Wat is pensioengrondslag

Wat is pensioengrondslag?

Pensioengrondslag is het gedeelte van je salaris waarover je pensioen opbouwt. De hoogte hiervan verschilt per werkgever. Het is daarom belangrijk om dit goed met je werkgever te bespreken. In de video hierboven krijg je ook meer uitleg over het onderwerp!

Uitleg over pensioengrondslag

Het pensioen bouw je op over slechts een gedeelte van jouw loon. Je bouwt dus geen pensioen op over het gehele salaris. De pensioengrondslag is het gedeelte van het loon waarover je wél pensioen opbouwt.
De overheid houdt namelijk rekening met de AOW. De AOW-franchise is een drempelbedrag, want over dit gedeelte van je salaris mag je geen pensioen opbouwen. Je krijgt immers al AOW. Deze AOW-franchise wordt daarom in mindering gebracht op jouw loon en over het bedrag dat overblijft, bouw je je pensioen op.

Kortom: de pensioengrondslag berekenen we door de franchise van het salaris af te halen. In de video wordt een voorbeeld getoond.

De AOW-franchise

De AOW-franchise is zoals gezegd het bedrag dat van jouw loon wordt afgetrokken. De hoogte van de AOW-franchise verandert ieder jaar. De overheid stelt dit bedrag vast. Over het algemeen wordt deze jaarlijks met een klein bedrag verhoogd.

De AOW-franchise verandert dus jaarlijks en bovendien is deze niet gelijk voor iedere branche. Jouw pensioenadviseur kan jou het beste vertellen wat de huidige AOW-franchise is voor jouw branche.

Alles weten over JOUW pensioensituatie?

Meer weten?

Wil je meer weten over de pensioengrondslag? Of over andere pensioen gerelateerde zaken? Neem dan vooral contact met ons op!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.