160+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

De fiscale oudedagsreserve (FOR) is afgeschaft!

Per 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van een fiscale oudedagsreserve, beter bekend als de FOR. De FOR maakte het voor ondernemers mogelijk om geld opzij te zetten als “pensioen”. Met de afschaffing van de fiscale oudedagsreserve komt een aantal vragen kijken, wat moet je bijvoorbeeld doen als je nu gebruikmaakt van de regeling? PensioenVizier legt het graag aan je uit.

Direct naar:

Wat is de fiscale oudedagsreserve ook alweer?

Met de fiscale oudedagsreserve reserveer je een deel van de ondernemingswinst als oudedagsvoorziening. Het geld blijft in dit geval binnen de onderneming, want je bent verplicht de FOR op de ondernemingsbalans te plaatsen.

Het voordeel hiervan is dat je het gereserveerde bedrag opnieuw kunt investeren. Later, op een gewenst moment, stort je het bedrag op een bankspaarrekening of in een lijfrenteproduct. Hierover betaal je in eerste instantie geen inkomstenbelasting. De FOR komt als aftrekpost op de balans van de onderneming te staan. Let wel op, de FOR is dus geen pensioenvoorziening, maar juist een reserve (schuld) waar je ooit nog belasting over dient te betalen.

Door PensioenVizier heb ik inzicht in en dus ook rust over mijn financiële toekomst. Daarnaast kijkt Marcel verder dan alleen pensioen, zo is hij mijn sparringpartner (geweest) met betrekking tot hypotheken, AOV, sparen, beleggen, kortom: met betrekking tot mijn financiële toekomst.

Rien Bosma

Wat kan je doen met de FOR?

De FOR is per 1 januari 2023 afgeschaft, maar dit betekent niet dat je direct stappen hoeft te ondernemen. Je huidige reservering kan gewoon blijven staan en wordt bevroren. Wel betekent dit dat je geen extra winst meer mag reserveren als zijnde FOR. Uiteraard moet je, wanneer je stopt met jouw bedrijf, nog steeds met de fiscus afrekenen wanneer je stopt met jouw bedrijf.

Daarnaast bestaat er altijd nog de mogelijkheid om de FOR onder te brengen in een lijfrente. Dit heeft voornamelijk als voordeel dat je ondergebrachte vermogen in de lijfrente ieder jaar groeit, bijvoorbeeld doordat er in meer of mindere mate belegd wordt met het kapitaal. Het afstorten van de FOR kan in één keer, maar je mag ook een deel hiervan afstorten om nog een reservering op de balans te houden.

Stort jouw FOR af in een lijfrente!

Op welke manier moet ik dan pensioen opbouwen?

Een ondernemer kan op verschillende manieren zijn pensioen regelen. Dit kan door te sparen voor de oude dag in de vorm van een lijfrente (Box 1, aftrekbaar bij de inkomstenbelasting). Daarnaast door te sparen bij een bank of beleggingsinstelling (Box 3, niet aftrekbaar en is belast met vermogensrendementsheffing). Als ondernemer bouw je namelijk geen pensioen bij een werkgever op, je hebt later echter wel financiële zekerheid nodig. Pensioenzaken moet jij allemaal zelf regelen en je moet rekening houden met een aantal zaken. Hier helpen wij je graag bij!

Een financiele planning zorgt voor overzicht!

Wat jij ook met jouw FOR besluit te doen, het is een onderdeel van jouw financiële planning. Het is dus zaak om eens te kijken hoeveel inkomen je hebt en hoeveel je wilt op het moment dat je stopt met werken. Hierbij komen vaak ook doelstellingen of dromen kijken! Wil jij precies weten wat jij dient te doen om jouw doelen te behalen? Neem dan contact op! PensioenVizier kijkt, samen met jou, hoe jij er nu voor staat, waar je naartoe wilt en welke stappen er genomen moeten te worden om jou dichterbij je doelen te brengen!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.