Kennisbankartikel:

Pensioenvoorziening voor personeel

Pensioenvoorziening voor personeel

Als je aan een pensioenvoorziening voor personeel begint zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo moet je kijken of je onder een pensioenfonds valt.

Als je aan een pensioenvoorziening voor personeel begint, is het belangrijk om eerst uit te zoeken of je niet onder een verplicht bedrijf(stak) pensioenfonds valt. De wet BPF voorziet hierin. Je bent dus verplicht aangesloten bij een pensioenfonds als je werknemers een bepaalde werkzaamheid uitvoeren (personele werkingssfeer). Of als je bedrijf bepaalde werkzaamheden uitvoert (materiele werkzaamheden). Start je een pensioenvoorziening via PensioenVizier op, dan zit daar automatisch een onderzoek in of je onder een pensioenfonds valt. Dit noemen we een BPF check of een werkingssfeeronderzoek.

Doet iedereen mee?

Heb je eenmaal een pensioenvoorziening voor personeel dan doet iedereen mee. Dit is ook vaak vastgelegd door de uitvoerder in de uitvoeringsovereenkomst.

Vaak worden er afstandsovereenkomsten met werknemers gesloten. Dit is zeer risicovol. Ook al staat er in de overeenkomst dat de werknemer en diens partner afzien van pensioenaanspraken, dan kan de werknemer zich beroepen op dwaling. Vaak omdat de impact van zijn beslissing niet duidelijk gecommuniceerd werd. Zo is de werkgever dan toch verplicht om pensioen of nabestaandenpensioen uit te keren, terwijl dit niet gedekt was. Vaak gaat dit om veel geld en soms gaan bedrijven hieraan failliet. Afstandsverklaringen of afstandsovereenkomsten werken dus niet!

Neem hier contact met ons op!

Kan ik groepen werknemers uitsluiten?

Kan ik werknemers uitsluiten bij een pensioenvoorziening voor personeel? Ja, dat kan, maar er zijn wel een paar “haken en ogen”. Er mag o.a. GEEN onderscheid gemaakt worden op basis van geslacht, voltijd of deeltijd werken. De uitsluiting kan op basis van de functie van een groep mensen. Bijvoorbeeld “sales”. Als op de salesafdeling alleen maar dames werkzaam zijn, dan kan dit gezien worden als discriminatie. Bij een rechter delf je als werkgever dan al snel het onderspit.

Als je uitsluit op functie dan moeten de functies duidelijk op de loonstrook staan, in het arbeidscontract en in het pensioenreglement. De uitsluiting moet bovendien goed worden gecommuniceerd in het personeelsreglement.

Is de pensioenvoorziening voor het personeel ook af te schaffen?

Stoppen is lastig. Pensioenvoorziening voor personeel is immers uitgesteld loon. Juist omdat het loon is, is het lastig om de pensioenvoorziening in te trekken. Je dient een paar stappen te nemen om dit voor elkaar te krijgen.

Ben jij consultant en wil je meer weten over pensioen? Klik dan hier!

Kan ik ook (bancair) sparen?

Over het algemeen wordt er belegd in life cyclus. Dit zijn beleggingsvormen waarbij er steeds minder risico gelopen wordt als het personeelslid ouder wordt. Natuurlijk zijn er meer vormen mogelijk zoals:

  • Zelf fondsen kiezen
  • Zelf aandelen kiezen
  • Iedereen in een vast fonds (geen enkele keuze)

Wat levert een pensioenvoorziening voor personeel op?

Een pensioenvoorziening voor personeel levert een aantal zaken op.

Een pensioenvoorziening voor personeel houdt de voordeur iets verder open en de achterdeur wat dichter. Met andere woorden, bij een sollicitatiegesprek kun je melden dat er een (goed) pensioen is.

Er is wel een zorggedachte. Natuurlijk sparen we voor later, maar ook bij overlijden is er een nabestaandenpensioen. Zo wordt er ook bij langdurige ziekte de premie voor het pensioen doorbetaald.

Wat kost een pensioenvoorziening voor personeel?

Dat ligt eraan. Een goudgerand pensioen is nu eenmaal duurder dan een karig pensioen. We hebben een rekenmodel gemaakt. Je voert drie variabelen in en je ziet gelijk vijf(!) offertes.

Bereken hier jouw collectief pensioen!

Hoe communiceer ik het pensioen met mijn werknemers?

Dit is cruciaal. Als er eenmaal een pensioenregeling is dan is het belangrijk om dit goed te communiceren. Hier volgen een paar redenen:

  1. Als werkgever stop je er geld in. Je investeert in jouw personeel. Dat mogen ze best weten en communiceer dat vooral ieder jaar!
  2. De werknemer heeft een eigen bijdrage. Waar komen ze op uit? Zijn ze tevreden met de uitkomst. Ook hier is transparantie het toverwoord.
  3. Er zijn overlijdensdekkingen binnen de pensioenvoorziening voor personeel. Belangrijk dat de werknemers dat ook weten!
  4. Ook bij langdurige arbeidsongeschiktheid wordt de premie doorbetaald. Zelfs als de betreffende medewerker uit dienst is. Belangrijk om te weten.

 

Meer weten over het pensioen? Bekijk dan ook onze interessante pensioentips. Je kunt ook contact met ons opnemen, door hier te klikken of door het formulier hieronder in te vullen! Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar op 088-9000900. Het eerste gesprek is volledig vrijblijvend!

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.