150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Heb jij een goede pensioenregeling?

Een goede pensioenregeling is bedoeld als aanvulling op het pensioen van de overheid (AOW). De AOW en het pensioen via de werkgever moet voldoende inkomen geven als de werknemer met pensioen gaat. Daarnaast omvat een goede pensioenregeling automatisch voorzieningen voor overlijden en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. In Nederland bouwt bijna iedereen, die in loondienst is, een pensioen op via de werkgever. Is dat bij jou nog niet zo? Of komt jouw regeling binnenkort te vervallen, lees dan dit artikel!

Vraag een gratis adviesgesprek aan!
Direct naar

Wat zijn de voordelen van een goede pensioenregeling ?

Een goede pensioenregeling is tegenwoordig een populaire arbeidsvoorwaarde. Hieronder worden de voordelen van een goede pensioenregeling op een rijtje voor je gezet.

Pensioen als arbeidsvoorwaarde


Aangezien vrijwel alle bedrijven pensioenregelingen aanbieden, is het om concurrentieredenen vaak niet wenselijk om hiervan af te wijken. Bovendien beschouwen werknemers goede communicatie en een solide pensioenregeling als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. De “goede communicatie” is hierbij het sleutelwoord. Je moet dan denken aan individuele intakegesprekken, een jaarlijkse sessie met het personeel over hun regeling, de veranderingen in het pensioenlandschap zorgen ervoor dat ze de regeling (gaan) waarderen. Ook een werknemersportal (=een eigen pensioenwebsite voor jouw bedrijf) en een webapp op de telefoon vergroten het inzicht in hun eigen situatie.

Een goede pensioenregeling is goedkoper

Een belangrijk voordeel van een goede pensioenregeling is dat het over het algemeen goedkoper is dan individueel pensioenbeheer. Het beheer ervan is efficiënter en kost minder. Bovendien is de uitvoering eenvoudiger dan wanneer iedere werknemer zijn eigen pensioen moet regelen. Alle premies die deelnemers betalen worden samengevoegd, waardoor een groter bedrag beschikbaar is om door experts te laten beleggen. Dit geld wordt vervolgens gespreid belegd, waardoor het risico van beleggen kleiner is dan wanneer individuen zelf voor hun pensioenbeleggingen zouden zorgen.

Iedere werknemer gelijk

Bij een goede pensioenregeling neemt iedere werknemer deel. Er zijn geen uitzonderingen. Bij beschikbare premieregelingen betalen alle werknemers een vlakke premie. Dat is een vast percentage over de pensioengrondslag. Pensioengrondslag is het salaris minus een drempelbedrag (franchise) Deze franchise in 2024 is €17.545. Afstandsverklaringen werken niet.

Goed geregeld bij ziekte

Ook tijdens langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid is er bij een goede pensioenregeling financieel iets voor je medewerkers geregeld. Iedereen wordt geaccepteerd bij de Wet Medische Keuringen. Voor nabestaandenpensioen en premievrijstelling is er geen keuring nodig. Omdat de wet medische keuring niet van toepassing is bij collectief pensioen.

Doe de test: is pensioen iets voor mij?

Eigen keuzes bij pensioen

Bij een verzekerd pensioen (niet cao gebonden) kiest de werkgever zijn pensioen. Hoogte, vorm en voorwaarden bepaalt de werkgever. Zijn er meer dan 50 personeelsleden dan beslist de OR mee. De bijdrage van de werkgever bepaalt de werkgever dus zelf.

Goede pensioenregeling

Nadelen van een collectief pensioen

Er is niks te kiezen. Want het is een collectief pensioen. Dat wil zeggen één regeling voor iedereen. Ter vergelijking past iedereen een spijkerbroek maat 33? Bij sommige mensen zit hij als gegoten, maar bij een hoop mensen is deze maat 33 te klein of te groot. Er is dus geen sprake van maatwerk voor de individuele werknemer.

Pensioen verplicht betalen

Wanneer er eenmaal een goede pensioenregeling is, dan is het erg moeilijk deze te beëindigen. Iedereen doet verplicht mee en afstandsverklaringen werken niet. In ons artikel over de afstandsverklaring leggen wij uit dat een afstandsverklaring onzin is en dat iedereen aangemeld dient te worden voor de pensioenregeling. Het bedrijf dat zijn werknemers niet aanmeldt, loopt een groot risico!

Indexeren leidt tot korten of kost erg veel

Op papier horen collectieve pensioenen mee te stijgen met de inflatie. Op dat streven is de premie in elk geval altijd gebaseerd geweest. Tot een paar jaar geleden was dat ook volstrekt normaal. In je eentje een meestijgend pensioen afsluiten is peperduur, dat kan eigenlijk alleen met een goede pensioenregeling.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.