Kennisbankartikel:

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) of freelancer behoor je tot een groeiende groep. Van schilders tot accountants, van webdesigners tot interim- managers. ZZP’ers hebben gemeen dat zij voor eigen rekening en risico werken. Tijdens een periode van ziekte of bij gebrek aan opdrachten kun je niet terugvallen op een uitkering. Wel kun je gebruik maken van verschillende regelingen die bedoeld zijn om ondernemerschap te stimuleren. Belangrijke regels en regelingen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP zijn:

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (=AOV)

Een goede en betaalbare manier om jezelf als ondernemer te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid is het nemen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Je wordt voorzien in een periodieke uitkering bij ziekte of invaliditeit. Zo ben je toch in staat om jouw vaste lasten te betalen, ook al kun je (tijdelijk) niet werken.

Voor wie is de verzekering van belang?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is opgezet voor zelfstandig ondernemers. Als zelfstandig ondernemers worden aangemerkt:

In het algemeen gelden er een paar goede redenen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering als ZZP’er, ondernemer of zelfstandige, freelancer af te sluiten:

  • Er zijn geen andere inkomstbronnen, waarop je kunt terugvallen als je als ZZP arbeidsongeschikt raakt.
  • De organisatie is verplicht om een AOV af te sluiten.
  • De bank eist, dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, in verband met jouw hypotheek.

zzp en AOV

Wat kost een AOV?

De kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een ZZP’er zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • Wachttijd; dit kan variëren van 30 dagen tot 2 jaar. Hoe langer de wachttijd hoe lager de prijs. Je neemt zelf immers meer risico.
  • Beroeps of passende arbeid; beroeps AOV is je eigen beroep. Passende arbeid is passend bij je ervaring en opleiding. Dat kan dus iets heel anders zijn….
  • Drempelpercentage; dit begint bij 25% arbeidsongeschiktheid en eindigt bij 80% arbeidsongeschiktheid. De 80% variant is duidelijk veel goedkoper maar je krijgt dan ook alleen een uitkering als je 80% of meer arbeidsongeschikt bent.
  • Uitkeringsduur; dit kan 5 -10 jaar duren. Maar in de regel is dit tot het einde van het contract.
  • Eindleeftijd; je kan jezelf natuurlijk verzekeren tot je 55ste. Dit is lekker goedkoop, echter als je iets krijgt voor je 55ste dan is het vaak lastig om weer een AOV af te sluiten tot je 67ste of later.

Hoeveel betaal ik voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De standaardpremie blijft, omgerekend met een indexering voor de inflatie, gedurende de hele looptijd gelijk. Je kan ook kiezen voor een leeftijdsgebonden tarief. De premie wordt hoger naarmate je ouder wordt en het risico voor de verzekeraar toeneemt. Wie het standaardtarief kiest, betaalt op jongere leeftijd relatief te veel, maar op latere leeftijd relatief lage kosten

Bij het standaardtarief voor zelfstandigen worden de tarieven in feite gemiddeld. Bekijk hier wat voor jou het goedkoopste is!

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP afsluiten

Houd altijd rekening met het risico op een verminderende arbeidsgeschiktheid. Stel daarom je inkomen veilig met een goede AOV. Wij vragen altijd voldoende offertes aan. Daarnaast vergelijken we de voorwaarden van de verzekering goed met jouw wensen. Met een AOV bent je tegen een redelijke premie goed verzekerd. Hierdoor heb je een passend vervangend inkomen wanneer dat nodig is.

Heb je vragen..? Bel 088-9000900 of vul even je gegevens in!

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.