150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Wat is deeltijdpensioen?

Je herkent het vast wel, de werkdagen lijken wat langer en je bent toch wat vermoeider na een werkdag. Gelukkig mag je over een paar jaar met pensioen of ga je met deeltijd pensioen. Je kijkt er reikhalzend naar uit. Maar wat nou als je nu al een of twee dagen in de week minder gaat werken? Stel dat dat tot de mogelijkheden behoort?

Direct naar

Deeltijd pensioen is populair

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van deeltijdpensioen, dit komt doordat de AOW leeftijd verder doorstijgt. Op dit moment is de maximale AOW leeftijd 67 jaar en 3 maanden, maar als de levensverwachting doorstijgt dan gaat de AOW datum ook omhoog. Veel mensen willen toch graag (deels) eerder stoppen met werken.

Wat is deeltijdpensioen?

Het antwoord zit al in de term “deeltijdpensioen”. Je gaat (voor een deel) met pensioen, maar je blijft nog wel werken. Dit kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, een aantal uur minder per dag of minder dagen per week.

Dit deeltijdpensioen kan betaald worden uit drie bronnen:

  1. opgespaarde vrije dagen en/of
  2. het naar voren halen van (een deel) van jouw pensioen of
  3. genoegen nemen met minder inkomen
Eeder stoppen met werken? Klik hier!

Voor- en nadelen van Deeltijdpensioen

Het grootste nadeel wat wij te horen krijgen is dat werknemers niet precies weten waar ze aan toe zijn. Als werknemer wil je graag weten of je jouw levenstandaard kunt handhaven. Vaak is dit een complexe materie voor de werknemer. Wij helpen je! We kunnen precies aangeven wat er netto na de veranderingen binnenkomt. Zo sta je niet voor verassingen en heb je zekerheid.

Natuurlijk wissel je (vaak) wat pensioen in om nu wat te minderen. Ook kun je misschien gebruik maken van de RVU (Regeling Vervroegd Uittreden)

Deze RVU zit als volgt in elkaar. Het is een fiscale regeling die van 2022 tot 2025 geldt. In feite mag je maximaal 36 maanden eerder stoppen (voor AOW datum). Deze maanden worden vaak -zonder fiscale boete- gefinancierd door de werkgever. Maak je gebruik van de RVU, dan stopt je dus met werken en stopt ook de pensioenopbouw. Binnen de huidige wet- en regelgeving is het niet mogelijk om de pensioenopbouw vrijwillig voort te zetten. Ook de bescherming tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid en overlijden is niet van toepassing. Wil je hier meer informatie over? Neem dan eenvoudig contact op!

Kan ik ook met deeltijdpensioen?

Ja natuurlijk! Het is dan de vraag met hoeveel geld je rond wil en kan komen. Deze duidelijkheid geeft inzicht in de mogelijkheden.

Hoe ziet mijn financiële plaatje eruit als ik met deeltijdpensioen ga?

Wij inventariseren wat je hebt en wat je levensstandaard nu is. Op basis daarvan gaan we verder. We maken daar letterlijk een plaatje van. Zo heb je direct inzichtelijk wat de gevolgen voor jou zijn.

Natuurlijk onderbouwen we het met cijfers. Deze cijfers zijn netto per maand en we berekenen jaar na jaar. Zo weet je ook je netto inkomen over 5, 10 en 20 jaar.

Krijg inzicht in jouw pensioen.

Er zijn al veel hulpmiddelen om inzicht te krijgen in jouw pensioen. Zo is er het portaal van www.mijnpensioenoverzicht.nl Hier kun je inloggen met je DIGID en krijg je al jouw oude pensioenen te zien. Netto, maar ook bruto.

Wil je een totaaloverzicht met jouw partner erbij ook dat kan via deze site!

Advies nodig?

Deeltijdpensioen doe je maar één keer in je leven. Voordat je deze belangrijke en toch wel spannende stap zet is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent, ook nadat je minder gaat werken. Je wilt natuulijk niet dat je leuke dingen moet laten omdat je eindelijk aan het genieten bent van je welverdiende rust! Neem daarom vandaag nog contact op! Wij berekenen voor honderden medewerkers per jaar of zij met (deeltijd)pensioen kunnen. Kies voor een echte expert!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.