160+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Valt jouw bedrijf onder een pensioenfonds?

”Valt mijn bedrijf onder een pensioenfonds” is een vraag die ondernemers vaak hebben. Veel bedrijven vragen zich af of ze onder een verplichte pensioenfonds vallen. In onderstaand artikel leggen we uit wanneer je wel en wanneer je niet onder een pensioenfonds valt.

Direct naar:

Ons bedrijf heeft een internationaal karakter en ook niet-Nederlandse werknemers in dienst. Dit was geen probleem voor PensioenVizier: alle communicatie verliep in het Nederlands en Engels.

– Alexander van Voorst tot Voorst
CORUM
Alexander

Misvattingen over verplicht pensioenfonds

Accountant

Jouw accountant zegt dat jouw bedrijf niet onder een pensioenfonds valt. Echter Accountants bepalen niet of jouw bedrijf onder een pensioenfonds valt of niet. Dit is en blijft immers een eigen verantwoordelijkheid van het bedrijf.

Mijn is bedrijf niet aangemeld bij een pensioenfonds

“Ik ben niet aangemeld, dus ik zit in een “vrije sector” “. Dat is ook fout! Het kan zijn dat je niet bent aangemeld en dat je momenteel onder de radar van het pensioenfonds zit. Zodra het pensioenfonds jouw bedrijf in beeld krijgt, ben je de klos. Ze gaan dan pensioenpremies innen vanaf het eerste moment dat je personeel in dienst hebt genomen. Dit kan dus erg veel geld kosten en leidt soms tot faillissementen!

Omzet bedrijf is te laag om in een pensioenfonds te vallen

Jouw omzet is te laag om in het pensioenfonds te vallen. Echter is de omzet niet altijd bepalend of je in het pensioenfonds hoort of niet. Wat dan wel….? Hieronder meer.

Of jouw bedrijf onder een pensioenfonds valt, staat gepubliceerd in de Staatscourant.
Het is immers een cao en dat is dwingend recht. Dat wil dus zeggen dat het een verplichtstelling is voor iedereen die in Nederland zijn of haar bedrijf heeft gevestigd.
In de Staatscourant staan de insluitings- en uitsluitingscriteria. Aan de hand van deze in- en uitsluitingscriteria valt jouw bedrijf in of buiten het pensioenfonds.

Neem geen risico, neem contact met ons op!

Verplicht pensioen gaat vaak om twee begrippen:

1. Materiële werkingssfeer

Hiermee bedoelen we wat een bedrijf allemaal doet. Met andere woorden welke werkzaamheden verricht het bedrijf als geheel? Dit is van invloed of jouw bedrijf onder een pensioenfonds valt.

2. Persoonlijke werkingssfeer

Hiermee bedoelen we de werkzaamheden die individuen of groepen werknemers doen.

Ook omzet is vaak een factor die meedoet in deze criteria. Als 95% van de omzet van het bedrijf uit een groothandel komt en 5% van de omzet komt uit werkzaamheden die onder de metaal vallen, dan hoort het bedrijf gewoon bij de groothandel. Bovendien is dit allemaal na te lezen in de diverse publicaties van de Staatscourant. In dit geval valt jouw bedrijf onder een pensioenfonds.

Geen zin, tijd of capaciteit om uit te zoeken of je bedrijf onder een pensioenfonds valt?

Doe de BPF (Bedrijfs Pensioen Fonds) check.

Wij zoeken voor je uit hoe het echt zit. Geen wazige verhalen maar degelijk onderzoek met een fraai rapport.

valt jouw bedrijf onder een pensioenfonds

Dit rapport komt tot stand na drie activiteiten:

1. Een bedrijfsbezoek

We bezoeken jouw bedrijf en lopen de diverse afdelingen door. Daarbij beschrijven we je werkzaamheden in de materiële werkingssfeer en de persoonlijke werkingssfeer. Daarbij maken we foto’s om één en ander te verduidelijken waar nodig. We analyseren jouw jaarcijfers in de context van de cao-verplichtstellingen.

2. We lezen je website

Ook op je website staat vermeld wat je zoal doet. Vaak wijkt dit enigszins af van de werkelijkheid. Daarnaast controleren en stemmen wij af wat wenselijk is.

3. Wij lezen de KvK-stukken

Ook in deze stukken is het belangrijk dat de juiste werkzaamheden vermeld staan.

Kortom, op basis van de drie bovenstaande zaken scannen we dus de diverse pensioenfondsen en bekijken of jouw bedrijf onder een pensioenfonds valt of niet.

De test: heb ik een pensioenregeling nodig?

Pensioenfonds en het IT bedrijf

Een case:
Een bekend IT bedrijf uit de regio heeft 22 man in dienst. Ze zijn er van overtuigd dat ze niet onder een pensioenfonds vallen. Zo hebben ze een aantal personeelsleden bij grote bedrijven gestationeerd. Hier is zoveel werk dat deze mensen hun 8 uur beter bij het bedrijf kunnen doorbrengen dan op het hoofdkantoor. De technische dienst en facilitaire zaken plannen de werkzaamheden van deze mensen in.

Op een dag werd het bedrijf aangeschreven door het pensioenfonds van de ABU. Daarnaast vond ABU dat de IT organisatie aan het uitzenden was. Dit is een langslepende rechtszaak geworden waarin de ABU in het gelijk gesteld werd. Waardoor de IT-onderneming jarenlange pensioenpremies moest gaan betalen aan de ABU. Dit liep in de tonnen!

Zeker weten dat jou dat niet gebeurt….? Neem contact met ons op via 088-9000 900 of vul het formulier hieronder in!

Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!

Als werkgever heb je een zorgplicht voor je werknemers. Sinds de Wet pensioencommunicatie (2015) in werking is getreden, wordt de werkgever ook grotendeels verantwoordelijk gehouden voor het informeren en begeleiden van de werknemers omtrent hun pensioen. Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.