12 redenen om niets aan je pensioen te doen!
In onze pensioenpraktijk komen we heel wat mensen tegen. Vaak zijn deze mensen van mening dat ze niets aan hun pensioen hoeven te doen. De redenen die zij noemen doen zijn divers. Hieronder zet ik de leukste voor je op een rij.
Mijn bedrijf is mijn pensioen
Dat is mooi! Hoeveel is jouw bedrijf precies waard en wie koopt het dan voor die prijs?
Dit zijn zomaar wat vragen. Bovendien gaat het met de waarde van een bedrijf net zoals de beurs, de waarde gaat op en neer. Dus wie weet nou zeker wat de verkoopwaarde van het bedrijf is over 10 of 20 jaar?
Mijn huis is mijn pensioen
Je hebt waarschijnlijk een groot huis in het hartje van Amsterdam. Als je dit verkoopt op het moment dat je stopt met werken, moet je nog wel ergens anders wonen. In een andere omgeving, in een andere stad.
Ik ben met een rijke partner getrouwd
Slim, maar hoe weet je nou dat je op pensioendatum nog steeds met hem/haar getrouwd bent? Bovendien, wat is rijk? Hoeveel geld heb je nodig om jouw levenstandaard te handhaven?
Ik doe mee aan de lotto/ staatsloterij
Tja, dit is veruit de mooiste oplossing voor later. Enige voorwaarde is wel dat je een hoofdprijs wint. Helaas is dat aan weinigen gegund.
Ik heb pensioen in eigen beheer
Pensioen in eigen beheer was een mooie oplossing. Helaas is deze regeling vanaf 1 april 2017 fiscaal niet meer toegestaan. Als je nog pensioen in eigen beheer op de balans hebt staan, is dit vaak onvoldoende voor de oudedagsvoorziening. Het is immers een premievrije voortzetting.
Ik heb een FOR (Fiscale Oudedagsreserve)
Per 1 januari 2023 is de opbouw in de FOR niet meer toegestaan. De FOR was een reservering op de balans (creditzijde) van de VOF of eenmanszaak. Het is een schuld aan de ondernemer. Indien daar geen eigendommen zoals spaar- of beleggingsrekening tegenover staan, is er een probleem op AOW-datum. De fiscus verwacht immers dat je een uitkering aan jezelf gaat doen. Wat is jouw verhaal naar de belastinginspecteur?
Ik heb al een lijfrente
Op zich is dat een goed idee! Maar hoeveel stort je dan? Bij welke aanbieder en wat is jouw doel? Zomaar een lijfrente opstarten is geen goed plan.
Geweldig advies gekregen van Marcel (in perfect Engels) over het navigeren door het Nederlandse pensioenstelsel en het veiligstellen van mijn inkomen na pensionering.
Ik heb pensioen van vorige werkgevers
Ja, natuurlijk bouw je bij veel werkgevers pensioen op, maar je werkt er niet meer! Dus er is sprake van gedeeltelijke pensioenopbouw.
Ik heb een pensioenpolis
Dan is de vraag: loopt deze nog? Hoeveel leg je in en is het genoeg?
Ik beleg
Beleggen is een werkwoord! Hier moet je dagelijks mee bezig zijn om structureel winst te maken.
Ik heb veel spaargeld
Dat is jammer, spaargeld kost geld. Op dit moment staat rente laag, je betaalt vermogensrendementsheffing (=belasting) en er is inflatie. Samen is dat ongeveer 4%. Dus je spaargeld wordt per jaar steeds minder waard.
Ik leef straks wel van de AOW
De AOW is op dit moment (2025) € 13.856 per persoon per jaar (incl vakantiegeld) als je gehuwd bent. Ben je alleenstaand dan is dit € 20.201 per jaar (incl vakantiegeld). Als je nog wat woonlasten hebt, een auto wilt rijden en op vakantie wilt, dan is alleen de AOW best weinig.
Even serieus nu…
Je wilt natuurlijk grip op jouw financiële toekomst. Dat regelen wij. Niet met vuistdikke rapporten en veel grafieken, maar in gewone mensentaal leggen we je uit waar het op staat. Natuurlijk komen we ook met oplossingen. Oplossingen die bij jou passen.
Een rapportage op papier en digitaal zijn standaard bij ons. Je krijgt toegang tot het financieel dashboard waar je 24/7 jouw situatie kunt bekijken. Erg handig zijn de simulaties die hierin staan, zoals: eerder stoppen met werken, uitfaseren (tegen de pensioendatum aan ieder jaar een dagje per week minder) of een sabbatical.