Moet ik mijn pensioendatum vervroegen of uitstellen? In principe moet je niks. Wat wil je zelf? Als je dat weet is het zaak om te kijken wat er financieel mogelijk is.
Als je eerder stopt met werken kost dit op twee manieren geld, je bouwt niet meer op en je begint eerder met het opmaken van je reserves. Het tegenovergestelde is ook waar. Als je langer doorwerkt verbeter je jouw pensioen aanzienlijk. Natuurlijk kan je wel eerder stoppen met werken, maar je zult dit wel met een eerdere inleg moeten compenseren!

Stel je wilt eerder stoppen met werken. Misschien heb je het gevoel dat je je kinderen niet genoeg aandacht geeft, omdat je teveel bezig bent met je onderneming. Of dat jij je moeder te weinig bezoekt in het bejaardentehuis. Na jarenlang hard werken, wil je meer tijd voor jezelf, je familie en je vrienden. Dat is volkomen begrijpelijk. Je vraagt je af “kan ik mijn pensioendatum ook vervroegen?” Zorg ervoor dat je voldoende financiële middelen hebt om je pensioenjaren te ondersteunen en overweeg de mogelijke impact op je bedrijf en financiën. Bespreek je plannen eventueel met een financieel adviseur om ervoor te zorgen dat je een weloverwogen beslissing neemt die past bij jouw situatie en doelen.

Er zijn ook andere scenario’s mogelijk. Wanneer je een pensioentekort hebt is het uitstellen van pensioen een betere optie dan het vervroegen van de pensioendatum. Een pensioentekort ontstaat pas wanneer je merkt dat je in de toekomst meer pensioen wilt hebben dan je momenteel hebt! Naar ons idee gaat pensioen over een “levensstandaard”. De levensstandaard bereken je als volgt: kijk hoeveel er netto binnenkomt. Dus jouw inkomen als ondernemer plus het inkomen van je partner. Samen zorgt dat voor een netto besteedbaar inkomen per maand. Trek daar je maandelijkse spaarstorting van af. Je hebt dan je levensstandaard te pakken. Wanneer je bij een pensioentekort besluit je pensioen te vervroegen moet je dus zuiniger gaan leven.

Wil jij weten wat er financieel mogelijk is? Wij rekenen dat voor je uit, zodat je weet wat er mogelijk is. Dit doen we in heldere rapporten met mooie grafieken. Duidelijker kan het haast niet.

Lees er hier meer over.