Heb jij een goede pensioenregeling?

Een goede pensioenregeling is bedoeld als aanvulling op het pensioen van de overheid (AOW). De AOW en het pensioen via de werkgever moet voldoende inkomen geven als de werknemer met pensioen gaat. Bovendien zijn overlijden en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid (vrijwel) automatisch meeverzekerd. In Nederland bouwt bijna iedereen, die in loondienst is, een pensioen op via de werkgever. Is dat bij jou nog niet zo? Of komt jouw regeling binnenkort te vervallen dan is dit artikel interessant.

Vraag een gratis adviesgesprek aan!
Direct naar

Wat zijn de voordelen van een goede pensioenregeling ?

Een goede pensioenregeling is tegenwoordig een populaire arbeidsvoorwaarde. Hieronder worden de voordelen van een goede pensioenregeling op een rijtje voor je gezet.

Pensioen als arbeidsvoorwaarde

Omdat vrijwel alle bedrijven pensioen aanbieden, is het uit concurrentie overwegingen vaak niet gewenst om hier een uitzondering op te maken. Bovendien zien medewerkers goede communicatie en een goede pensioenregeling als een mooie arbeidsvoorwaarde. De “goede communicatie” is hierbij het sleutelwoord. Individuele intakegesprekken, een jaarlijkse sessie met het personeel over hun regeling, de veranderingen in het pensioenlandschap zorgen ervoor dat ze de regeling (gaan) waarderen. Ook een werknemersportal (=een eigen pensioenwebsite) en een webapp op de telefoon vergroten het inzicht in hun eigen situatie.

Een goede pensioenregeling is goedkoper

Een belangrijk voordeel is dat een goede pensioenregeling goedkoper is dan het “zelf regelen”. Het beheer kost minder. Daarnaast is de uitvoering makkelijker dan wanneer iedereen een individueel pensioen regelt. Alle premies die deelnemers betalen gaan in één pot. Zo kunnen wij een groter bedrag laten beleggen door experts. Dit geld wordt gespreid belegd. Het risico van beleggen is daarmee kleiner dan wanneer iemand voor zichzelf belegt.

Iedere werknemer gelijk

Bij een goede pensioenregeling neemt iedere werknemer deel. Er zijn geen uitzonderingen. Bij beschikbare premieregelingen betalen alle werknemers een vlakke premie. Dat is een vast percentage over de pensioengrondslag. Pensioengrondslag is het salaris minus een drempelbedrag (franchise) Deze franchise in 2023 is €16.322. Afstandsverklaringen werken niet.

Goed geregeld bij ziekte

Ook tijdens langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid is er bij een goede pensioenregeling financieel iets voor je medewerkers geregeld. Iedereen wordt geaccepteerd bij de Wet Medische Keuringen. Voor nabestaandenpensioen en premievrijstelling is er geen keuring nodig. De wet medische keuring is niet van toepassing bij collectief pensioen.

Doe de test: is pensioen iets voor mij?

Eigen keuzes bij pensioen

Bij een verzekerd pensioen (niet cao gebonden) kiest de werkgever zijn pensioen. Vorm, hoogte en voorwaarden bepaalt de werkgever. Zijn er meer dan 50 personeelsleden dan beslist de OR mee. De bijdrage van de werkgever bepaalt de werkgever dus zelf.

Goede pensioenregeling

Nadelen van een collectief pensioen

Er is niks te kiezen. Het is een collectief pensioen. Dat wil zeggen één regeling voor iedereen. Ter vergelijking past iedereen een spijkerbroek maat 33? Bij sommige mensen zit hij als gegoten, maar bij een hoop mensen is deze maat 33 te klein of te groot. Er is dus geen sprake van maatwerk voor de individuele werknemer.

Pensioen verplicht betalen

Wanneer er eenmaal een goede pensioenregeling is, dan is het erg moeilijk deze te beëindigen. Iedereen doet verplicht mee. Afstandsverklaringen werken niet. In ons artikel over de afstandsverklaring leggen wij uit dat een afstandsverklaring onzin is en dat iedereen aangemeld dient te worden voor de pensioenregeling. Het bedrijf dat zijn werknemers niet aanmeldt, loopt een groot risico!

Indexeren leidt tot korten of kost erg veel

Op papier horen collectieve pensioenen mee te stijgen met de inflatie. Op dat streven is de premie in elk geval altijd gebaseerd geweest. Tot een paar jaar geleden was dat ook volstrekt normaal. In je eentje een meestijgend pensioen afsluiten is peperduur, dat kan eigenlijk alleen met een goede pensioenregeling.

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en ik ben mede-eigenaar van PensioenVizier. Sinds 2009 ben ik lekker bezig met pensioenen (vanuit Sneek). Vanaf 2015 ondersteun ik met veel plezier werkgevers over de aan te bieden pensioenregeling voor de medewerkers. Daarnaast informeer ik medewerkers over de pensioenregeling en alle mogelijkheden daarin.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.