Ik wil geen pensioen opbouwen
We horen het regelmatig voorbij komen: ‘’ Ik wil geen pensioen opbouwen ’. Veel werkgevers vragen zich af of dit überhaupt wel kan en hoe ze hier mee om moeten gaan. In dit artikel bespreken wij een aantal scenario’s waarin het wel en niet mogelijk is om geen pensioen opgebouwd te hebben en afstand te nemen van jouw pensioen (als werknemer).
Direct naar
- Ik wil geen pensioen opbouwen
- Redenen om geen pensioen op te bouwen
- Verplicht pensioen opbouwen
- Afstandsverklaring pensioen
- Advies van PensioenVizier
- Contact
Redenen om geen pensioen op te bouwen
Een veel voorkomende reden die wij horen is dat de werknemer liever zelf de regie in handen heeft en geen pensioen opgebouwd wil hebben via de werkgever. De werknemer wil zelf bepalen hoeveel en wanneer hij voor zijn pensioen spaart.
Zelf pensioen opbouwen
Een manier om zelf pensioen op te bouwen is via een lijfrente. Meer weten over een lijfrente, bekijk het artikel hier! Ook kan de werknemer ervoor kiezen om pensioen op te bouwen door middel van vastgoed. Daarnaast is beleggen ook een steeds populairdere manier om pensioen op te bouwen.
Pensioenregeling kost geld
Iedere maand wanneer de werknemer zijn loon krijgt, wordt er een deel ingehouden voor de pensioen opbouw. Er zijn werknemers bij die dit niet willen omdat ze het geld nu willen gebruiken.
Door de heldere uitleg van PensioenVizier kon ik mijn gebrek aan kennis en inzicht aanvullen, zodat wij ook weten dat het goed zit. PensioenVizier is voor ons echt een ‘trusted advisor’ en ze handelen in ons belang.
Verplicht pensioen opbouwen
In Nederland kennen we in principe geen pensioenplicht. Echter ligt dit toch wat ingewikkelder. Alhoewel Nederland dus geen zogenoemde pensioenplicht kent, geldt voor veel werkgevers wel degelijk een pensioenplicht. Ongeveer 80% van de werkgevers valt in een CAO, waarin het verplicht wordt gesteld om een pensioenregeling te hebben. Een voorbeeld van een sector met zo’n verplichting is de horeca. Voor zowel de werknemer als de werkgever is het dan niet mogelijk om een afstandsverklaring pensioen te doen.
Voor de overige 20% van de werkgevers is het wel mogelijk om geen pensioen opgebouwd te hebben via de werkgever en hier afstand van te doen. Deze 20% valt niet onder een CAO waar het verplicht wordt gesteld om een pensioenregeling te hebben. Als onderneming is het belangrijk om een bedrijfstakpensioenfondscheck (BPF-check) te doen. Natuurlijk willen wij die BPF-check graag voor jou doen! Bij een BPF-check kijken wij of jouw bedrijf onder een CAO valt en dus een verplichte pensioenregeling heeft.
Afstandsverklaring pensioen
We spreken van een afstandsverklaring wanneer een werknemer geen pensioen wil opbouwen en daarmee niet deelneemt aan een pensioenregeling. De werknemer moet dan schriftelijk afstand doen van het aanbod van de werkgever.
Wanneer kan een werknemer wel afstand nemen van een pensioenregeling? Je kan alleen afstand nemen als de werknemer bezwaar heeft tegen elke vorm van verzekering. De persoon mag dan ook nergens anders verzekerd zijn. De persoon doet niet alleen afstand van het ouderdomspensioen, maar ook van het nabestaandenpensioen en premievrijsstelling bij langdurige ziekte. Daarnaast moet de persoon in kwestie een spaarbedrag gelijk aan de pensioenpremie aan het bedrijfstakpensioenfonds betalen.
Risico’s van een afstandsverklaring
Aan een afstandsverklaring zitten grote risico’s voor de werkgever verbonden. Mocht de werknemer bijvoorbeeld overlijden, dan kan de partner van de werknemer de rechtsgeldigheid van de afstandsverklaring betwisten. De partner kan zeggen dat hij of zij niet mee heeft getekend. Hierdoor kan het voorkomen dat de werkgever levenslang partnerpensioen moet betalen. Met alle financiële gevolgen van dien.
Als de werknemer zegt: ‘’ Ik wil geen pensioen opbouwen ’’, is het voor de werkgever het veiligst om hier niet aan mee te werken. Dit voorkomt dat jij als werkgever later in een ingewikkelde rechtszaak zit.
Advies van PensioenVizier
Wil je meer weten over een afstandsverklaring pensioen? Of wil je weten of jouw bedrijf onder een bedrijfstakpensioenfonds valt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Je kunt ons telefonisch bereiken op 088 9000 900. Daarnaast kun je ook altijd het contactformulier hieronder invullen, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!
Het is belangrijk dat jouw werknemers niet alleen weten hoe ze er op dit moment voorstaan, maar ook of ze nog op de goede weg zijn om hun doel op hun AOW-datum te bereiken. Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!