Is pensioen verplicht?
Ben je als werkgever verplicht om pensioen aan te bieden? Het antwoord is zowel ja als nee. In sommige sectoren is het verplicht om een pensioenregeling te hanteren wanneer er sprake is van een collectieve regeling. In zo’n geval zijn alle bedrijven binnen die sector verplicht om deel te nemen. Besluit je als werkgever vrijwillig een pensioenregeling aan te bieden, dan is het slim om al je werknemers hierin mee te nemen voor transparantie en gelijkheid.
Als er echter geen verplichte regeling geldt, ligt de keuze volledig bij jou. Het kan dan aanvoelen als een ingewikkelde beslissing: bied je geen regeling aan, dan kan dat nadelig zijn voor het aantrekken en behouden van talent. Bovendien kunnen werknemers zich zorgen maken over hun financiële toekomst. Anderzijds zijn er ook zorgen over de kosten en administratieve lasten die een pensioenregeling met zich mee kan brengen.
Wil je toch een eigen pensioenvoorziening opzetten? In dit artikel leggen we helder uit wat de verplichtingen zijn rondom pensioen, en hoe PensioenVizier je kan helpen om een regeling op maat te vinden die past bij jouw bedrijf én werknemers.
Direct naar:
- Wetgeving pensioen met name voor de werknemer
- In hoeverre is pensioenopbouw verplicht
- Gemoedsbezwaarde en verplicht pensioen
- Geen verplicht bedrijfstakpensioenfonds
- Afzien van pensioen raden wij af
- Conclusie verplicht pensioen
- Contact
Wetgeving pensioen met name voor werknemer
In de afgelopen twee decennia is er veel veranderd in de Nederlandse samenleving. Werken bij één werkgever voor 30 jaar of langer is bijna verleden tijd. Mensen scheiden vaker en kiezen steeds bewuster voor een leven zonder kinderen. Bovendien beginnen arbeidscontracten meestal met een bepaalde tijd. Deze veranderingen hebben ook langzaam hun weerslag op het gebied van pensioen. We zeggen bewust “langzaam”, omdat pensioen een traag proces is, omgeven door uitgebreide wetgeving. Deze wetten zijn ontworpen om de werknemer en dus de toekomstige pensioengerechtigde te beschermen.
PensioenVizier heeft onze werknemers maatadvies gegeven en met ons gekeken naar de mogelijkheden voor het regelen van een pensioensbijdrage.
In hoeverre is pensioenopbouw verplicht?
De pensioenwetgeving is de afgelopen jaren flink veranderd, mede door de kredietcrisis, lage rentes en tegenvallende beursresultaten. Ook veranderende sociale en maatschappelijke omstandigheden spelen een grote rol in deze transitie. Hierdoor krijgen wij steeds vaker de vraag: “Hoe zit het met zelf pensioen opbouwen?” In veel bedrijfstakken is pensioenopbouw verplicht, waardoor werknemers weinig tot geen keuzevrijheid hebben. Maar hoe verplicht is pensioen eigenlijk? Hieronder leggen wij dit verder uit.
Drie nieuwe rollen
Er ontstaan drie nieuwe rollen voor pensioenadviseurs:
- Pensioencoach voor de werkgever. Dat zit dicht tegen de Wet Toekomst Pensioenen aan: hoe ga je werkgevers en deelnemers helpen bij keuzebegeleiding en transitiecommunicatie?
- Coach op het gebied van goed werkgeverschap: welke regelingen zijn er en wat kun je allemaal om je HR-beleid vorm te geven?
- Impactadviseur voor de werknemers (deelnemers): hierin sta je deelnemers bij in het omgaan met vraagstukken als pensioenopbouw, maar ook vitaliteit en welzijn.
Elk advieskantoor moet kiezen of het er een van die nieuwe rollen bij wil gaan nemen.
Gemoedsbezwaarde en verplicht pensioen
Een gemoedsbezwaarde kiest op religieuze gronden om geen gebruik te maken van verzekeringen. Dit heeft directe gevolgen voor het pensioen en sociale zekerheden zoals de AOW, ANW, WIA, en WW. Mensen die hiervoor kiezen, willen vaak geen aansluiting bij reguliere pensioenfondsen of sociale verzekeringen. In Nederland erkent de overheid deze keuze. Door bij het UWV een officiële verklaring als gemoedsbezwaarde in te dienen, kun je een vrijstelling aanvragen. Bij goedkeuring hoef je geen reguliere premies te betalen.
Echter, dit betekent niet altijd een financieel voordeel. In plaats van verzekerde premies betaalt de gemoedsbezwaarde premie op een speciale spaarrekening, waarbij een rentevergoeding geldt. Tegen de pensioengerechtigde leeftijd wordt dit gespaarde bedrag in termijnen uitbetaald, tot het tegoed op is. Dit biedt een alternatief voor mensen die, op basis van hun overtuigingen, kiezen voor een ander pad dan de traditionele pensioen- en verzekeringssystemen.
Geen verplicht bedrijfstakpensioenfonds
Is pensioen verplicht als er geen sprake is van een verplichtstelling? In principe is dat niet het geval. Dat wil zeggen dat de betreffende werkgever daar niet toe verplicht is. Heeft de werkgever door een pensioenconsultant laten uitzoeken dat er geen verplichtstelling is, dan kan deze werkgever alsnog beslissen om een regeling aan te bieden.
Afzien van pensioen raden wij af
Hoewel het misschien op korte termijn financieel aantrekkelijk lijkt, kan het op de lange termijn veel ellende voorkomen als iedereen deelneemt. We zien namelijk regelmatig dat werkgevers achteraf met forse claims worden geconfronteerd.
Het gaat niet alleen om de opbouw van een oudedagsvoorziening, maar ook om de beschermingsgedachte die pensioen biedt. Denk hierbij aan een uitkering bij overlijden of arbeidsongeschiktheid. Wanneer een werkgever een eigen pensioenvoorziening aanbiedt, is het in principe mogelijk voor werknemers om af te zien van deelname. De wet biedt deze ruimte, hoewel dit zelden verstandig is.
In het verleden werd vaak gebruikgemaakt van zogenaamde afstandsverklaringen. Dit leek voordelig voor de werkgever, omdat er dan geen premies hoefden te worden afgedragen. Toch waarschuwen wij vanuit onze adviespraktijk sterk tegen dit soort constructies. Nederlandse rechters hebben keer op keer geoordeeld dat pensioen en de bijbehorende risico’s voor werknemers en hun partners complex zijn, en dat werknemers vaak niet volledig overzien welke gevolgen afzien van pensioen kan hebben.
De zorgplicht van de werkgever weegt hierbij zwaar. Stel dat een werknemer na vijf jaar dienstverband overlijdt zonder pensioenregeling, terwijl er bij indiensttreding een afstandsovereenkomst is getekend. De partner kan in zo’n geval alsnog aanspraak maken op een nabestaandenpensioen. De rechter heeft al vaak geoordeeld dat de partner niet volledig op de hoogte was van de risico’s bij zo’n afstandsverklaring, waardoor de werkgever alsnog het nabestaandenpensioen uit eigen middelen moet betalen – en dat vaak levenslang.
Een gedegen pensioenadvies is daarom essentieel. Zo voorkom je als werkgever onverwachte claims en waarborg je de financiële zekerheid van je werknemers en hun nabestaanden.
Conclusie verplicht pensioen
Wanneer er een regeling binnen het bedrijf van toepassing is, dan is dit in de meeste gevallen verplicht. Als er een vrijwillig pensioen wordt aangeboden, dan is het zaak om iedereen deel te laten nemen. Heb je nog vragen en/of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Bel naar 088 9000 900, stuur een mail naar info@pensioenvizier.nl of laat je gegevens hier achter! Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op en het eerste gesprek is altijd vrijblijvend!
Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!
Voor werknemers is pensioen ver weg, ingewikkeld en abstract. Toch is het belangrijk om na te denken over hun financiële toekomst. Hierbij komt pensioencommunicatie om de hoek kijken! Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!