145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioen bij verschillende werkgevers

Pensioenen overdragen naar de nieuwe pensioenuitvoerder heet ook wel, waardeoverdracht. Je kan dan kleine of meerdere pensioenen samenvoegen. Een waardeoverdracht zorgt ervoor dat je de opgebouwde waarde van het pensioen dat je bijvoorbeeld hebt opgebouwd bij je oude werkgever overdraagt naar de pensioenuitvoerder van je huidige werkgever. Een voordeel van waardeoverdracht is dat jouw pensioen niet verdeeld is over verschillende pensioenuitvoerders. Hierdoor wordt alles een stuk overzichtelijker! Gedurende je carrière komt het wellicht voor dat je van baan en dus ook van werkgever switcht. Hierdoor bouw je verschillende pensioenen op bij diverse pensioenuitvoerders, het ene pensioen groter dan het andere.

Direct naar:

Klein pensioen laten uitbetalen, verstandig?

Meerdere pensioenen samenvoegen, waarom is dat belangrijk? De AFM licht het toe. Voorheen was het makkelijker om kleine pensioenen vroegtijdig af te kopen. Tegenwoordig wordt dat iets lastiger gemaakt en moet er eerst moeite worden gedaan voordat de keuze afkoop ter sprake komt. Afkoop klinkt leuk, je kan het geld nu misschien wel goed gebruiken, maar is dit überhaupt wel verstandig? Met het oog op jouw pensioendatum niet. Meerdere pensioenen samenvoegen is namelijk ook een optie waar tegenwoordig door de overheid op gestuurd wordt.

Bekijk of PensioenVizier iets voor jouw is!

Van druppelen word je nat!

Ook de wat kleinere pensioenen moet je koesteren. Vroegtijdig afkopen van kleine pensioenen gaat namelijk wel ten koste van je pensioen voor later. Je kan dan denken: “dat komt later wel”. Echter vergeet je dan, dat wanneer je pas later begint met het opbouwen van pensioen, je een veel hogere inleg nodig hebt om te komen waar je wilt zijn op pensioendatum. We bedoelen hiermee: datgene wat je later nodig hebt om je huidige levensstandaard te behouden. Met het oog op jouw pensioendatum is het dus vaak verstandiger om deze pensioenen nog niet uit te laten keren.

Vanaf 1 augustus is het systeem Automatische waardeoverdracht kleine pensioenen in werking gesteld. Dit systeem zorgt ervoor dat kleine pensioenen niet zo snel meer afgekocht kunnen worden. Pensioenuitvoerders kunnen hiermee kleine pensioenen direct over dragen naar een nieuwe pensioenuitvoerder indien deze er is. Sommige uitvoerders doen dit automatisch en anderen nog niet. Je kan hier wel zelf een verzoek indienen tot waardeoverdracht. Wat een klein pensioen is, wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de belastingdienst.

Is waardeoverdracht pensioen voordelig?

Een voordeel van waardeoverdracht is dat jouw pensioen niet verdeeld is over verschillende pensioenuitvoerders. Of het voordelig is, hangt echter af van jou persoonlijke situatie. PensioenVizier helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Zo’n waardeoverdracht kun je te allen tijde aanvragen wanneer je in dienst treedt bij een nieuwe werkgever. Hierdoor wordt alles een stuk overzichtelijker. Daarentegen is het niet in alle gevallen voordelig om een waardeoverdracht aan te vragen. Op basis van jouw leeftijd, risicoprofiel, oud en nieuw pensioen kan er een keuze gemaakt worden.

Nieuw pensioenstelsel: wat je moet weten als werkgever

Voorbeeld waardeoverdracht

Je hebt een defensief (voorzichtig) risicoprofiel en een wat hogere leeftijd (50+). Jouw pensioen heeft een garantie uitkering op de einddatum. Dan is het onverstandig om de reservewaarde over te dragen naar een beschikbare premieregeling zonder garantieaanspraken. Deze manier van pensioen opbouwen bestaat namelijk volledig uit het beleggen van de pensioenwaarde.

Denk aan het nabestaandenpensioen

Waardeoverdracht kan overigens nadelig zijn indien er sprake is van overdracht van een opbouwregeling voor het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum, naar een regeling waarin het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum alleen op risicobasis is verzekerd. Treedt de deelnemer na de waardeoverdracht uit dienst en overlijdt hij daarna, dan ontvangt de achterblijvende partner in dit geval geen partnerpensioen.

Waardeoverdracht wordt simpeler

Het uitvoeren van een waardeoverdracht neemt vaak lange tijd in beslag, minimaal een jaar! Dit heeft er mee te maken dat er verschillende partijen bij betrokken zijn en dat deze partijen allemaal akkoord moeten geven. Zo ook de Nederlandse Bank.

Hier is sinds 2020 een makkelijkere manier voor gevonden in samenwerking met verschillende pensioenuitvoerders. Een overdracht kan nu aangevraagd worden via: mijnwaardeoverdracht.nl/welkom. Hierdoor verkort de doorlooptijd naar een aantal weken. Nog niet alle maatschappijen hebben zich aangesloten, maar dit blijft groeien.

Waardeoverdracht wordt simpeler

Wij vereenvoudigen complexe zaken voor je. Je pensioen wordt duidelijk en je weet waar je aan toe bent. Samen doorlopen we jouw persoonlijke situatie en geven daarop een passend advies. Daarbij helpen wij je ook bij de uitvoering van dit advies. Dit scheelt jou een hoop tijd (en kopzorgen) zodat jij je kan focussen op belangrijkere dingen.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Laat hier je gegevens achter, Bezoek onze contactpagina of bel naar (088) 9000 900

Creer inzicht in jouw pensioen!

Hoeveel pensioen kan jouw werknemer verwachten en wanneer? Wat als de AOW-datum en de pensioenleeftijd niet op elkaar aansluiten? Welke risico’s zijn er verbonden aan een pensioenregeling en welke keuzemogelijkheden heeft de werknemer? Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.