Wat is pensioengrondslag

Wat is pensioengrondslag?

Pensioengrondslag is het gedeelte van je salaris waarover je pensioen opbouwt. De hoogte hiervan verschilt per werkgever. Het is daarom belangrijk om dit goed met je werkgever te bespreken. In de video hierboven krijg je ook meer uitleg over het onderwerp!

Weten wat de pensioengrondslag in 2021 is? Klik dan op deze link!

Direct naar

Uitleg over pensioengrondslag

Het pensioen bouw je op over slechts een gedeelte van jouw loon. Je bouwt dus geen pensioen op over het gehele salaris. De pensioengrondslag is het gedeelte van het loon waarover je wél pensioen opbouwt.
De overheid houdt namelijk rekening met de AOW. De AOW-franchise is een drempelbedrag, want over dit gedeelte van je salaris mag je geen pensioen opbouwen. Je krijgt immers al AOW. Deze AOW-franchise wordt daarom in mindering gebracht op jouw loon en over het bedrag dat overblijft, bouw je je pensioen op.

Kortom: de pensioengrondslag berekenen we door de franchise van het salaris af te halen. Een voorbeeld zie je hieronder weergegeven.

Salaris
Franchise  –
————
= Pensioengrondslag

De AOW-franchise

De AOW-franchise is zoals gezegd het bedrag dat van jouw loon wordt afgetrokken. De hoogte van de AOW-franchise verandert ieder jaar. De overheid stelt dit bedrag vast. Over het algemeen wordt deze jaarlijks met een klein bedrag verhoogd.

De AOW-franchise verandert dus jaarlijks en bovendien is deze niet gelijk voor iedere branche. Jouw pensioenadviseur kan jou het beste vertellen wat de huidige AOW-franchise is voor jouw branche.

Voorbeeld:

Je salaris is vierendertigduizend euro en de franchise is veertienduizend euro, dan is de pensioengrondslag dus twintigduizend euro.

€34.000,-
€14.000,-        –
————
€20.000,-

Over deze twintigduizend euro bouw je pensioen op en dat noemen we de pensioengrondslag.

Vraag hier een gratis gesprek aan!

Meer weten?

Heb je hier nog vragen over? Of heb je andere pensioengerelateerde vragen? Wij helpen je graag. Je kunt contact met ons opnemen via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op.

Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend.

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.