Hoe bouwt een DGA pensioen op?
Nico is vijf jaar geleden begonnen met zijn eigen bedrijf. De eerste jaren van opstart zitten erop en het bedrijf begint goed te lopen. Nico beseft zich dat hij de afgelopen vijf jaar niets heeft gedaan aan zijn pensioen en wil hier graag zo snel mogelijk mee beginnen. Hij heeft eigenlijk geen idee hoe hij dit fiscaal slim kan aanpakken. De rente op een spaarrekening gaat er ook niet voor zorgen dat er een goed pensioen komt. Nico belt een pensioenadviseur en stelt de vraag: hoe bouwt een DGA pensioen op? Hoe bouwt een DGA pensioen op is een veel gestelde vraag. Er zijn veel manieren waarop de DGA zijn pensioen kan opbouwen. De DGA kan zijn pensioen bijvoorbeeld opbouwen door middel van een pensioenverzekering of een (bancaire) lijfrenterekening.
In dit artikel geven we enige mogelijkheden, die antwoord geven op de vraag hoe bouwt een DGA pensioen op?
Pensioen in Eigen Beheer
Tot 1 april 2017 was het voor de DGA mogelijk om pensioen op te bouwen in eigen beheer. Vanaf dat moment tot en met december 2019 had een DGA de tijd om een keuze te maken wat te doen met het pensioen in eigen beheer. Voor DGA’s die nu beginnen met een bedrijf bestaat er dus geen mogelijkheid meer om pensioen op te bouwen in eigen beheer.
Maar hoe bouwt een DGA pensioen op na het eigen beheer tijdperk? Dat kan op verschillende mogelijkheden: een pensioenverzekering of bijvoorbeeld een lijfrenterekening.
Beide hebben voor- en nadelen, in dit artikel worden kort de belangrijkste kenmerken van beide uitgelicht.
PensioenVizier is professioneel, deskundig, snel en up-to-date. Een betrouwbare en duurzame relatie!
Pensioenverzekering
Een manier om pensioen op te bouwen is door middel van een pensioenverzekering bij een verzekeraar. De BV kan deze premie voldoen. Je legt hier bijvoorbeeld maandelijks een bepaald bedrag in en de pensioenverzekeraar belegt dit voor jou. Hiermee bouwt een DGA pensioen op. Het nadeel is dat de kosten van de verzekeraar vaak aan de hoge kant zijn en dat wanneer de DGA onverhoopt komt te overlijden dat de uitkering niet automatisch over gaat naar de partner. Uiteraard is dit wel verzekerbaar, echter wordt daar een extra premie voor in rekening gebracht. Daarnaast geven pensioenverzekeraars een gegarandeerde uitkering. Dit is fijn, je weet immers wat je krijgt. Wat je niet weet is wat het gaat kosten. De premie kan om deze reden hoger worden, zodat de verzekeraar zijn belofte kan nakomen. Er zitten wat haken en ogen aan een pensioenverzekering waarbij het goed is om voldoende informatie in te winnen.
Lijfrenterekening (bancaire)
Een andere manier is om via een bancaire lijfrenterekening een pensioen op te bouwen. De inleg op deze rekening bepaal je zelf, met een maximum vastgesteld door de belastingdienst. Dit maximum noemen we jaarruimte. Deze jaarruimte berekenen we graag voor je. Het voordeel is dat de inleg flexibel is, dus wanneer het even niet uitkomt dan zet je de storting tijdelijk stop. De inleg is daarnaast aftrekbaar tegen het voor jou geldende inkomstenbelastingtarief. Het grootste nadeel voor jou is dat de waarde niet tussentijds opneembaar is. Wij zien dit echter als een voordeel, het is namelijk geld voor je pensioen en niet om eerder op te nemen.
Een ander voordeel is, dat de uitkering flexibel is. Een lijfrente-uitkering kan bijvoorbeeld 5, 10 of 20 jaar duren. Afhankelijk van jouw situatie op dat moment kan besloten worden wat de uitkeringsduur wordt. Waar bij een pensioenverzekering apart een verzekering gesloten moet worden om de waarde uit te laten keren naar de partner bij onverhoopt overlijden, is dit bij een lijfrenterekening niet nodig. Het saldo valt automatisch in de nalatenschap.
Afsluitend
Concluderend kunnen we zeggen dat welke vorm je ook kiest, het opbouwen van pensioen is een belangrijk aspect voor een DGA. De AOW is een relatief klein basis bedrag. Daarom is het wenselijk om een aanvullend bedrag beschikbaar te hebben. Op deze manier kun je de huidige levensstandaard voortzetten na pensioengerechtigde leeftijd. Bij het maken van een passende keuze helpen we je graag!