145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Heb ik als ondernemer genoeg pensioen? 

Wij krijgen vaak de vraag van ondernemers of ze wel genoeg pensioen hebben. In dit artikel gaan wij aan de hand van drie vragen uitleggen welke stappen je moet ondernemen om genoeg pensioen te krijgen. Daarnaast beschrijven wij een aantal stappen om inzicht te krijgen in jouw pensioen. De vraag “heb ik genoeg pensioen?” is niet altijd interessant en wij weten ook wel dat ondernemers het te druk hebben met het ondernemen. Pensioen is immers iets voor later…

Wel is het handig dat je iets hebt geregeld voor later en bij arbeidsongeschiktheid. De realiteit is dat veel ondernemers pas bezig gaan met het pensioen als het al te laat is. Lang wachten met het regelen van jouw pensioen is alles behalve slim, je kan te laat zijn om er nog invloed op uit te oefenen. De gevolgen hiervan kunnen funest zijn voor jouw financiële situatie.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Hoeveel heb ik nu?

AOW

Iedereen die in Nederland woont, of heeft gewoond en de AOW-leeftijd heeft bereikt, heeft recht op een AOW-uitkering. Deze AOW-uitkering is in 2024 bruto per jaar: voor samenwonenden, per partner €13.158 en voor alleenstaanden €19.346 inclusief vakantiegeld. Wil jij weten wanneer en hoeveel AOW jij krijgt? Bereken het hier.

Kort rekenvoorbeeld

Laten we voor het gemak zeggen dat de bruto AOW-uitkering voor samenwonenden, per partner (inclusief vakantiegeld), €13.000,- per jaar is. Wanneer we dit bedrag per maand berekenen, blijft er nog maar €1.083 bruto, per maand, per partner over. Geen vetpot. Voor veel mensen is dit niet genoeg pensioen. Daarnaast zijn er nog twee andere zaken waar je rekening mee moet houden, om genoeg pensioen op te bouwen. In onze video Financiële planning door PensioenVizier, leggen wij het duidelijk uit, maar wij zullen het hieronder kort toelichten.

Woning

Later als je oud bent, zal je van een groot huis, gaan verhuizen naar een kleiner huis. Je hebt immers minder ruimte nodig. Het geld dat vrijkomt uit de verkoop van jouw huis en dat je niet hoeft uit te geven aan het nieuwe huis, heet overwaarde.

Bedrijf

Als het goed is vertegenwoordigd jouw bedrijf ook waarde. Wanneer je stopt met werken, zal je hoogstwaarschijnlijk jouw onderneming verkopen. Het geld wat uit deze verkoop voortvloeit, kan je vervolgens gebruiken om jezelf te voorzien van genoeg pensioen.

Genoeg pensioen

Bereken je pensioen!

Wil je weten hoeveel pensioen je hebt? Klik op de knop hieronder en bereken jouw pensioen. Met deze handige pensioenrekentool bereken je eenvoudig hoeveel pensioen je als ondernemer opbouwt voor later. Je ziet wat de resultaten zijn bij jouw leeftijd, je inleg, het bruto rendement en de looptijd. Let wel, Deze rekentool geeft een indicatie van je op te bouwen pensioen en bijbehorende uitkering en koopkracht waarbij je zelf varieert met inleg, rendement en looptijd. De getoonde bedragen zijn slechts een indicatie. Met jouw persoonlijke situatie houdt de rekentool geen rekening en dit is dus geen individueel advies. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. Aan deze indicatie kun je geen rechten ontlenen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Hoeveel heb ik nodig?

Het hangt ervan af hoeveel pensioen je nodig hebt. Eerst moeten we kijken hoeveel pensioen je hebt. Vervolgens kijken we hoeveel pensioen je wilt. Het verschil tussen deze twee is het pensioen dat je nodig hebt.

Het is belangrijk om jouw wensen te weten. Weet jij wat je wilt doen als je stopt met werken? Dezelfde levensstandaard behouden? Lekker genieten van de zon op het strand van een tropisch oord? Hotel hoppen en genieten van verschillende soorten jacuzzi’s? Of misschien rustig aan de slag in jouw achtertuin? Als je stopt met werken wil je in ieder geval iets doen wat je leuk vindt en waar je voorheen misschien geen tijd voor had. Het is dus in ieder geval belangrijk om te weten wat je wilt!

Voor elk van de bovenstaande punten is geld nodig, maar hoeveel?

Gratis adviesgesprek aanvragen!

Wat moet ik doen om genoeg pensioen te hebben?

Je moet naar een aantal zaken kijken om “genoeg” te hebben voor later. Je moet kijken naar:

Wat heb ik?

Hoe staat jouw pensioen ervoor? Heb je een spaarpotje? Heb je een tweede huis? Belangrijk is om te weten hoe je ervoor staat op dit moment. Wij van PensioenVizier helpen jou graag om jouw pensioen inzichtelijk te maken. Wij nemen alles mee! Dus ook erfenissen en de waarde van jouw bedrijf. Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Wat wil ik?

Nadat je weet hoe je er op dit moment voor staat, is het zaak om te weten wat je wilt. Altijd al gedroomd om eerder te stoppen met werken, ‘overwinteren’ in Spanje in je 2e huis en/of de studie van je kinderen betalen? Dan is hiervoor een (financieel) plan nodig. Ook is het belangrijk om je huidige levensstandaard (uitgaven en opbrengsten) te analyseren. Onze visie is “nu lekker leven, straks lekker leven”. Aan de hand van een financieel dossier laten wij zien hoe we jouw wensen gaan verwezenlijken.

Geld voor mijn gezin

Het zou kunnen gebeuren dat je plotseling komt te overlijden. Je inkomsten vallen weg en zo kunnen de kosten voor je nabestaanden hoger uitvallen dan de inkomsten die er dan zijn. Dit risico kan je afdekken middels een overlijdensrisicoverzekering. Hiervoor zijn meerdere opties mogelijk. Benieuwd naar welke optie het beste bij jou past?

Geld als ik ziek ben

Naast dat je kan overlijden, is er ook een kans dat je ziek wordt. Je kan dan minder of helemaal niet meer werken. Hier vallen dan ook jouw inkomsten (deels) weg. Aan de hand van een broodfonds of arbeidsongeschiktheidsverzekering dek je dit risico af. Wil je meer info over een broodfonds of een AOV? Wij vergelijken ze graag. We nemen de aspecten die jij belangrijk vindt mee in de vergelijking en ons advies. De eindbeslissing blijft altijd bij jou liggen.

Beleggen

Heb je een spaarpotje waar je de komende tijd niet aan hoeft te komen? Dan is het verstandig om dit te gaan beleggen. De spaarrentes zijn laag. Dat schiet niet echt op. Beleggen is veel meer dan alleen aandelen. Je kan ook beleggen in exclusieve waardevaste Harley Davidson motors, auto’s, vastgoed etc.

Hoeveel pensioen heb je nou écht?

Wil jij weten of je genoeg pensioen hebt en wat je kan verbeteren? Wij helpen jou hier graag bij! Neem gerust contact met ons op via 088 9000 900 of laat hieronder je gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig vrijblijvend is?

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.