Kennisbankartikel:

Meerdere pensioenen samenvoegen

Kennisbank » Meerdere pensioenen samenvoegen

Waarom meerdere pensioenen samenvoegen?

Pensioenen overdragen aan de nieuwe pensioenuitvoerder wordt waardeoverdracht genoemd. Je kan dan meerdere pensioenen samenvoegen. Een waardeoverdracht zorgt ervoor dat je de opgebouwde waarde van het pensioen dat je bijvoorbeeld hebt opgebouwd bij je oude werkgever overdraagt naar de pensioenuitvoerder van je huidige werkgever. Pensioen wordt dan samengevoegd. Een voordeel van waardeoverdracht is dat jouw pensioen niet verdeeld is over verschillende pensioenuitvoerders. Hierdoor wordt alles een stuk overzichtelijker! Gedurende je carrière komt het nog al eens voor dat je van baan en dus ook van werkgever switcht. Hierdoor bouw je vaak verschillende pensioenen op bij diverse pensioenuitvoerders, het ene pensioen groter dan het andere.

Is uitkeren verstandig?

Meerdere pensioenen samenvoegen, waarom is dat belangrijk? De AFM licht het toe. Het komt in de praktijk vaak voor dat mensen er voor kiezen om deze kleinere pensioenen te laten uitkeren. Vaak kun je het geld nu al goed gebruiken. Daarnaast krijg je hierover vaak bericht van de betreffende verzekeraar, voor wie het relatief duur is om deze kleine pensioenen aan te houden. De verzekeraar biedt je de mogelijkheid aan om het pensioen uit te laten keren. Maar is dit slim? Met het oog op jouw pensioendatum niet. Meerdere pensioenen samenvoegen is ook een optie.

Vraag een adviesgesprek aan!

Van druppelen word je nat!

Kleine pensioenen moet je koesteren. Uitkeren van de pensioenen gaat namelijk wel ten koste van je pensioen voor later. Je kan dan denken: “dat komt later wel”. Echter vergeet je dan, dat wanneer je pas later begint met het opbouwen van pensioen, je een veel hogere inleg nodig hebt om te komen waar je wilt zijn op pensioendatum. We bedoelen hiermee: datgene wat je later nodig hebt om je huidige levensstandaard te behouden. Met het oog op jouw pensioendatum is het dus vaak verstandiger om deze pensioenen nog niet uit te laten keren. Het is daarom ook mogelijk om het pensioen over te dragen door middel van een waardeoverdracht. Je kunt meerdere pensioenen samenvoegen.

Meerdere pensioenen samenvoegen

Is waardeoverdracht pensioen voordelig?

Waardeoverdracht pensioen zorgt ervoor dat je de opgebouwde waarde van het pensioen dat je bijvoorbeeld hebt opgebouwd bij je oude werkgever overdraagt naar de pensioenuitvoerder van je huidige werkgever. Een voordeel van waardeoverdracht is dat jouw pensioen niet verdeeld is over verschillende pensioenuitvoerders. Of het voordelig is, hangt echter af van jou persoonlijke situatie. PensioenVizier helpt je bij het maken van de juiste keuze. Wij zijn gespecialiseerd in alle pensioenzaken.

Zo’n waardeoverdracht kun je te allen tijde aanvragen wanneer je in dienst treedt bij een nieuwe werkgever. Hierdoor wordt alles een stuk overzichtelijker. Daarentegen is het niet in alle gevallen voordelig om een waardeoverdracht aan te vragen. Op basis van jouw risicoprofiel, oud en nieuw pensioen en leeftijd moet er een keuze gemaakt worden. Wij kunne hier bij helpen. Samen beslissen we wat de beste keuze is. Wij geven een helder advies. Lees vooral verder om te weten te komen of waardeoverdracht voor jou voordelig is . Je kan natuurlijk ook direct een (vrijblijvend) gesprek aanvragen.

Vraag een adviesgesprek aan!

Denk aan het nabestaandenpensioen

Waardeoverdracht kan eveneens nadelig zijn indien er sprake is van overdracht van een opbouwregeling voor het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum, naar een regeling waarin het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum alleen op risicobasis is verzekerd. Treedt de deelnemer na de waardeoverdracht uit dienst en overlijdt hij daarna, dan ontvangt de achterblijvende partner geen partnerpensioen.

Voor of na pensioendatum meerdere pensioenen samenvoegen

Verder is er nog een belangrijk verschil aan te merken. Namelijk in het samenvoegen van pensioenen voor- en na pensioendatum. Voor pensioendatum is het namelijk alleen mogelijk om de pensioenen samen te voegen als je op dat moment werkzaam bent bij een werkgever waar je pensioen opbouwt. Ben je niet werkzaam en bouw je geen pensioen op dan is samenvoegen dus niet mogelijk. Direct voor of na pensioendatum is dit niet een vereiste. Dan kun je pensioenen te allen tijde samenvoegen.

Voorbeeld waardeoverdracht (voordelig of niet)

Je hebt een defensief (voorzichtig) risicoprofiel en een wat hogere leeftijd (50+). Jouw pensioen heeft een garantie uitkering op de einddatum. Dan is het onverstandig om de reservewaarde over te dragen naar een beschikbare premieregeling zonder garantieaanspraken.

Belangrijker: we maken ingewikkelde zaken simpeler!

Echte experts vereenvoudigen complexe zaken. Dit is precies wat wij doen. Je pensioen wordt duidelijk en je weet waar je aan toe bent. Samen doorlopen we jouw persoonlijke situatie en geven daarop een passend advies. Daarbij helpen wij je ook bij de uitvoering van dit advies. Dit scheelt jou een hoop tijd (en kopzorgen) zodat jij je kan focussen op belangrijkere dingen.

PensioenVizier specialiseert zich in pensioen en financiële planning voor ondernemers en ondernemingen. We zijn al sinds 1 maart 2003 iedere dag bezig met pensioen. We hebben al meer dan 10.000 adviezen uitgebracht voor jong en oud. Wij denken mee met onze relaties over individueel en collectief pensioen. Kenmerken van ons advies zijn dat we voldoen aan de wetgeving, integer handelen en uiteraard staat het belang van onze klant hierbij voorop.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Laat hier je gegevens achter, Bezoek onze contactpagina of bel naar (088) 9000 900.

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.