Sparen bij de bank risicovoller dan beleggen?

Sparen bij banken is veranderd. Sinds 1-1-2016 zijn de spelregels in geheel Europa veranderd als het gaat om het redden van banken. Deze nieuwe spelregels (Bail in directive) zorgen ervoor dat de spaargelden boven de 100K vogelvrij zijn op het moment dat de bank, waar de rekening loopt, in moeilijkheden komt.

Daarnaast levert sparen bij banken tegenwoordig niet zoveel meer op. Veel banken hanteren een negatieve spaarrente, wat in combinatie met het verhoogde risico ervoor zorgt dat mensen naar andere opties gaan kijken.

Gratis adviesgesprek aanvragen!

Wat is er veranderd voor spaarders?

Voor de invoering van deze wet was het zo dat de overheden door een nationalisatie dan wel noodkrediet de banken tegemoet kwamen als deze in de problemen belandde. De belastingbetaler was op dat moment diegene die het verlies moest nemen. Vervolgens was het dan afwachten of er iets van de gelden terug kwam in de toekomst. Dit wordt een “bail out” genoemd. Zoals gezegd is er nu sprake van een “bail in”.

Kort gezegd, het komt erop neer dat niet langer de overheid diegene is die de verliezen van de bank op zich neemt, maar de aandelenhouders en spaarders bij die bank. Ja, niet alleen de aandeelhouders, maar ook de spaarders met de spaarrekening lopen dan exact hetzelfde risico. Sparen is daarmee direct een stuk risicovoller geworden. De keuze van een bank is niet langer meer iets waar je licht over na kunt denken. Sterker nog, er zijn banken waar je helemaal niet je geld wilt hebben staan. Denk aan de banken die actief zijn in Griekenland, Spanje, Portugal enzovoort. En ik bedoel daarmee niet alleen de banken die fysiek in die landen zitten, maar ook de banken die financieringen hebben lopen in die landen.

Overeenkomst beleggen en sparen

De keuzes die je maakt bij het beleggen in aandelen zijn hiermee dan ook van toepassing bij het sparen. Zaken als kredietwaardigheid, verhouding van de schulden ten opzichte van de bezittingen, winstprognoses, reserves, verplichtingen, enzovoort.

Banken reserveren ieder jaar een groot deel van de winsten. Zo vormen ze een calamiteiten fonds. Rond het jaar 2021 zit dit fonds “vol” en is er voldoende reserve.

sparen bij de bank

Beleggen klinkt minder risicovol dan sparen bij banken

Was je van bovenstaande op de hoogte gesteld? Schrik niet, ik denk dat nog geen 1% echt weet wat er vanaf 1 januari 2016 is veranderd. En juist dat beangstigt mij enorm. Ik weet niet direct wat een alternatief zou kunnen zijn voor de spaarrekening, maar beleggen in diverse bedrijven die gezond zijn klinkt evenwel een stuk minder risicovol dan voorheen. En ja, wij werken graag samen met vermogensbeheerders die een effectenportefeuille hebben waar de beleggingen precies op die “gezondheid” worden getoetst.

Meer weten?

Wil je meer weten of kunnen wij wat voor jou betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088-9000 900. Daarnaast kun je ook altijd het formulier hieronder invullen, dan nemen wij contact met jou op!

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en ik ben mede-eigenaar van PensioenVizier. Sinds 2009 ben ik lekker bezig met pensioenen (vanuit Sneek). Vanaf 2015 ondersteun ik met veel plezier werkgevers over de aan te bieden pensioenregeling voor de medewerkers. Daarnaast informeer ik medewerkers over de pensioenregeling en alle mogelijkheden daarin.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.