Pensioen voor 2 personen
In 2018 besluit Willem om een eigen bedrijf op te starten. Na een grondig werkingssfeeronderzoek blijkt dat het bedrijf niet onder een CAO en bedrijfstakpensioenfonds valt. Het bedrijf blijkt na een jaar succesvol en in 2019 werken er inmiddels 2 werknemers. Willem wil graag voldoen aan een goed werkgeverschap en wil zijn werknemers een voorziening voor pensioen aanbieden.
Gezien het aantal werknemers twijfelt Willem of hij een pensioenregeling moet aanbieden of een compensatie moet geven in het loon, waarmee de werknemer zelf iets kan regelen. Uiteraard zijn beide goed, echter zitten er een aantal haken en ogen aan beide opties. In dit artikel worden beide opties in grote lijnen uitgewerkt.
Collectief pensioen
Het aanbieden van pensioen is een steeds belangrijker wordende arbeidsvoorwaarde. Het wordt een steeds belangrijker onderdeel van een onderhandeling en het uiteindelijke arbeidscontract. Pensioen voor 2 personen lijkt misschien duur of ingewikkeld, maar dit kan echt meevallen!
Er zijn namelijk veel opties voor het inrichten van een pensioenregeling. Denk aan een basisregeling met de focus op dekking voor nabestaanden of toch een maximale staffel. Spreek je een vaste werknemersbijdrage af of draag je als bedrijf zelf alle premie af? Er zijn een aantal voordelen van een pensioenregeling voor 2 personen:
- De bijdrage van de werknemer wordt bruto ingehouden op het loon, dus geen gedoe achteraf.
- De pensioenkosten zijn aftrekbaar voor het bedrijf
- Je valt onder de pensioenwet dus je hebt zekerheid dat het voor pensioen wordt gebruikt.
Uiteraard zijn er ook nadelen:
- Het valt onder de pensioenwet en daarom gebonden aan een aantal regels, zoals een levenslange uitkering
- Ja…het kost inderdaad geld. Maar beter gezegd: het is een investering in je personeel
Wat zijn andere opties?
Een compensatie in het loon is een andere optie om pensioen voor 2 personen te regelen. Door een bepaalt bedrag als compensatie in het brutoloon te verwerken, wordt de mogelijkheid gegeven aan de werknemers om zelf iets te regelen voor hun pensioen. Vaak wordt dit een (bancaire) lijfrente, soms wordt dit een auto. Dat is het nadeel aan een compensatie, je weet als werkgever niet waar het voor gebruikt wordt. Uiteraard is dit de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf, maar gaat de compensatie zijn doel voorbij. Ook aan een compensatie in het loon zijn voor- en nadelen verbonden om te beginnen met de voordelen:
- Een compensatie geeft vrijheid, of het nou in een lijfrente terecht komt of ergens anders.
- Mocht het een lijfrente worden dan is de inleg flexibel, maar ook de uitkering!
Een aantal nadelen:
- Als werkgever geef je “extra” bruto loon dit betekent dat je ook belasting en werkgeverslasten betaalt over dit stukje extra loon. Je betaalt als werkgever ongeveer 30% meer dan wanneer je een bijdrage in de pensioenregeling doet.
- Een compensatie is vrij besteedbaar, je geeft een compensatie met de intentie dat de werknemer zelf iets kan regelen voor zijn pensioen. Het bijdragen aan het kopen van een nieuwe auto was eigenlijk niet de bedoeling.
Er kan dus op verschillende manieren pensioen voor 2 personen worden aangeboden. Wanneer er meer dan 5 werknemers in dienst zijn dan is het informeren naar een pensioenregeling aan te bevelen. We kijken graag met je mee voor een passende pensioenregeling welke voldoet en past bij de huidige situatie.
Of het nou een pensioen voor 2 personen, 20 personen of 200 personen is, er zijn keuzes genoeg. Dit maakt de beslissing niet altijd even makkelijk, maar daar helpen we je graag bij!
Het is dus afhankelijk van de situatie, maar laat je goed informeren over de mogelijkheden. Ook voor 2 personen kun je een goed pensioen regelen. PensioenVizier kan en wil je hierbij graag van dienst zijn!
Wij zijn erg kritisch als het gaat om financiële dienstverleners, maar na het kennismakingsgesprek met PensioenVizier hadden we geen twijfels meer.
Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!
Voor werknemers is pensioen ver weg, ingewikkeld en abstract. Toch is het belangrijk om na te denken over hun financiele toekomst. Hierbij komt pensioencommunicatie om de hoek kijken! Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!