Kennisbankartikel:

Goede pensioenregeling

Kennisbank » Goede pensioenregeling

Heb jij een goede pensioenregeling?

Een goede pensioenregeling is bedoeld als aanvulling op het pensioen van de overheid (AOW). De AOW en het pensioen via de werkgever moet voldoende inkomen geven als de werknemer met pensioen gaat. Bovendien zijn overlijden en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid (vrijwel) automatisch meeverzekerd. In Nederland bouwt bijna iedereen, die in loondienst is, een pensioen op via de werkgever. Is dat bij jou nog niet zo? Of komt jouw regeling binnenkort te vervallen dan is dit artikel interessant.

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Wat zijn de voordelen van een goede pensioenregeling ?

Een goede pensioenregeling is tegenwoordig een populaire arbeidsvoorwaarde. Hieronder worden de voordelen van een goede pensioenregeling op een rijtje voor je gezet.

Pensioen als arbeidsvoorwaarde

Omdat vrijwel alle bedrijven pensioen aanbieden, is het uit concurrentie overwegingen vaak niet gewenst om hier een uitzondering op te maken. Bovendien zien medewerkers goede communicatie en goede pensioenregeling als een mooie arbeidsvoorwaarde. De “goede communicatie” is hierbij het sleutelwoord. Individuele intakegesprekken, een jaarlijkse sessie met het personeel over hun regeling, de veranderingen in het pensioenlandschap zorgen ervoor dat ze de regeling (gaan) waarderen.

Een goede pensioenregeling is goedkoper

Een belangrijk voordeel is dat een goede pensioenregeling goedkoper is. Het beheer kost minder. Daarnaast is de uitvoering makkelijker dan wanneer iedereen een individueel pensioen regelt. Alle premies die deelnemers betalen gaan in één pot. Zo kunnen wij een groter bedrag laten beleggen door experts. Dit geld wordt gespreid belegd. Het risico van beleggen is daarmee kleiner dan wanneer iemand voor zichzelf belegt.

Iedere werknemer gelijk

Bij een goede pensioenregeling neemt iedere werknemer deel. Er zijn geen uitzonderingen. Bij een middelloonregeling betaalt iedere deelnemer hetzelfde premiepercentage. Bij beschikbare premieregelingen betalen werknemers een vast percentage per leeftijdsgroep. Bijvoorbeeld 20-25 jaar 4% en 26-30 jaar 5%. Afstandsverklaringen werken niet.

Goed geregeld bij ziekte

Ook tijdens langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid is er bij een goede pensioenregeling financieel iets voor je medewerkers geregeld. Iedereen wordt geaccepteerd bij de Wet Medische Keuringen. Voor nabestaandenpensioen en premievrijstelling is er geen keuring nodig. De wet medische keuring is niet van toepassing bij collectief pensioen.

Eigen keuzes bij pensioen

Bij een verzekerd pensioen (niet cao gebonden) kiest de werkgever zijn pensioen. Vorm, hoogte en voorwaarden bepaalt de werkgever. Zijn er meer dan 50 personeelsleden dan beslist de OR mee. De bijdrage van de werkgever bepaalt de werkgever dus zelf.

Goede pensioenregeling

Nadelen van een collectief pensioen

Er is niks te kiezen. Het is een collectief pensioen. Dat wil zeggen één regeling voor iedereen. Ter vergelijking past iedereen een spijkerbroek maat 33? Bij sommige mensen zit hij als gegoten, maar bij een hoop mensen is deze maat 33 te groot of te klein. Er is dus geen sprake van maatwerk voor de individuele werknemer.

Pensioen verplicht betalen

Wanneer er eenmaal een goede pensioenregeling is, dan is het erg moeilijk deze te beëindigen. Iedereen doet verplicht mee. Afstandsverklaringen werken niet. In ons artikel over de afstandsverklaring leggen wij uit dat een afstandsverklaring onzin is en dat iedereen aangemeld dient te worden voor de pensioenregeling. Het bedrijf dat zijn werknemers niet aanmeldt, loopt een groot risico!

Indexeren leidt tot korten of kost erg veel

Op papier horen collectieve pensioenen mee te stijgen met de inflatie. Op dat streven is de premie in elk geval altijd gebaseerd geweest. Tot een paar jaar geleden was dat ook volstrekt normaal. In je eentje een meestijgend pensioen afsluiten is peperduur, dat kan eigenlijk alleen met een goede pensioenregeling.

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.