Vermogensopbouw

Vermogen opbouwen kan op verschillende manieren. Zo kun je sparen bij de bank, maar ook beleggen is een populaire optie. Rente bij een bank is een vergoeding voor risico en inflatie. Doordat de inflatie laag is, is de rente ook laag. De lage rente zorgt ervoor dat beleggen een steeds populairdere optie wordt.

Kort en lang geld

In de regel is het zo, dat korte rente (1 jaarrente of korter) een lager percentage geeft dan lange rente. Sporadisch komt het voor dat dit andersom is. We spreken dan van een inverse rentestructuur.
Bij de keuze of je het vermogen langer wilt vastzetten is het belangrijk om een keuze te maken hoeveel geld je opneembaar nodig hebt. Daarna kun je de rest splitsen en in één jaar vastzetten, twee jaar vastzetten en drie jaar vastzetten.

Volgend jaar komt die van één jaar te vervallen. Deze kun je dan 3 jaar vastzetten. Want de twee jaar van je eerste keuze loopt nog maar één jaar. Zo loopt de drie jaar van je eerste keuze nog maar twee jaar. Op deze manier heb je structureel een hoger rente percentage.

Depositogarantiestelsel

Een depositogarantiestelsel biedt een bepaalde bescherming voor het vermogensopbouw van de rekeninghouders als een bank failliet gaat. Alle lidstaten van de Europese Unie hebben op de één of andere manier een depositogarantiestelsel, om te voldoen aan Europese richtlijnen.

Het Nederlandse depositogarantiestelsel is geregeld in de Wet op het financieel toezicht, welke op 1 januari 2007 van kracht werd.

In Nederland is garantie op dit moment € 100.000 per bank. Tot dit bedrag is het vermogen beschermd. Waar garantie normaal geld kost is deze garantie gratis! Heb je meer dan € 100.000 op één bankrekening staan? Splits dan de bedragen.

Heb je vragen..? Bel 088-9000 900 of mail naar info@pensioenvizier.nl. Ook kun je naar onze contactpagina gaan.

Klik hier voor referenties.

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.