en geschoren wordt, moet je stil blijven zitten. Het is een open deur van jewelste, maar daarom niet minder waar. Spreid de risico’s zoveel mogelijk en hou vol.
Spreid in regio, branche en tijd.
- Regio: verschillende continenten, zoals China, USA en Europa
- Branche: verschillende branches die tegengesteld reageren. Zoals de brandstofindustrie en transport.
- Tijd: stap op vaste verschillende momenten in. Bijvoorbeeld met een vast bedrag per maand of per kwartaal. Zo creëer je een gemiddelde inkoopprijs. Bouw hooguit het risico wat af als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dus vanaf je 58ste voor 80 procent in vastrentende waarden (zoals staatsobligaties) vinden wij niet verkeerd.
Dankzij PensioenVizier hebben we nu een duidelijk overzicht van onze inkomsten, in alle denkbare situaties, bij arbeidsongeschiktheid of overlijden van een van de partners en uiteraard bij pensionering. Dat geeft veel rust.
4. Financiële producten zijn onbelangrijk (jouw doel wel!)
Sparen voor jouw pensioen kan op vele manieren. Lijfrenterekeningen, pensioenpolissen, of gewoon een Box 3-beleggingsrekening. Financiële instellingen zijn er dol op. Kies een product dat bij je past en ga niet in zee met de eerste de beste aanbieder. Bepaal eerst wat je wilt en vooral waarom. Oriënteer en lees, voordat je een financieel product koopt.
5. Doe vooral leuke dingen
Krom liggen voor later is een slecht idee en zeker niet ons advies. Nu lekker leven en straks ook, dat is ons devies. Wij juichen het daarom toe dat ongeveer 30 procent van de assets gebruikt wordt voor leuke dingen, waar wel rendement mee gemaakt kan worden. Denk hierbij aan vastgoed in het buitenland of mooie auto’s die het potentieel hebben om in waarde te stijgen. Pensioen kun je op verschillende manieren opbouwen!
6. Later is nu
Eén ding weten we zeker: ons leven is eindig. Daarom zou je iedere dag moeten leven alsof het de laatste is en niet al te veel denken aan je pensioen. Wees lief voor je naasten en de anderen, maar wees ook lief voor jezelf. Beloon jezelf voldoende (en dat is niet alleen in geld).
Heb je vragen?
Twijfel niet om contact op te nemen, wij beantwoorden graag al jouw vragen omtrent het pensioen (2024). Je kunt ons bereiken via 088 9000 900. Je kan ook hier jouw gegevens achterlaten, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig vrijblijvend is?