145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Krijgt iedereen AOW?

Zolang je in Nederland woont of werkt, bouw je Algemene Ouderdomswet (AOW) op. De AOW is verzorgd door de overheid en wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Iedereen die in Nederland heeft gewoond in de 50 jaar voorafgaand aan de AOW gerechtigde leeftijd is dus verzekerd van een AOW-uitkering, ongeacht hun nationaliteit en afkomst. Daarnaast krijgen ook niet-inwoners van Nederland, maar die wel bepaalde inkomsten in Nederland genieten, een (gedeeltelijke) AOW-uitkering. Tot slot krijgen overige Nederlanders, die buiten Nederland verblijven en in Nederlandse overheidsdienst zijn, pensioen in Nederland.

Bereken hier jouw pensioen!

Wanneer krijg je AOW?

Met het pensioenakkoord van juni 2019 zijn er (weer) nieuwe data bekend wanneer je AOW krijgt. De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop de AOW-uitkering ingaat. Wanneer je AOW ontvangt, is afhankelijk van je leeftijd.

Ben je geboren na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957 ? Dan is je AOW-leeftijd minimaal 66 jaar en 10 maanden.

Ben je geboren na 28 februari 1957 en voor 1 januari 1961 dan is je AOW-leeftijd 67 jaar.

Geboren na 31 december 1960 en voor 1 oktober 1962 …? Dan is de AOW-leeftijd 67 jaar en drie maanden.

Daarna blijft de AOW datum afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting. Vijf jaar van te voren is bekend wanneer je AOW krijgt.

Nieuwsgierig wanneer jij AOW krijgt? Bereken hier wanneer jij AOW gaat ontvangen!

Gedeeltelijke AOW-uitkering

Iedereen die woonachtig is in Nederland of in Nederland heeft gewoond, krijgt dus een AOW-uitkering. De hoogte van de AOW-uitkering verandert (bijna) elk jaar. In 2024 is de AOW voor samenwonenden vastgesteld op €13.158 per persoon (inclusief vakantiegeld). De AOW voor een alleenstaande is zo’n €19.346. De bedragen zijn bruto en inclusief vakantiegeld.

Als je in de periode van 50 jaar voor je AOW-leeftijd niet in Nederland hebt gewoond of gewerkt, dan krijg je slechtst een gedeelte van de AOW-uitkering. Voor elk jaar dat je niet in Nederland woont of werkt, wordt er 2% van het totale AOW-bedrag afgetrokken. Een voorbeeld:

Klaas heeft tot zijn 27ste in het buitenland gewoond en gewerkt. Vervolgens heeft hij nog 40 jaar in Nederland gewerkt. Dit betekent dat hij (40 x 2% =) 80% van het totale bedrag krijgt.

Bekijk hier wanneer jij AOW gaat ontvangen!

Contact met een pensioenprofessional

Als ondernemer bouw je geen pensioen bij een werkgever op. Dit moet je allemaal zelf regelen. Wanneer jij niks regelt, ontvang je alleen AOW en je oude pensioenen. Als ondernemer wil jij graag genoeg inkomen voor later. Wil je meer informatie over AOW of pensioen in het algemeen, neem dan contact op met een pensioenprofessional. Of vul je gegevens in op onze contactpagina.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.